Presidentti Zelenskyi jakoi puheessaan EU-maat Ukrainan rinnalla seisoviin ja niihin, joilta hän odottaa enemmän: Unkaria hän vaati valitsemaan puolensa

Volodymyr Zelenskyi vetosi erityisesti Saksaan ja Unkariin, että ne tukisivat Ukrainaa enemmän.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi.

25.3. 17:24 | Päivitetty 25.3. 18:13

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puhui Ukrainan EU-jäsenyyden ja Venäjän-vastaisten pakotteiden koventamisen puolesta esiintyessään EU:n johtajille huippu­kokouksessa torstaina.

Zelenskyi luetteli puheessaan EU-maita, jotka ovat Ukrainan tukena, ja toisia, joilta hän odottaa enemmän.

Ukrainan rinnalla seisoviksi maiksi hän mainitsi Suomen, Baltian maat, Puolan ja useita Itä-Euroopan maita.

”Suomi – tiedän, että olette kanssamme”, hän sanoi.

Zelenskyi vetosi erityisesti Saksaan ja Unkariin, että ne tukisivat Ukrainaa enemmän.

”Uskomme, että Saksakin on kanssamme ratkaisevalla hetkellä.”

Zelenskyi moitti EU-maita siitä, että ne epäröivät, pitäisikö kaupankäyntiä Venäjän kanssa jatkaa ja pakotteita asettaa vai ei. Hän asetti näin painetta EU-maille, joiden keskusteluista perjantaina jatkuvassa huippu­kokouksessa ennustettiin jo etukäteen hyvin vaikeita.

Lue lisää: EU-maat joutuvat nyt harkitsemaan pakotteita, joissa alkaa näkyä maita jakavia tekijöitä

Lue lisää: Brysselissä etsitään kuumeisesti keinoja päästä Venäjän kaasusta, Marinin mukaan merituul­ipuistot Pohjois­maiden ja Baltian kanssa ovat yksi vaihtoehto

EU-maat ovat huippukokouksessaan käsitelleet muun muassa Venäjän vastaisia pakotteita ja sitä, miten ne voisivat irtautua Venäjältä tuodusta öljystä ja maakaasusta. Energiasta saamillaan tuloilla Venäjä rahoittaa aloittamaansa sotaa Ukrainassa.

Analyytikot ovat arvioineet, että EU:n tuontikielto venäläisenergialle olisi ”kuolinisku Venäjälle” ja voisi jopa lopettaa Ukrainan sodan.

Etenkin Puola ja Baltian maat vaativat kieltoa venäläisenergian tuonnille EU:hun. Tätä vastustaa etenkin Saksa, koska se on suuri venäläisen kaasun käyttäjä.

Kysymys on vaikea myös siksi, että venäläisenergian tuontikielto voisi nostaa huomattavasti energian hintaa ja aiheuttaisi ongelmia teollisuudelle.

Unkariin Zelenskyi vetosi kertomalla Budapestissa olevasta tapettujen juutalaisten muistomerkistä, jota hän sanoi käyneensä katsomassa perheensä kanssa. Tonavan rannalla olevassa muistomerkissä on raudasta valettuja lasten, naisten ja miesten kenkiä, jotka muistuttavat joen rannalla talvella 1944–1945 ammutuista juutalaisista.

”Kuule Viktor, tiedätkö, mitä Mariupolissa tapahtuu? Ole hyvä, jos pystyt, mene [Tonavan rannalle]”, Zelenskyi osoitti sanansa Unkarin pääministerille Viktor Orbánille. Venäläisjoukkojen saartaman eteläukrainalaisen kaupungin Mariupolin olot ovat hirvittävät. Kaupunkia on pommitettu rajusti ja paikallisviranomaisten mukaan se olisi tuhoutunut lähes täysin. Asukkailla ei ole vettä, kaasua tai sähköä.

”Teidän täytyy päättää, kenen puolella olette”, Zelenskyi sanoi Unkarin johdolle.

Lue lisää: Mariupolista tulee tulitettuja autoja ja särkyneitä ihmisiä, jotka kertovat nälästä, pelosta, kuolemasta – ”Helvetti, jota ei voi koskaan antaa anteeksi Venäjälle”

Unkarilla on perinteisesti läheiset suhteet Venäjään. Se on kieltäytynyt viemästä aseita Ukrainalle eikä ole suostunut niiden kuljettamiseen maansa läpi. Perjantaina se toisti näkemyksensä.

”Unkari haluaa pysyä tämän sodan ulkopuolella, joten se ei salli aseiden kauttakulkua Ukrainaan”, sanoi Ukrainan hallituksen tiedottaja Zoltan Kovacs uutistoimisto Reutersin mukaan.

Unkari ei myöskään suostu venäläisen energian tuontikieltoon, koska se on riippuvainen Venäjältä tulevasta kaasusta ja öljystä.

”Se tarkoittaisi, että unkarilaiset perheet maksaisivat sodan hinnan”, Orbán sanoi aiemmin.

Orbán on kuitenkin tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan.

Zelenskyi kiitti EU:ta siitä, että se on asettanut pakotteita Venäjälle. Lisäksi hän kiitti siitä, että Saksan ja Venäjän välinen Nord Stream 2 -kaasuputkihanke on päätetty keskeyttää.

Hänen mukaansa nämä toimet kuitenkin tulivat liian myöhään. Jos ne oltaisiin tehty aiemmin, Venäjän hyökkäys oltaisiin ehkä voitu estää.

Presidentti Zelenskyi on puhunut useille parlamenteille Ukrainan sodan aikana.

Torstaina hän puhui myös Ruotsin parlamentille ja Naton huippu­kokoukselle. Natolta hän pyysi lisää aseita Venäjän hyökkäyksen torjumiseksi.

Zelenskyin esiintyminen Suomen eduskunnalle ei ainakaan vielä ole vireillä, eduskunnan pääsihteeri Maija-Leena Paavola kertoi torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat