Washington Post: Talebania edeltäneen Afganistanin viimeinen valtio­varain­ministeri ajaa nyt Uber-taksia USA:ssa

Kesällä 2021 Khalid Payendan käsissä oli vielä viiden miljardin euron valtionbudjetti. Nyt hän on Honda Accordin ratissa ja kuljettaa Washingtonin asukkaita paikasta toiseen.

Khalid Payenda oli Afganistanin valtiovarainministeri ennen kuin Taleban nousi valtaan viime elokuussa.

20.3. 14:24

40-vuotiAAN Khalid Payendan elämä on heilahtanut yhden vuoden aikana radikaalisti uuteen asentoon. Kesällä 2021 hän oli vielä Afganistanin valtiovarainministeri, ja nyt hän on Uber-kuskina Yhdysvaltain pääkaupungissa Washingtonissa.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoo Payendan tarinan perusteellisessa reportaasissaan, jossa seurataan miehen perjantai-illan työvuoroa Honda Accordin ratissa.

Payenda kuskaa Washingtonin asukkaita paikasta toiseen ja elää siinä toivossa, että matkustajat olisivat avokätisiä juomarahojen suhteen. Aiemmassa ministerintyössään hän hallinnoi noin 5,4 miljardin euron valtionbudjettia.

”Jos ajan 50 keikkaa seuraavan kahden päivän aikana, saan 95 dollarin bonuksen”, Payenda toteaa. Se vastaa 85 euroa.

Yhdysvallat veti joukkonsa Afganistanista viime vuonna, kun 20 vuoden operaatio ei ollut tuonut maahan vakautta. Kroonisen väkivallan, rehottavan huumebisneksen ja korruption runtelemasta maasta poistuivat kaikki kansainväliset joukot, myös Suomen.

Lännen pönkittämä Afganistanin hallitus osoittautui korttitaloksi, joka luhistui. Ääri-islamilainen Taleban valtasi suuret kaupungit hämmästyttävällä nopeudella, ja pääkaupunki Kabul kaatui elokuun puolivälissä.

Siinä vaiheessa Payenda oli juuri irtisanoutunut ministerin tehtävistä. Hän pakeni Yhdysvaltoihin, jossa hänen puolisonsa ja neljä alaikäistä lasta jo olivat.

Washington Postin artikkelissa Payenda syyttää hallinnon epäonnistumisesta afganistanilaisia.

”Meillä ei ollut kollektiivista halua uudistua, jos totta puhutaan”, Payenda arvioi. Hän syyttää myös itseään. ”Se syö sisältäpäin.”

Afganistanin hallinnossa Payenda työskenteli usean vuoden ajan. Valtiovarainministerinä hän ehti toimia vain seitsemän kuukautta, tammikuusta 2021 alkaen.

Khalid Payendan seuraaja eli Afganistanin nykyinen valtiovarainministeri on noin 50-vuotias Gul Agha Ishakzai, joka tiettävästi hankki kannuksensa järjestämällä takavuosina rahoitusta Kandaharin alueen itsemurhapommittajille.

Payendan osaksi on tullut identiteettikriisi, kuten Washington Post kertoo.

”En kuulu tänne, enkä kuulu sinne”, Payenda sanoo viitaten Yhdysvaltoihin ja Afganistaniin. ”Tuntuu erittäin tyhjältä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat