Yhdysvaltain entinen ulko­ministeri Madeleine Albright on kuollut

Madeleine Albright toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä 1997–2001.

Madeleine Albright vuonna 2016.

23.3. 20:42 | Päivitetty 23.3. 21:23

Yhdysvaltain entinen ulkoministeri Madeleine Albright on kuollut. Hän oli kuollessaan 84-vuotias. Albrightin kuolemasta kertoi hänen perheensä Twitterissä.

Albright toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä 1997–2001 presidentti Bill Clintonin hallinnossa.

Albright tunnettiin demokratian ja ihmisoikeuksien suorapuheisena puolestapuhujana ja edistäjänä. Hänellä oli tapana viestiä myös sanattomasti, erityisesti rintakoruvalinnoillaan. 1990-luvun lopulla Lähi-idän neuvotteluissa Albright esiintyi useasti rauhankyyhkyä esittävä koru rinnassaan.

Ennen ulkoministerin tehtävää Albright toimi Yhdysvaltain YK-suurlähettiläänä. Siinä tehtävässä hän aloitti vuonna 1993 ja vaati Yhdysvalloilta kovempaa linjaa serbejä vastaan Bosnian sodassa. Clintonin ensimmäisellä presidenttikaudella monet Clintonin hallinnon ulkopolitiikan asiantuntijat kuitenkin empivät sekaantumista Jugoslavian hajoamissotiin, koska he muistivat tarkkaan, miten Vietnamissa kävi, uutistoimisto Reuters kertoo.

Lopulta Yhdysvallat ja Nato aloittivat ilmaiskut serbijoukkoja vastaan ja pakottivat sodan loppumaan, mutta vasta kun sotaa oli käyty jo kolme vuotta.

Kosovon sodassa vuosina 1998–1999 Yhdysvallat ja Nato reagoivat jo nopeammin.

Albright tuki myös YK:n perustamaa Jugoslavia-tuomioistuinta, joka käsitteli Jugoslavian hajoamissotien sotarikoksia.

Albright syntyi vuonna 1937 Prahassa, silloisessa Tšekkoslovakiassa. Hän ja hänen perheensä lähtivät pakolaisina Yhdysvaltoihin vuonna 1948. Yhdysvaltain kansalainen hänestä tuli vuonna 1957.

Albright halusi Yhdysvaltojen käyttävän supervaltana hyväkseen pehmeää vaikutusvaltaa ja toivottavan pakolaiset tervetulleiksi, niin kuin hänet ja hänen perheensä oli aikoinaan toivotettu, Reuters kertoo.

Tiettävästi Albright myös suututti kerran Yhdysvaltain puolustusministeriön, kun hän kysyi, miksi Yhdysvalloilla on yli miljoona miestä ja naista univormussa, mutta se ei koskaan käytä niitä.

Albrightille myönnettiin vuonna 2012 Yhdysvaltain presidentin vapaudenmitali eli Presidential Medal of Freedom, joka on Yhdysvaltojen korkein siviilikunniamerkki.

Myöhemmällä iällään Albrightista tuli myös populaarikulttuurin feministinen keulakuva. Hän oli ensimmäinen nainen Yhdysvaltain ulkoministerinä.

Madeleine Albright Yhdysvaltain YK-lähettiläänä vuonna 1994.

Ulkoministerit Tarja Halonen ja Madeleine Albright vuonna 1997.

USA:n ulkoministeri Madeleine Albright ja presidentti Martti Ahtisaari tapasivat presidentinlinnassa kesäkuussa 1999.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat