Mariupol väittää venäläisten siirtäneen ukrainalaisia väkisin Venäjälle – Kaupungin hallinnasta käyty kiivaita taisteluita

Kaupunginvaltuuston mukaan Venäjälle vietyjä siviilejä olisi tuhansia. Mariupolilaispoliisin mukaan kaupunki on ”pyyhitty maailmankartalta”.

Paikallinen asukas käveli Venäjän puolella taistelevien joukkojen ohi perjantaina 18. maaliskuuta Mariupolissa.

20.3. 9:05 | Päivitetty 20.3. 21:22

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjän joukot ovat pakottaneet kaupungin asukkaita Venäjälle.

Kaupunginvaltuuston väite esitettiin lauantaina illalla ja siitä kertoivat uutistoimistot ja useat mediat, muun muassa yhdysvaltalainen uutiskanava CNN ja ukrainalainen uutissivusto The Kyiv Independent.

”He eivät ole vain tuhonneet rauhallista kaupunkiamme, he ovat menneet pidemmälle ja alkaneet siirtää [pois maasta] mariupolilaisia”, Mariupolin pormestari Vadym Boitšenko kertoo Telegram-kanavalla.

Asukkaat olisi viety leireille, joissa venäläiset tarkastivat muun muassa heidän kännykkänsä ja henkilökohtaisia asiakirjojaan. Sen jälkeen jotkut asukkaista on kaupungin mukaan siirretty väkisin Venäjälle.

Asukkaat olisi viety Livoberežnan alueelta Mariupolista, jossa yli tuhat ihmistä oli pommisuojassa urheiluklubin tiloissa.

Venäjä on piirittänyt Mariupolin satamakaupunkia lähes sodan alkupäivistä lähtien.

Kaupunkia on pommitettu rajusti ja paikallisviranomaisten mukaan se olisi tuhoutunut lähes täysin.

Perjantaina venäläisjoukkojen kerrottiin edenneen kaupungin keskustaan, jossa on käyty tämän jälkeen kiivaita taisteluja.

Mariupolin kaupunginvaltuuston mukaan Venäjälle vietyjä siviilejä olisi jo tuhansia.

Yhdysvaltalaislehti The New York Timesin mukaan Mariupolin pormestarin avustaja Pyotr ​​Andrjuštšenko arvioi määrän olevan jopa 4 000–4 500. Lehti ei pystynyt tarkistamaan lukua, mutta se vastaa muita silminnäkijähavaintoja.

Uutistoimisto Reutersin mukaan venäläinen Tass raportoi lauantaina, että 13 bussia kyydissään 350 ihmistä oli matkalla Venäjälle. Heistä 50 oli tarkoitus lähettää junalla Jaroslavin alueelle ja loput Taganrogiin Rostovin alueelle. Myös The New York Timesin tietojen mukaan mariupolilaiset olisi viety Taganrogiin.

Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö sanoi aiemmin maaliskuussa, että Venäjä oli valmistellut 200 bussia Mariupolin asukkaiden ”evakuoimiseen”.

Kaupungista on evakuoitu runsaasti ihmisiä myös muualle Ukrainaan. Sunnuntaiaamuna Mariupolista kerrottiin evakuoidun Zaporižžjan alueelle yli 4 000 ihmistä. Presidentinkanslian edustajan mukaan evakuoitujen joukossa oli lähes 1 200 lasta.

Mariupolilaisen poliisin mukaan kaupunki on ”pyyhitty maailmankartalta”, uutistoimisto AP kertoi lauantaina.

Poliisi välitti Mariupolista videokuvaa, jonka aitouden AP on varmistanut.

Hänen mukaansa Mariupolia kohtaa nyt sama kohtalo kuin Aleppoa Syyrian sodan aikaan vuonna 2016. Venäjä tuki Syyrian sodassa presidenttiä Bašar al-Assadia, jonka joukot pommittivat Aleppon lähes maan tasalle.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi sanoi lauantain ja sunnuntain välisenä yönä julkaistussa videoidussa puheessaan, että Venäjän ”terroristinen” hyökkäys Mariupolissa muistetaan vielä vuosisatoja.

Oikaisu 20.3. kello 21.21: Zelenskyi puhui vuosisadoista eikä vuosikymmenistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat