Pohjois-Korea kertoo testanneensa uudentyyppistä mannertenvälistä ohjusta

Maan johtaja Kim Jong-un oli valvomassa torstain laukaisua, joka tuomittiin maailmalla.

Valtiollisen uutistoimisto KCNA:n välittämässä kuvassa on väitetysti Pohjois-Korean testaama mannertenvälinen ohjus.

25.3. 2:00 | Päivitetty 25.3. 5:12

Pohjois-Korea vahvistaa testanneensa eilen uudentyyppistä mannertenvälistä ballistista ohjusta. Pohjois-Korean valtionmedian mukaan maan johtaja Kim Jong-un oli valvomassa henkilökohtaisesti uuden ohjuksen testilaukaisua.

Pohjois-Korean naapurimaat Etelä-Korea ja Japani kertoivat torstaina havainneensa ohjuskokeen, ja ohjuksen lentoradan perusteella kyseessä arveltiin olevan mannertenvälinen ohjus. Etelä-Korea, Japani ja Yhdysvallat tuomitsivat laukaisun kovin sanoin.

Ohjus kävi Pohjois-Korean mukaan runsaan 6 200 kilometrin korkeudessa ja lensi reilun tuhannen kilometrin matkan ennen kuin putosi Japaninmereen. Ohjus putosi Japanin talousalueelle, ja Japani kritisoi Pohjois-Korean vaarantavan alueen rauhan ja turvallisuuden.

Testattu ohjus oli uusi Hwasong-17-ohjus, jonka Pohjois-Korea esitteli vuonna 2020. Ohjusta ei aiemmin ollut testattu onnistuneesti. Viime viikolla Pohjois-Korea todennäköisesti suoritti epäonnistuneen ohjuskoneen Hwasong-17:llä, koska ohjuksen nähtiin räjähtävän pääkaupunki Pjongjangin yllä.

Valtiollisen uutistoimisto KCNA:n mukaan ohjus laukaistiin matkaan Pjongjangin lentokentältä. KCNA:n julkaisemissa kuvissa Kim oli kiitoradalla mustassa nahkatakissa ja aurinkolaseissa ohjuksen edessä, jota kuljetettiin 11-akselisen ajoneuvon päällä.

KCNA:n julkaisemissa kuvissa Kim oli kiitoradalla mustassa nahkatakissa ja aurinkolaseissa ohjuksen edessä.

Pohjois-Korea oli testannut edellisen kerran mannertenvälistä ballistista ohjusta marraskuussa 2017. Tuolloin se testasi aiempaa ohjusmallia Hwasong-15:tä, joka lensi paljon lyhyemmän matkan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat