Venäjän avaruus­hallinto kiistää kosmonauttien sympatisoivan Ukrainaa pukujensa väri­valinnalla: ”Joskus keltainen on vain keltainen”

”Ukrainan lipun näkeminen kaikkialla ja kaikessa on hullua”, sanoo Venäjän avaruushallinto.

20.3. 11:03

Venäjän avaruushallinto Roskosmos on kiistänyt arvelut siitä, että venäläiskosmonauttien keltaiset puvut sinisillä merkeillä varustettuna olisivat tuenosoitus Ukrainalle, jonka lipussa on samaiset värit.

”Joskus keltainen on vain keltainen”, Roskosmosin lehdistöpalvelusta sanottiin uutistoimisto Reutersin mukaan.

Arvelut asiasta alkoivat, kun kosmonautit olivat saapuneet kansainväliselle avaruusasemalle ISS:lle perjantaina.

Avaruushallinnon mukaan värit edustavat Moskovan teknillisen valtionyliopiston värejä. ISS:lle menneet kosmonautit ovat kaikki valmistuneet kyseisestä opinahjosta.

”Ukrainan lipun näkeminen kaikkialla ja kaikessa on hullua”, avaruushallinnosta todettiin.

RosKosmosin johtaja Dmitri Rogozin puolestaan totesi Reutersin mukaan, ettei kosmonauteilta löydy sympatiaa Ukrainan nationalisteille. Rogozin on aiemmin arvellut, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet saattavat jopa ajaa kansainvälisen avaruusaseman ilmakehään. Pakotteita asetettiin, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksen Ukrainaan 24. helmikuuta.

Pukujen värivalinnoista kysyttiin myös Roskosmoksen video­lähetyksessä. Kosmonauttien komentaja Oleg Artemjev kertoi, että kaikki miehistöt valitsevat itselleen oman värin. Tällä kertaa nykyiseen värivalintaan päädyttiin, kun keltaista pukumateriaalia oli tarjolla, Artemjev sanoi.

ISS-avaruusasemaa on koko 2000-luvun ajan pidetty kylmän sodan jälkeisen yhteistyön symbolina. Asema on jaettu kahteen isoon osastoon, eli Yhdysvaltain ja Venäjän moduuleihin. Astronautit ja kosmonautit nukkuvat ja viettävät yksityiselämää moduuleissaan, mutta tekevät yhä päivät tiiviisti töitä yhdessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat