Yhdysvallat alkaa kutsua Myanmarin kansan­murhaa virallisesti kansan­murhaksi

Kansanmurha-termin käytöllä pyritään mahdollisesti lisäämään kansainvälistä painetta saattaa sotilasjuntta vastuuseen teoistaan.

Pakolaisena Malesiaan lähtenyt rohingya-muslimi löi kengällään Myanmarin syrjäytetyn valtiokansleri Aung San Suu Kyin kuvaa vuonna 2017. Aung San Suu Kyita on kritisoitu siitä, ettei hän puuttunut rohinghya-kansaan kohdistuneeseen laajaan etniseen puhdistukseen.

20.3. 23:04 | Päivitetty 21.3. 17:08

Yhdysvaltain hallinto on virallisesti päättänyt kutsua Myanmarissa rohingya-vähemmistöön kohdistuneita vainoja kansanmurhaksi ja rikokseksi ihmisyyttä vastaan, uutistoimisto Reuters kertoo.

Ulkoministeri Antony Blinken kertoi päätöksestä maanantaina holokaustin muistoksi perustetussa museossa, joka sijaitsee Yhdysvaltain Washingtonissa.

Jo sunnuntaina uutistoimisto Reuters kertoi viranomaislähteisiinsä vedoten, että Yhdysvallat aikoo alkaa kutsua rohingya-muslimeiden kansanmurhaa kansanmurhaksi.

Blinken sanoi puheessaan maanantaina, että Myanmarin armeijan jäsenet ovat syyllistyneet sekä kansanmurhaan että rikoksiin ihmisyyttä vastaan. Blinken vertasi Myanmarin armeijan tekoja natsien tekoihin ja holokaustiin sekä Ruandan kansanmurhaan, jossa joukko äärihuturyhmiä tappoi sadan päivän aikana satojatuhansia tutseja.

Myanmarin armeija aloitti vuonna 2017 operaation, jonka myötä se pakotti ainakin 730 000 rohingya-vähemmistöön kuuluvaa ihmistä lähtemään kodeistaan. Rohingya-muslimit pakotettiin lähtemään naapurimaahan Bangladeshiin. Vähemmistöön kuuluvat ovat kertoneet muun muassa tapoista, murhapoltoista ja raiskauksista.

Marraskuussa vuonna 2020 Myanmarissa järjestettiin vaalit, mutta armeija piti niitä vilpillisinä. Se kaappasi vallan helmikuussa 2021 ja pidätti vuodesta 2016 liittokanslerina toimineen Aung San Suu Kyin. Aung San Suu Kyi on tällä hetkellä vangittuna.

Lue lisää: Vuosi sitten Myanmar luisui kaaokseen: Aktivistit ryhtyivät nyt ”hiljaiseen lakkoon” sotilas­junttaa vastaan, länsi asettaa uusia pakotteita

Kansanmurha-termin käytöllä pyritään mahdollisesti lisäämään kansainvälistä painetta saattaa sotilasjuntta vastuuseen teoistaan.

Washington on aiemmin kutsunut Myanmarin väkivallantekoja etnisiksi puhdistuksiksi. Kyseistä termiä ei kuitenkaan ole määritelty virallisesti kansainvälisessä rikos­oikeudessa.

Myös Aung San Suu Kyia on kritisoitu siitä, ettei hän puuttunut rohinghya-muslimeihin kohdistuneeseen laajaan etniseen puhdistukseen tai kansanmurhaan. Hän on saanut Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1991 sotilasjuntan vastustamisesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat