Kiinan ilmailu­viranomaiset: Lento­kone­turman jälkeen ei ole löydetty eloon­jääneitä

Etelä-Kiinassa vuoristoon pudonneen lentokoneen kyydissä oli 132 ihmistä. Onnettomuus­paikan tutkinta metsäisillä vuoren­rinteillä on hankalaa.

22.3. 10:48 | Päivitetty 22.3. 15:47

Kiinan ilmailuviranomaiset kertoivat tiistai-iltapäivänä Suomen aikaa, että Guangxissa maanantaina tapahtuneen lentoturman jäljiltä ei ole löydetty eloonjääneitä.

”Tähän mennessä etsintä- ja pelastustöissä ei ole löydetty eloonjääneitä”, Kiinan ilmailuviranomaisen ilmailuturvallisuuden johtaja Zhu Tao sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Tao totesi medialle myös, että etsinnät ovat olleet pahasti tuhoutuneen koneen vuoksi erittäin haastavia, eikä viranomaisilla ole selkeää arviota onnettomuuden syystä.

China Eastern -yhtiön Boeing 737-800 -lentokone putosi Tengxianissa, Guangxi-alueen vuoristossa maanantaina. Lentoyhtiön mukaan mustien laatikoiden etsintöjä jatketaan edelleen.

Pelastustyöntekijät olivat tiistaina Reutersin mukaan jatkaneet etsintöjä onnettomuus­paikalla eteläisen Guangxin vuoriston metsäisillä rinteillä.

Maastossa lojui palaneita koneenosia, matkatavaroita ja passeja, Kiinan valtion televisiossa kuvailtiin.

Boeing 737-800 putosi maanantaina maahan jyrkässä kulmassa ja sytytti tulipalon. Kiinan mediassa on näytetty syöksyvästä koneesta videota, joka tallentui auton kojelaudan kameraan.

Koneen kyydissä oli 123 matkustajaa ja yhdeksän lentohenkilökunnan jäsentä. Kiinan valtion televisiossa tilannetta onnettomuus­paikalla kuvattiin ”synkäksi”, ja on mahdollista, että kaikki koneessa olleet ovat kuolleet.

Koneen palasia rinteessä Tengxianissa Guanxi Zhuangin alueella tiistaina.

Lento MU5735 oli matkalla Yunnanin pääkaupungista Kunmingista Guangzhoun satamakaupunkiin. Kone lähti syöksymään Tengxianin yllä niihin aikoihin, kun se olisi tavallisesti alkanut valmistautua laskeutumiseen pudottamalla hiljalleen korkeutta.

Onnettomuus on ensimmäinen maahansyöksy Kiinassa 12 vuoteen. Syytä ei tiedetä ennen mustien laatikoiden löytämistä, mutta lentoyhtiö China Eastern on varmuuden vuoksi pysäyttänyt kaikkien Boeing 737-800 -koneidensa lennot.

Reutersin toimittaja haastatteli onnettomuuspaikan lähistöllä kyläläisiä, ja he kertovat kuulleensa kovan jyrähdyksen.

”Se oli kuin ukkonen”, kommentoi 64-vuotias Si Reutersille.

Poliisi on eristänyt onnettomuusalueen ulkopuolisilta tutkinnan ajaksi, mutta työ on vaikeaa. Turmapaikkaa ympäröivät vuoret. Sinne johtaa Kiinan median mukaan vain yksi polku, ja alueelle on luvattu sadetta.

Pelastustyöntekijät suuntasivat onnettomuuspaikalle Tengxianissa tiistaina.

Jos lennon teknisen kulun ja ohjaamon äänet tallentavat laitteet löytyvät, ne voisivat valottaa, mikä aiheutti onnettomuuden.

Yhdysvaltain ilmailuhallinnon entinen johtaja Dan Elwell arvioi Reutersille, että mekaaniset viat ovat erittäin harvinaisia lentokoneen ollessa matka­lento­korkeudessa.

”Onnettomuudet, jotka saavat alkunsa matka­lento­korkeudessa, aiheuttaa yleensä sää, tahallinen sabotaasi tai lentäjän virhe”, Elwell sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat