”Mahtava energia” – Pari tuhatta ihmistä seurasi Varsovassa Bidenin puhetta, joka lähetti jyrkän viestin Putinille eikä jättänyt epäilyksiä lännen yhtenäisyydestä

Yhdysvaltain presidentin kaksipäiväinen Puolan-vierailu tulkittiin voimakkaaksi tueksi sodan taakkaa kantaville: Biden söi pizzaa amerikkalaissotilaiden kanssa ja nosti pakolaislapsia syliinsä.

Pari tuhatta ihmistä seurasi Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin puhetta lauantai-iltana Varsovassa suurelta näytöltä Kuninkaallisen linnan aukiolla.

26.3. 19:42 | Päivitetty 26.3. 22:39

Varsova

Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin kaksipäiväinen vierailu Puolassa huipentui lauantai-iltana puheeseen Varsovassa, jossa hän lähetti väkevän viestin demokraattisen maailmanjärjestyksen ja rauhan puolesta.

Puhe peilasi myös Euroopan lähihistoriaan ja Itä-Euroopan kokemuksiin Neuvostoliiton kuristuksessa. Biden sanoi Yhdysvaltojen seisovan Ukrainan rinnalla ja tukevan järkähtämättä liittolaisiaan Euroopassa.

”Länsi on yhtenäisempi kuin koskaan ennen”, Biden sanoi. Hän paalutti läntisen demokratian olennaisten arvojen, kuten oikeusvaltioperiaatteen ja sananvapauden, tärkeyttä. Näitä arvoja Venäjä nyt polkee.

Puolan-vierailullaan Biden ei karttanut kovia sanoja sodan aloittaneesta Venäjän presidentistä Vladimir Putinista. Putin on Bidenin mukaan teurastaja.

Puheessaan Biden alleviivasi Putinin valehdelleen monesti muun muassa väittämällä, ettei Venäjä hyökkää Ukrainaan ja väittämällä Naton uhkaavan Venäjää.

Biden painotti Putinin olevan syyllinen sotaan. Hän varoitti Putinia liikkumasta tuumaakaan Naton maaperälle. Bidenin mukaan Putin ei voi jatkaa vallassa. Hän korosti myös sitä, miten lujasti päätetyt pakotteet iskevät Venäjään.

Biden puhui lämpimästi tapaamistaan pakolaisista ja vakuutti täyden tuen Ukrainalle jatkuvan.

Joe Biden piti saman tien historiallisena pidetyn puheensa Varsovan Kuninkaallisen linnan sisäpihalla.

Varsovassa Bidenin puhetta kuuntelivat myös monet ukrainalaiset. Kuulijoiden kylteissä oli Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kuva, ja niissä ylistettiin sankareita.

Bidenin puheen aikana Länsi-Ukrainan Lvivissä tapahtui jo päivän toinen ohjusisku. Biden vieraili perjantaina itäisessä Puolassa, vain noin 160 kilometrin päässä iskupaikasta.

Puolassa pelko Venäjän liikkumisesta Naton maaperälle lähitulevaisuudessa on vahva. Venäjä kohdistaa nyt Puolaan samankaltaisia sanallisia uhkauksia, jollaisia kuultiin aiemmin Ukrainasta.

Puolalaistutkija Justyna Gotkowska sanoi perjantaina HS:n haastattelussa, että jos Venäjä ei nyt todella koe häviötä sodassa tai jos länsi antaa sille myönnytyksiä, hyökkäyksen uhka Naton itäiselle lohkolle lähivuosina on todellinen.

Varsovan keskustassa kuninkaallisen linnan aukiolla pari tuhatta ihmistä seurasi Bidenin puhetta lauantai-iltana suurelta näytöltä.

Biden lupasi, että ukrainalaiset voivat luottaa Yhdysvaltojen apuun. Hän mainitsi humanitäärisiä avustuksia sekä sanoi myös Yhdysvaltojen ottavan tuhansia pakolaisia Ukrainasta.

Bidenin viesti ukrainalaisille meni suoraan perille, sillä Varsovassa on tällä hetkellä 300 000 ukrainalaista, ja väkijoukossa näkyi niin Ukrainan kuin Valko-Venäjänkin lippuja.

”Se oli hyvä puhe mahtavalla energialla. Toivoin, että olisin vihdoin nähnyt hänet, mutta näin hänet vain näytöllä”, Natalia Macutkiewicz sanoi puheen jälkeen.

Macutkiewiczin mukaan Biden oli asian ytimessä puhuessaan Ukrainasta.

"Ukrainan sodastahan tässä vierailussa on kyse.”

Natalia Macutkiewiczin mukaan Joe Bidenin puheessa oli mahtava energia.

Ihmiset tungeksivat kuullakseen Bidenin puheen ja moni pettyi, kun ei saanut näköyhteyttä Yhdysvaltojen presidenttiin.

Puola on ottanut vastaan kaksi ja puoli miljoonaa pakolaista Ukrainasta, varustaa Ukrainaa rivakasti aseellisesti ja haluaa tehdä yhä enemmän Ukrainan hyväksi yhdessä muiden länsimaiden kanssa.

Jo perjantaina ja lauantaipäivänä Varsovan kaduilla saattoikin aistia selvästi, että Bidenin peräti kaksipäiväinen vierailu Puolassa on tervetullut tuenosoitus itsensä uhatuksi kokevassa maassa, joka kantaa nyt suurta taakkaa Ukrainan sodasta.

Kansalaisia oli suljettujen katujen varsilla jo hyvissä ajoin etukäteen odottamassa, jotta he näkisivät Bidenin autosaattueen.

”Vuosi sitten en uskonut Naton yhtenäisyyteen, mutta nyt uskon”, sanoi puolalainen Pjotr Sladowski lauantaina. Hän oli tuonut poikansa katsomaan poliisiautoja Bidenin kulkureitille.

Toisen maailmansodan kokemusten takia monilla puolalaisilla on edelleen pelko, että maa jätetään sodan syttyessä yksin.

Naton halusta puolustaa sen itäistä lohkoa on välillä levitetty epäilyjä. Nyt usko yhteispuolustukseen ei tunnu järkkyvän.

”Oli erittäin merkityksellistä, että Biden kävi vain 70 kilometrin päässä Ukrainan rajasta perjantaina”, Sladowski sanoi.

Hänen mukaansa sodan leviämisen uhka ei ole vain puolalaisten huoli, vaan sen pitäisi olla koko maailman.

Pjotr Sladowski sanoi, että viimeaikaiset tapahtumat ovat saaneet hänet uskomaan Naton yhtenäisyyteen. Hänellä oli lastenrattaissa Ukrainan lipun lisäksi Puolan lippu, jossa oli taistelua kuvaava symboli.

”Pyhä velvollisuus. Kaikki yhden ja yksi kaikkien puolesta”, kuvasi Puolan varaulkoministeri Marcin Przydacz HS:n haastattelussa perjantaina Naton kuuluisaa viidenteen artiklaan kirjattua yhteispuolustusvelvoitetta.

Täsmälleen samaa ilmausta käytti Biden lauantaina.

Przydaczin mukaan Puola haluaa itärajalleen lisää yhdysvaltalaissotilaita, jopa 10 000. Lisäksi se haluaa koventaa painetta Venäjää kohtaan ja lisätä tukea Ukrainalle.

Puolan varaulkoministeri Marcin Przydaczin mukaan Yhdysvallat on Puolan tärkein liittolainen.

Sitä, miten Puola nyt neuvottelee Yhdysvaltojen kanssa hävittäjien tai muiden järeiden hyökkäysaseiden kuten panssarivaunujen antamisesta Ukrainalle, ei hänen mukaansa käsitellä julkisuudessa.

”Jatkamme pelotteen luomista Venäjälle tärkeimmän liittolaisemme Yhdysvaltojen kanssa”, Przydacz totesi.

Bidenin perjantaina alkanut vierailu maassa on Przydaczin mukaan osoitus liittolaisuuden lujuudesta. Puola puhuu sotatilanteesta nyt hyvin selvää kieltä.

”Eurooppalaiset arvot eivät ole vain jotain, mistä keskustellaan viinilasin äärellä Strasbourgissa. Niiden puolesta kuollaan parhaillaan Ukrainassa”, Przydacz sanoi.

Hänen mukaansa Putin haluaa tuhota demokraattisen lännen elämäntavan.

”Mitä nopeammin pysäytämme Putinin, sitä parempi meille kaikille”, Przydacz sanoi.

Biden lensi perjantaina Brysselistä Rzeszówiin Puolan itäosaan, lähelle Ukrainan rajaa. Rzeszówissa Biden otti selfieitä ja söi pizzaa yhdysvaltalaissotilaiden kanssa, joita on ollut itäisessä Puolassa useita tuhansia jo pitkään.

Przydaczin mukaan on sataprosenttisen selvää, että Nato puolustaisi Puolaa ja muitakin itäisen lohkon maita, jos Venäjä hyökkäisi niitä vastaan.

Itse asiassa Naton viidennen artiklan eli yhteispuolustusvelvoitteen pitävyydellä spekuloiminen palvelee vain yhtä tarkoitusta, hän sanoo. Vain Venäjä hyötyy siitä, että Naton yhtenäisyyttä kyseenalaistetaan.

Osa Naton jäsenmaista on ollut varovaisempia Ukrainan tukemisessa kuin Puola. Erityisesti Saksa laahustaa puolalaisnäkökulmasta kokoonsa nähden liian hitaasti.

Puolan näkökulmasta Saksa viivytteli aseapua Ukrainalle kauan ja hidastelee nyt energiariippuvuuden katkaisemista Venäjästä.

Venäjän hyökkäyksen jälkeen Saksa kuitenkin päätti antaa Ukrainalle aseita, nostaa omia puolustusmenojaan ja jäädyttää Nord Stream 2 -kaasuputken.

”Diplomaattinen työ ja median paine auttoivat kääntämään Saksan pään. Nyt jatkamme Saksan rohkaisemista edelleen”, Przydacz sanoi.

Sinnikkään rohkaisun jälkeen hän uskoo Saksan taipuvan vielä energiantuonnin katkaisuun Venäjältä.

Puola päätti nostaa omaa puolustusbudjettiaan maaliskuun alussa kolmeen prosenttiin bruttokansantuotteesta. Muutaman vuoden kuluessa osuus halutaan Przydaczin mukaan nostaa peräti kuuteen prosenttiin.

Puolassa on ensi vuonna parlamenttivaalit. Hallituksen pääpuolueen, konservatiivispopulistisen Laki ja oikeus (PIS) -puolueen kannatus on vahvistunut Venäjän hyökättyä Ukrainaan.

Ukrainalaiset Solomia ja Roksaliana Dubrovska odottivat Joe Bidenia Varsovassa kriittisen kyltin kanssa.

Sleepy Joe, wake up! Herää, uninen Joe! Mielenosoittajien kyltti vaati Yhdysvaltain presidenttiin puhtia.

Kylttiä pitelivät perjantai-iltana Varsovan hotelli Marriottin edessä kiovalaiset siskokset Solomia ja Roksaliana Dubrovska.

Perjantai-iltana hotellin edessä oli satoja ihmisiä, jotka halusivat joko nähdä Bidenin auton tai välittää hänelle viestin.

Solomia Dubrovska kertoo, että julisteen teksti viittaa esimerkiksi hävittäjiin, joita Puola haluaisi antaa Ukrainalle, mutta joita Nato Yhdysvaltain johdolla ei ole halukas korvaamaan Puolalle.

”En vain ymmärrä, miksi siinä kestää niin kauan.”

Sisarukset tulivat Kiovasta Varsovaan alle kolme viikkoa sitten. Pakomatka sodan keskeltä taittui bussilla, kävellen ja autolla. Heidän vanhempansa ovat New Yorkissa ja setänsä rintamalla Ukrainassa.

Kun siskoksilta kysyy, missä muualla heillä on perhettä, Solomia Dubrovska vastaa näin: ”Harkovassa, Odessassa, Mariupolissa, Lvivissä, Kiovassa. Me kaikki ukrainalaiset olemme nyt samaa perhettä.”

Hän on ammatiltaan psykologi, ja hän harkitsee paluuta Ukrainaan jo ennen sodan mahdollista loppumista, jotta voisi auttaa muita ukrainalaisia.

”Ei tunnu oikealta olla täällä”, hän sanoo.

Ukrainalaiset odottivat Bidenin puheelta enemmän.

”Olen todella pettynyt. Ainoa toivo on, että todelliset toimet tehdään julkisuudelta piilossa”, Solomia Dubrovska sanoi puheen jälkeen.

Hän sanoi olevansa kiitollinen kaikesta avusta, mitä Ukraina saa.

”Nyt on kuitenkin käynnissä kansanmurha. Kukaan ei ole meille mitään velkaa, mutta ukrainalaiset taistelevat nyt myös muiden puolesta.”

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat