Unkarilainen Magdolna Dús jakoi riippumattomia uutisia maalaiskylässä. Gabor Virág oli pesemässä käsiään kotinsa pihalla .

Televisio on Orbánin, joten ”printteri­aktivistit” jakavat syrjäkyliin uutisia

Unkarin populistipääministeri Viktor Orbán esiintyy vaalikamppailussa rauhan takaajana. Maalaiskylät ja niiden köyhä väki ovat ratkaisevassa asemassa vaaleissa.


29.3. 2:00 | Päivitetty 29.3. 9:11

Budapest/Dömös

Unkarissa oikeisto­populistinen hallitus hallitsee mediaa niin, että osa kansasta elää suoranaisessa pimennossa. Televisio on johtavan Fidesz-puolueen talutus­nuorassa, ja varsinkin maaseudulla elävät unkarilaiset saavat tietonsa enimmäkseen sieltä.

Yhä kasvava joukko Unkarin demokratiasta huolestuneita kansalaisia taistelee nyt propaganda-tv:n ylivaltaa vastaan yllättävällä ja yksin­kertaisella keinolla.

Heitä voisi luonnehtia demokratian lähetys­työn­tekijöiksi tai printteri­aktivisteiksi.

”Tulosta se itse” -järjestön resepti on helppo: tulostetaan musta­valko­printterillä riippumattomasti tuotettuja uutisia A4-paperille ja jaetaan niitä syrjä­seuduilla, joissa monille ainoa tiedon­lähde on populisti­hallituksen propagandaa tuuttaava televisio.

Noin kolmen­tuhannen vapaa­ehtoisen joukko taivaltaa nyt ympäri Unkarin kujia ja kyläteitä tähtäimessään huhtikuun 3. päivänä pidettävät vaalit ja toiveenaan muutos.

Uutis­printit jaetaan järjestön nettisivulla, ja jokainen halukas voi printata niitä sieltä itse jaettavaksi. Järjestön sosiaalisen median tileillä on kuvia printti­talkoista.

”Tulosta se itse” -järjestön resepti on helppo: tulostetaan riippumattomasti tuotettuja uutisia A4-paperille ja jaetaan niitä syrjäseuduilla.

Magdolna Dús, 73, on eläkkeellä oleva matemaatikko ja perhe­yrittäjä. Hän sanoo olevansa suorastaan koukussa uutis­printtien levittämiseen, sillä jotain on pakko tehdä.

Dúsin mukaan Unkarin pää­ministeri, Fideszin puheenjohtaja Viktor Orbán valjastaa minkä tahansa asian politiikan väli­kappaleeksi pitääkseen vallasta kiinni. Siihen on kelvannut siirtolais­kriisi ja usein myös seksuaali- ja sukupuoli­vähemmistöjen oikeudet.

Nyt Orbán uskottelee kansalle, että vain Fidesz voi turvata rauhan Unkarissa. Dús kertoo Orbánin väittävän, että opposition johdolla Unkari joutuisi sotaan. Väite perustuu siihen, että opposition pääehdokas on todennut Unkarin Nato-jäsenenä toimivan tarvittaessa yhteis­puolustus­lausekkeen mukaisesti.

Nyt Orbán uskottelee kansalle, että vain Fidesz voi turvata rauhan Unkarissa.

Orbánin suhde Vladimir Putiniin on tunnetusti läheinen, mikä on tuonut vaali­kampanjaan uuden jännitteen.

HS:n haastattelema oppositio­kansan­edustaja Ákos Hadházy sanoi sunnuntaina julkaistussa haastattelussa, että Orbán on muuttanut Unkaria Venäjän suuntaan kuin franchising-periaatteella. Riippumattoman median nujertaminen ja oligarkki­verkoston rakentaminen ovat konkreettisia esimerkkejä Venäjän mallista.

Lue lisää: Voisiko Putinille uskollinen linnake murtua? Unkarin malli toimii niin kauan kuin ”EU on niin tyhmä kuin nyt”, sanoo Orbánin haastaja

Olemme Dúsin mukana uutisten­jako­kiertueella, ja kohteena on piskuinen Dömösin kylä Tonavan mutkassa lähellä Slovakian rajaa. Kapeat kylätiet nousevat kukkulan rinteille. Monet taloista ovat hökkelimäisiä, eivät oikeastaan edes asuttavan näköisiä.

Dúsin ja hänen aktivisti­toverinsa levittävät lennäkkiä, jossa kerrotaan esimerkiksi Unkarin kovista inflaatio­luvuista ja hintojen noususta kymmenen vuoden aikana.

Lisäksi lehtisessä kerrotaan perustuslain muutos­hankkeesta, jossa Fidesz haluaa heikentää seksuaali- ja suku­puoli­vähemmistöjen asemaa.

Lãszló Gyimesi, Magdolna Dús ja Rita Rédey suunnittelivat uutisten jakelureittejä maaliskuisena keskiviikkona Dömösin kylässä Unkarissa.

Magdolna Dús jakaa riippumattomia uutisia maalaiskylän postilaatikoihin vaalien alla Dömösin kylässä Unkarissa.

Magdolna Dús on suorastaan koukussa riippumattomien uutisten jakamiseen Unkarin maaseudulla, koska ei voi sanojensa mukaan olla tekemättä mitään.

Koirat haukkuvat aitojen takana, kissat kääntävät uneliaasti päätään kujilla.

Kylässä asuu paljon Unkarin romani­vähemmistöön kuuluvia ihmisiä. Paikallisen romanitavan mukaisesti monet talot on koristeltu runsaasti ulkoapäin: vanhoin valokuvin, tekokukin, koristein, patsain. Ne ovat myös niitä kaikkein kurjimpia asumuksia.

Vihdoin kujan varrelta löytyy ihmis­elämää. Pihalla mies pesee käsiään vadissa. Dús on ilahtunut ja menee viemään miehelle uutisprinttiä. Mies ottaa sen kohteliaasti vastaan, mutta heti keskustelun alkajaisiksi selviää, että tässä on yksi monista Fideszin vankkumattomista kannattajista.

Mies on Gabor Virág, viisikymppinen romani, joka asuu viisihenkisen perheensä kanssa vaatimattomassa mökissä. Hän kertoo tekevänsä töitä rakennuksilla ja kerää romua jätteiden­kierrätys­laitokselle.

Unkarilainen Gabor Virág oli pesemässä käsiään kotinsa pihalla ja antoi samalla haastattelun HS:lle.

Virágin mukaan Orbán auttaa heikoimmassa asemassa olevia aina kun voi.

Dús ja Virág väittelevät maltillisesti Orbánin talous­politiikan saavutuksista.

”Orbán on oikeuden­mukainen eikä valehtele kuten muut poliitikot. Hän pitää aina sanansa”, Virág sanoo.

Virágin mukaan Orbán auttaa heikoimmassa asemassa olevia aina kun voi.

Dúsin mielestä se ei pidä paikkaansa. Fideszin avokätiset tuet, joilla kriitikoiden mielestä lahjotaan kansaa, eivät tavoita kaikkein köyhimpiä. Yhteis­kunnan palveluihin ei valtion kassassa ole tarpeeksi rahaa, sillä yhteisiä rahoja jaellaan kuin lahjuksia.

Kysyn Virágilta, mitä mieltä hän on Orbánin rasistisista puheista. Pääministeri on aiemmin usuttanut unkarilaisia vainoon romaneita vastaan ja käyttänyt rajua kieltä pakolaisista.

Virágin mukaan Orbán ei ole rasisti. Väitteet ovat hänen mukaansa valetta.

Hän kertoo olevansa täysin tyytyväinen hallitukseen ja omaan tilanteeseensa.

Saamme kurkistaa sisään hänen kotiinsa. Kaminassa palaa tuli, ja sisällä on hyvin lämmintä.

Sisävessaa tai kylpyhuonetta ei ole. Virágin veli Tibor Virág, joka asuu viereisessä talossa, istuu katselemassa televisiota.

Pienessä mökissä näkyykin merkittävä ja koko Unkarin läpäisevä syy Orbánin asemaan: kaksi valtavan suurta televisiota, joista molemmat ovat auki. Näin aamupäivällä Orbán ei ole äänessä. Televisiossa pyörii hyvän­tuulista draama­viihdettä.

Fidesz on huomioinut kansaa vaalivuotena aivan erityisellä tavalla: kaikki vähintään kaksilapsiset perheet saavat palautuksena viime vuonna maksamiaan henkilö­kohtaisia veroja, enimmillään 4 600 euroa perhettä kohden.

Virág on saanut jo oman veron­palautus­šekkinsä. Postin­jakaja toi sen kotiin. Totta kai hän oli siitä ilahtunut.

Mökissä näkyy koko Unkarin läpäisevä syy Orbánin asemaan: kaksi valtavan suurta televisiota, joista molemmat ovat auki.

Tibor Virág asuu veljensä Gaborin naapurissa ja katsoo televisiota veljensä kodissa.

Kristof Horvat ja Gabor Virág asuvat samassa pihapiirissä.

Maltillinen keskustelu on hieno saavutus, Dús sanoo jälkikäteen.

Monet hänen kohtaamansa ihmiset käyttäytyvät aggressiivisesti. He repivät uutis­monisteen tai sanovat ottavansa sen sytykkeeksi. He syyttävät myös Unkarin kansan hajottamisesta tai siitä, että aktivistit haluavat ”tappaa meidät”.

Lãszló Gyimesi on hakattukin uutisprinttien jakokeikalla. Pahoinpitely on nyt syyttäjän käsittelyssä.

Maalais­kylät ja niiden köyhä väki ovat ratkaisevassa asemassa vaaleissa, sillä lähes kolmannes unkarilaisista asuu maaseudulla – selvästi isompi osa kuin vaikkapa Suomessa.

Unkarin maaseudulla monet elävät kurjemmissakin oloissa kuin Virágin perhe. Toimentulon ääripäät ovat Unkarissa kaukana toisistaan ja sosiaalisen nousun mahdollisuus pieni.

”Tuloerot ovat kuin sakset, jotka aukeavat koko ajan enemmän. Ihmiset eivät tajua sitä”, Dús sanoo.

Lähes kolmannes unkarilaisista asuu maaseudulla.

Orbán jaellut lapsi­perheille tukia ja lupaillut niitä lisää, mutta Dúsin mukaan opposition vaihtoehto tarjoaisi perheille parempaa rahallista tukea kuin Fidesz. Vain harvat ihmiset edes tietävät sitä television vahvan propagandan takia, hän sanoo.

Hän oli ennen itsekin Fideszin kannattaja, mutta kun hallitus alkoi kaapata valtion omaisuutta omiin säätiöhinsä, Dúsin mitta tuli täyteen.

Myös Fidesz tekee ankaraa jalkatyötä vaaleissa. Noin kymmenen­tuhatta puolueen aktiivia soittelee läpi ja tapaa ihmisiä ympäri Unkaria varmistaakseen heidän tukensa puolueelle. Fideszin voitto on mielipide­mittausten mukaan toden­näköisempi kuin opposition.

Noel-poikaansa Dömösin kylässä työntävä Enikö Lapozam kertoi perheensä saaneen hallitukselta tuen kodin remonttia varten. Hän arveli äänestävänsä Fidesziä.

Magdolna Dúsin mukaan monet hänen tuttunsa aikovat lähteä Unkarista, jos Fidesz taas voittaa vaalit. Jo tähän asti Unkari on ollut muutto­tappiomaa.

”Kaikki parhaat ovat lähteneet. Jo nyt enemmän unkarilaisia lapsia syntyy maan rajojen ulkopuolella kuin Unkarissa, koska niin monet ovat lähteneet.”

Dúsin mukaan Fideszin voitto on katastrofi, mutta myös keskenään riitaisen opposition voitto on hänestä synkkä tulevaisuuden­kuva sekin. Monien unkarilaisten tavoin hän suhtautuu maansa tilanteeseen apaattisesti.

Lue lisää: Nato-maa Unkari keikkuu EU:n ja Venäjän välissä – Ukrainaa tuetaan, mutta Putinin ystävän Orbánin suosio kasvaa

Lue lisää: Unkarin oppositio hakee Orbánin haastajaa, esivaalista tulossa jännitysnäytelmä: ”Budapestin älyköt ovat nyt pulassa”

Lue lisää: Unkari sallii armeijan käytön kansaa vastaan ja valtion varojen syytämisen säätiöille

Lue lisää: Unkari kieltää kertomasta homoudesta lapsille osana ”pedofilialakia” – Dorottya Rédainin lastenkirjaa myydään loppuun ja revitään suorassa lähetyksessä

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat