Venäläinen oppositio­poliitikko Aleksei Navalnyi tuomittiin yhdeksän vuoden vankeuteen

Oikeuden mukaan Navalnyi oli solvannut tuomaria.

22.3. 10:37 | Päivitetty 22.3. 14:44

Venäjällä oikeus on tuominnut oppositiopoliitikko Aleksei Navalnyin yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen kavalluksesta ja oikeuden halventamisesta, uutistoimistot Reuters ja AFP kertovat.

Oikeuden mukaan Navalnyi oli solvannut tuomaria. Aikaisemmin oikeus katsoi, että Navalnyi on kavaltanut järjestölleen annettuja lahjoitusvaroja. Syyttäjä vaati Navalnyille 13 vuoden vankeutta.

Navalnyi on ollut vangittuna viime vuoden alusta lähtien. Tuolloin hän palasi Venäjälle toivuttuaan myrkytyksestä. Hän istuu yli kahden vuoden vankeustuomiota.

Tuomioistuimen käsittely kesti tiistaina aamupäivällä useita tunteja. Navalnyi ja hänen asianajajansa joutuivat seisomaan koko käsittely ajan.

Venäjän oppostiojohtaja Aleksei Navalnyi todettiin syylliseksi petokseen.

Navalnyin aiempi ehdollinen rangaistus muutettiin helmikuussa 2021 ehdottomaksi vankeusrangaistukseksi, koska Navalnyin katsottiin rikkoneen ehdonalaisensa sääntöjä.

Navalnyi oli hoidettavana Saksassa tultuaan myrkytetyksi elokuussa 2020. Myrkytyksen oireet havaittiin lennolla Tomskista Moskovaan. Kun hän maaliskuussa 2021 palasi Venäjälle, hänet pidätettiin välittömästi.

Tuomarin mukaan Navalnyi oli ”tietoisesti vältellyt” ehdonalaisvalvontaa ja jättänyt kertomatta, ”missä hän Saksassa ollessaan oli”. Venäjän sisäministeriön mukaan Navalnyia ei myrkytetty vaan hän oli sairastunut haimatulehdukseen.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuin (EIT) ja useat ihmisoikeusjärjestöt ovat tuominneen jo Navalnyin alkuperäisen rangaistuksen. EIT on kutsunut rangaistusta mielivaltaiseksi ja perusteettomaksi.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat