Naton sota­harjoituksessa kuolleet yhdysvaltalaiset saatiin siirrettyä pois onnettomuus­paikalta, huono sää hidasti alueen tutkimista

Neljä yhdysvaltalaista kuoli perjantaina Naton sotaharjoituksessa Norjassa. Huonon sään vuoksi alueen tutkiminen on ollut vaikeaa.

MV-22B Osprey -kone putosi perjantaina Naton sotaharjoituksessa Pohjois-Norjassa. Kuvassa samaa mallia oleva lentokone Bodøn lentotukikohdassa 16. maaliskuuta.

20.3. 21:28

Naton sotaharjoituksessa kuolleiden yhdysvaltalaisten ruumiit on saatu noudettua sunnuntaina, kertovat NRK ja VG. Ruumiit siirrettiin helikopterilla Norjan Bodøon.

Yhdysvaltalainen sotilaskone putosi perjantaina maahan Pohjois-Norjan Beiarnissa ja kaikki neljä koneen kyydissä ollutta yhdysvaltalaista kuolivat.

Paikallista aikaa kello 21:n jälkeen Gråtådalenin laaksosta tehtiin havaintoja pudonneesta koneesta.

Huono sää ja hankala maasto ovat hankaloittaneet viranomaisten toimintaa onnettomuuspaikalla.

Pudonneesta koneesta tehtiin havaintoja ilmasta käsin, mutta putoamispaikalle ei ainakaan välittömästi pystytty laskeutumaan helikopterilla tai lentokoneella. Paikalle lähetettiin poliiseja ja pelastushenkilöstöä moottorikelkoilla.

Poliisi vartioi lauantaina aluetta, mutta joutui muun muassa lumivyöryriskin vuoksi tarkkailemaan tilannetta kauempaa.

Sunnuntaina yhdysvaltalaisten ruumiit päästiin hakemaan alueelta. Lisäksi niin kutsuttu koneen musta laatiko saatiin talteen.

”Olemme löytäneet mustan laatikon ja se on hallussamme. Se on todella oleellinen osa tutkintaamme”, sanoo onnettomuutta tutkiva Mats Torbjørnsson NRK:lle.

Syytä koneen putoamiselle ei ole kerrottu. Mustan laatikon avulla saadaan tietoa muun muassa siitä, kuinka kovaa ja kuinka korkealla kone on lentänyt onnettomuushetkellä.

Tähän saakka Norjan viranomaiset ovat vastanneet pelastustoiminnasta ja tutkinnasta. Yhdysvaltalaiset ovat ilmoittaneet, että he ovat nyt halukkaita ottamaan vastuun onnettomuuden tutkinnasta.

”On merkkejä siitä, että amerikkalaiset ottavat ohjat tutkinnasta. Norjan poliisi johtaa tutkintaa siihen saakka, kunnes asia on päätetty”, kertoo Kristian Vikran Karlsen NRK:lle.

Pudonneen koneen miehistö osallistui Naton Cold Response -harjoitukseen, joka alkoi viikon alussa Norjassa.

Kyseessä on Norjan puolustusvoimien johtama suuri sotaharjoitus, johon osallistuu noin 30 000 sotilasta lähes 30 maasta. Harjoitukseen osallistuvat Nato-maiden lisäksi myös Suomi ja Ruotsi.

MV-22B Osprey -kone putosi maahan Beiarnin kunnassa Pohjois-Norjassa, kun se oli suorittamassa harjoitustehtävää. Kone ilmoitettiin kadonneeksi perjantaina kello 18:n jälkeen paikallista aikaa. Alueella oli tapahtuma-aikaan huono lentosää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat