Ukrainan sodan keskeiset käänteet keskiviikkona: Ukraina pyrkii nyt vasta­­hyökkäyksiin, Putinin luotettu neuvon­antaja jätti Venäjän ja puolustus­ministeri on kadonnut julkisuudesta

HS listaa Ukrainan sodan oleellisimmat tapahtumat vuorokauden ajalta.

Palokunta sammutti taloa Kiovan kantakaupungissa Venäjän Grad-raketti-iskun jäljiltä keskiviikkona.

23.3. 20:00

Ukraina on ryhtynyt vastahyökkäyksiin ja yrittää motittaa venäläiset Kiovan länsipuolella

Ukrainan joukot ovat paikoin alkaneet kääntää torjuntataisteluita vastaiskuiksi, kertovat Ukrainan viranomaiset ja Yhdysvaltain puolustusministeriö.

Keskiviikkona Kiovan länsipuolella Ukrainan joukot pyrkivät saartamaan kaupungin laidalle aiemmin pohjoisesta ja luoteesta hyökänneitä Venäjän joukkoja. Jos saarto onnistuu, tuhansia venäläissotilaita jää mottiin Hostomelin, Butšan ja Irpinin kaupunkeihin Kiovan rajalla.

Ukraina yrittää seuraavaksi vallata alueita takaisin etelässä lähellä Hersonin kaupunkia, uskoi Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja John Kirby tiistaina.

Sen sijaan Itä-Ukrainassa Venäjän joukot ovat saavuttaneet kuluvalla viikolla jonkinlaista menestystä, kun Harkovan itäpuolelle hyökänneet joukot ovat edenneet etelään ja yhtyneet rajaseudulla Luhanskin ja Donetskin kapina-alueiden joukkoihin.

Ukrainan ja Venäjän rauhanneuvottelut ovat ”merkittävissä vaikeuksissa”, kertoi Ukrainan johtava neuvottelija Myhailo Podoljak keskiviikkona. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov puolestaan väitti Ukrainan vaihtavan jatkuvasti kantaansa, mistä hän syytti Yhdysvaltojen ohjausta.

Lue lisää: Ukraina yrittää motittaa Venäjän joukkoja Kiovan länsipuolella

Venäjän puolustusministeri on kadonnut julkisuudesta

Venäjän puolustusministeri Sergei Šoigu ei ole esiintynyt julkisuudessa 12 päivään, kertoo venäläinen tutkiva verkkosivusto The Insider.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota myös muun muassa venäläismedia Mediazonan toimittaja Dmitri Treštšanin.

Puolustusministerin katoaminen kesken sodan on hyvin epätavallista. Normaalisti Šoigu on esiintynyt julkisissa tilaisuuksissa muutaman päivän välein.

The Insiderin mukaan Šoigun huhutaan olevan sairaana sydänongelmien vuoksi.

Putinin pitkä­aikainen neuvon­antaja Anatoli Tšubais erosi ja poistui maasta

Venäjän ilmastolähettiläs Anatoli Tšubais on eronnut tehtävästään Ukrainan sodan vuoksi ja poistunut Venäjältä, uutisoivat yhdysvaltalaismedia Bloomberg ja uutistoimisto Reuters. Venäjän hallinto vahvisti keskiviikkona Tšubaisin eron.

Bloombergin kahden lähteen mukaan Tšubais vastustaa presidentti Vladimir Putinin sotaa Ukrainassa. Tämä tekisi Tšubaisista tähän mennessä korkea-arvoisimman Venäjän hallinnosta Ukrainan sodan vuoksi lähteneen viranomaisen.

Tšubais on yksi pitkäaikaisimmista Putinin neuvonantajista. Häntä pidetään Venäjän 1990-luvun talousuudistusten yhtenä pääsuunnittelijana.

Lue lisää: Kreml vahvistaa: Putinin pitkä­aikainen neuvon­antaja Anatoli Tšubais on eronnut – medioiden mukaan Tšubais on myös lähtenyt Venäjältä

Naton arvio: Venäläissotilaita kaatunut 7 000–15 000

Nato arvioi, että venäläisiä sotilaita olisi kuollut Ukrainassa vähintään 7 000 ja jopa 15 000. Asiasta kertoo uutistoimisto AP.

The Wall Street Journalin mukaan Nato arvioi, että kaatuneita, haavoittuneita, vangiksi otettuja tai kadonneita venäläissotilaita on yhteensä jopa 40 000.

Venäjä on julkaissut tietoja väitetyistä tappioistaan vain kerran suurhyökkäyksen alkamisen jälkeen. Maaliskuun alussa Venäjä sanoi 498 sotilaan kaatuneen ja 1 597:n haavoittuneen.

Maanantaina Kremlin kantoja myötäilevän Komsomolskaja Pravda -lehden sivuilla kuitenkin kerrottiin kaatuneiden määräksi 9 861, ja lähteeksi lehti mainitsi Venäjän puolustusministeriön. Uutinen poistettiin nopeasti, ja myöhemmin lehti sanoi tulleensa hakkeroiduksi.

Ukrainan viranomaiset arvioivat kuolleiden venäläissotilaiden määräksi keskiviikkona 15 600.

Nato on kaksinkertaistamassa taisteluosastojensa määrän Itä-Euroopassa

Läntinen sotilasliitto Nato aikoo tuoda Itä-Eurooppaan neljä uutta taisteluosastoa, mikä kaksinkertaistaisi taisteluosastojen määrän alueella. Osastot sijoitettaisiin Bulgariaan, Romaniaan, Slovakiaan ja Unkariin.

Asiasta on määrä sopia Naton ylimääräisessä huippukokouksessa Brysselissä torstaina, kertoi Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg keskiviikkona.

Lue lisää: Nato lisäämässä tukeaan Ukrainalle ja sijoittamassa Itä-Eurooppaan uusia taistelu­osastoja – Stoltenberg varoitti Kiinaa tarjoamasta materiaalista tukea Venäjän sota­toimiin

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat