Lämpö­ennätykset rikkoutuivat Etelä­mantereella: lämpötilat nyt jopa yli 30 astetta normaalia korkeampia

Tutkimusasema Vostokilla päivän korkein lämpötila on maaliskuussa ollut keskimäärin –53 celsiusastetta. Perjantaina mitattiin –17,7 astetta.

Ranskalais-italialainen tutkimusasema Concordia sijaitsee itäiselle Antarktiksella. Concordialla mitattiin perjantaina –11,5 celsiusasteen lämpötila. Kyseessä on lämpöennätys.

20.3. 11:48

Maapallon kylmyysennätyksistä tunnetun Etelämantereen itäosissa on viime päivinä koettu ennennäkemätön lämpöaalto, kertovat yhdysvaltalaislehti Washington Post ja uutistoimisto AFP.

Venäläisellä tutkimusasema Vostokilla mitattiin perjantaina –17,7 astetta, joka sikäläisellä mittapuulla on huomattavan lämmin. Maaliskuussa korkein päivälämpötila on ollut keskimäärin –53,3 astetta.

Vostokin aiempi maaliskuun lämpöennätys rikkoutui Washington Postin mukaan 15 asteella.

Vostokin mittaushistoria ulottuu vuoteen 1957. Maaliskuun ja lokakuun välillä lämpötilat eivät koskaan aiemmin ole kivunneet –30 asteen yläpuolelle, kertoo Washington Post.

Myös ranskalais-italialaisella tutkimusasema Concordialla ja ranskalaisella Dumont d’Urville -asemalla on rikottu lämpöennätyksiä, kertoo uutistoimisto AFP.

Napa-alueiden meteorologiaan erikoistunut Grenoblen yliopiston tutkija Jonathan Wille julkaisi torstaina satelliittikuvan, jossa hän käyttää termiä ”atmospheric river”.

Suoraan suomennettuna "atmospheric river” olisi ”ilmakehän virta”, jolla viitataan hyvin kostean ilman virtaamiseen ilmakehässä. Kyseinen suursäätilan ilmiö selittää itäisen Etelämantereen lämpöennätyksiä. Ilmakehän intensiivisessä putkilomaisessa tai kiilamaisessa virtauksessa on saapunut lämmintä ja kosteaa ilmaa.

Tutkijat painottavat, ettei lyhytkestoisista sääilmiöistä voi tehdä johtopäätöksiä ilmastonmuutoksesta.

On silti järkeenkäypä ajatus, että ilmastonmuutos vaikuttaa Etelämantereen lämpöennätysten taustalla.

Tutkija Wille luonnehti Washington Postille, että ”olisi hyvin vaikea sanoa, etteikö ilmastonmuutoksella olisi osuutta” Etelämantereella mitattuihin lämpöennätyksiin.

Lue lisää: Etelämanner sulaa ja uhkaa jopa romahtaa suurelta osin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat