Tyttökoulut avattiin hetkeksi ja pantiin heti kiinni Afganistanissa

”Oppilaat itkevät eivätkä halua lähteä luokasta. On tuskallista nähdä oppilaidensa surevan”, tyttökoulun opettaja sanoi.

Tytöt olivat saapuneet kouluun Kabulissa 23. maaliskuuta, mutta vain tunteja koulujen avautumisen jälkeen Taleban määräsi tytöille tarkoitetut toisen asteen koulut jälleen suljettaviksi.

23.3. 11:00

Afganistanissa maata hallitseva Taleban-liike on määrännyt tytöille tarkoitetut toisen asteen koulut uudelleen suljettaviksi, kertovat paikan päällä olevat uutistoimisto AFP:n toimittajat. Koulut ehtivät olla auki vain tunteja.

Taleban-liikkeen edustaja vahvisti AFP:lle koulujen sulkemisen. Syy ei heti ollut selvillä. Opetusministeriön edustajan Aziz Ahmad Rayanin mukaan asiaa on kielletty kommentoimasta.

”Oppilaat itkevät eivätkä halua lähteä luokasta. On tuskallista nähdä oppilaidensa surevan”, sanoi Kabulin Omra Khanin tyttökoulun opettaja Palwasha.

YK:n edustaja Deborah Lyons sanoi tietoja tyttökoulujen sulkemisesta huolestuttaviksi.

”Jos näin on, mikä ihme voi olla syynä”, hän kirjoitti Twitterissä.

Kaikki koulut suljettiin elokuussa, kun Taleban nousi uudelleen valtaan Afganistanissa. Silloin syyksi kerrottiin koronapandemia. Kun koulut avattiin uudelleen kaksi kuukautta myöhemmin, niihin pääsivät vain pojat ja nuoremmat tytöt.

Kaikkialla Afganistanissa toisen asteen kouluja ei keskiviikkona avattu, vaikka niin oli määrä tehdä. Esimerkiksi Kandaharissa Etelä-Afganistanissa kerrottiin, että koulut avautuvat vasta ensi kuussa.

Tyttöjen pääsy kouluun on ollut länsimaiden keskeinen ehto sille, että maahan toimitetaan ulkomaista apua.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat