Osa maailmasta pysyy Venäjälle auki, kun länsi­suunta sulkeutuu – Armeniaan on matkustanut kuukauden aikana kymmeniä­tuhansia venäläisiä

Venäläisten yhteydet Eurooppaan heikentyvät, hankaloituvat ja kallistuvat entisestään, kun Allegro keskeyttää liikennöin. Aeroflot lisää lentoja Turkkiin.

Liikenne Šeremetjevon lentokentällä Moskovassa on vähentynyt, kun lentoliikenne Venäjän ja useiden länsivaltioiden välillä on lakannut Ukrainan sodan vuoksi asetettujen pakotteiden vuoksi.

25.3. 16:55 | Päivitetty 25.3. 17:22

VenäJÄLLÄ asuvien liikenneyhteydet Eurooppaan huononevat entisestään, kun Allegro-juna keskeyttää liikennöinnin maanantaina.

Ukrainan sodan tuomat sanktiot ovat harventaneet liikenneyhteyksiä ankarasti. Venäläisten mahdollisuudet matkustaa maastaan ovat ylipäätään olleet parin viime vuoden aikana kehnot jo eri maiden asettamien korona­virus­rajoitusten vuoksi.

Venäjältä pääsee suoralla lennolla Eurooppaan enää Turkkiin ja Serbiaan. Lentoyhtiö Turkish Airlinesin lippujen hinnat ovat kasvaneen kysynnän myötä kallistuneet roimasti.

Ennen Venäjän hyökkäystä lentolippu Istanbuliin maksoi noin 150–300 euroa, mutta nyt yhdensuuntaisesta lipusta joutuu pulittamaan noin 500 euroa. Aivan Ukrainan sodan alussa menolipun hinta kipusi jopa 1 500 euroon.

Moskovasta Istanbuliin on yli 30 lentoa viikossa, Pietarista 14. Lento­matkoihin verrattuna Allegro on ollut venäläisille vajaan sadan euron hintaisine lippuineen verrattain edullinen vaihtoehto matkustaa Venäjältä Eurooppaan.

Allegro-junan vuorot ovat olleet Ukrainan sodan aikana lähes loppuunmyytyjä.

Länsisuunta on lähes sulkeutunut, mutta Lähi-itä pysyy venäläisille auki. Venäjältä on tällä hetkellä suoria lentoja ainakin Israeliin, Arabiemiraatteihin, Bahrainiin, Qatariin ja Iraniin.

YK:n yleiskokouksessa maaliskuun alussa Iran pidättäytyi äänestämästä, kun järjestön jäsenvaltioista 141 tuomitsi Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan. Israel, Bahrain, Qatar ja Arabiemiraatit äänestivät tuomitsevansa hyökkäyksen, mutta maat ovat myös pyrkineet vaalimaan suhteitaan Venäjään.

Lue lisää: Oligarkit etsivät nyt uutta kotia Dubaista, joka ei ole tuominnut Venäjän hyökkäystä Ukrainaan

Venäjältä voi lentää suoraan myös Armeniaan, Valko-Venäjälle, Intiaan, Marokkoon ja Sri Lankaan. Venäläiset turistit ovat olleet elintärkeitä Etelä-Aasiassa sijaitsevan Sri Lankan taloudelle. Se purki korona­virus­rajoitukset venäläisiltä jo viime vuoden tammikuussa.

Armeniasta on puolestaan tullut houkutteleva kohde venäläisille. Venäläiset voivat matkustaa maahan pelkällä kotimaanpassilla, eikä viisumia tarvita.

Ukrainan sodan aikana Venäjältä on matkustanut Armeniaan kymmeniä­tuhansia ihmisiä. Venäläisessä mediassa esitetyt arviot vaihtelevat 10 000:stä 50 000:een. Osa on jäänyt maan pääkaupunkiin Jerevaniin, osa jatkanut matkaansa eteenpäin esimerkiksi Georgiaan.

Georgia on ollut yksi venäläis­emigranttien pääkohteista Ukrainan sodan aikana. Maan hallituksen mukaan sinne on saapunut viime viikkoina jo 30 000 venäläistä. Suoria lentoja Venäjältä ei ole, sillä Venäjä keskeytti ne kesäkuussa vuonna 2019. Venäjä perusteli päätöstä Georgian ”venäläis­vastaisuudella”.

Venäjältä on suoria lentoyhteyksiä varsinkin entisiin neuvosto­tasa­valtoihin, Armenian lisäksi muun muassa Kazakstaniin, Kirgisiaan, Uzbekistaniin, Tadžikistaniin ja Turkmenistaniin.

Venäläinen lentoyhtiö Aeroflot tiedotti perjantaina avaavansa huhtikuussa uusia reittejä Sotšista Etelä-Venäjältä Armeniaan, Egyptiin, Israeliin, Kazakstaniin, Turkkiin ja Uzbekistaniin. Eniten uusia lentoja tulee Istanbuliin: 19 vuoroa viikossa.

Aeroflotin mukaan lennot on suunnattu Moskovasta, Pietarista ja Krasnojarskista saapuville transitmatkustajille, jotka lentävät ulkomaille Sotšin kautta.

Suomen ja Venäjän välillä liikennöi edelleen linja-auto- ja pikku­bussi­yhtiöitä. Linja-autolla matka Helsingistä Pietariin kestää yli seitsemän tuntia, Allegrolla siitä selviäisi noin 3,5 tunnissa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat