Sodan keskeiset käänteet perjantaina: Venäjä väittää keskittyvänsä nyt Donbasiin, Yhdysvaltain arvio tukee väitettä

HS listaa Ukrainan sodan oleellisimmat tapahtumat vuorokauden ajalta.

Mies kantoi raketin osaa Harkovassa perjantaina.

25.3. 20:11

Venäjä väittää keskittyvänsä jatkossa Donbasiin

Venäjän puolustusministeriö väittää, että sodan ensimmäinen vaihe on ohi ja että Venäjä aikoo keskittyä jatkossa Donbasin alueen ”täydelliseen vapauttamiseen” Itä-Ukrainassa. Väitteistä kertovat esimerkiksi uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradio BBC.

Yhdysvallat arvioi, että Venäjä todella on keskittymässä Donbasiin pääkaupunki Kiovan sijaan. Asiasta kertoi Yhdysvaltain puolustus­viranomainen Reutersille perjantaina. Hän pohti, että syynä voi olla neuvotteluasetelmien parantaminen ja Itä-Ukrainassa taistelevien Ukrainan joukkojen huoltoyhteyden katkaiseminen maan muista osista.

BBC:n mukaan ministeriön väite voi kieliä venäläisjoukkojen sotatavoitteiden alenemisesta, mahdollisesti johtuen Ukrainan vahvasta vastarinnasta maan pohjoisosissa ja Kiovan alueella. Viime päivinä Ukrainan joukot ovat myös tehneet enenevissä määrin vastahyökkäyksiä maan eteläosissa, raportoi esimerkiksi Maanpuolustus­korkeakoulu (MPKK) perjantaisessa tilannekatsauksessaan.

Puolustusministeriö ei kuitenkaan sanonut, etteivät Venäjän joukot enää jatkossa hyökkäisi saartamiinsa ukrainalaiskaupunkeihin. Esimerkiksi Britannian puolustus­ministeriön perjantaina julkaiseman tiedusteluraportin mukaan Venäjän joukot jatkavat hyökkäyksiään ympäri Ukrainaa.

MPKK:n perjantain tilannekatsauksessa ja Yhdysvaltain puolustusministeriön torstaisessa raportissa huomioitiin, että erityisesti Kiovan alueella on merkkejä Venäjän joukkojen poteroitumisesta, eli joukot eivät aktiivisesti etenisi.

Lue lisää: Venäjä väittää keskittyvänsä taisteluihin Donbasissa – lännen mukaan on merkkejä venäläis­joukkojen pysähtymisestä muilla alueilla

Lähteet: Omat alaiset tappoivat Venäjän everstin

Länsimaiden viranomaislähteiden mukaan venäläisjoukot olisivat tappaneet oman prikaatin komentajansa Ukrainassa. Asiasta kertoo muun muassa brittitelevisiokanava Sky News.

Lähteet uskovat, että 37. moottorikivääri­prikaatin everstin Juri Medvetšekin omat joukot ajoivat tarkoituksella tämän päältä. Nimettömänä pysyvä lähde kertoi, että yliajon syy voisi olla Medvetšekin joukkojen suuret tappiot.

Mariupol on suurelta osin raunioina, näyttävät satelliittikuvat ja lennokkivideo

Venäjän jatkuvat pommitukset Mariupolin satamakaupungissa Itä-Ukrainassa ovat moukaroineet suuria osia kaupungista asuinkelvottomaksi. Tämä käy ilmi muun muassa Maxar-yhtiön satelliittikuvista ja HS:n oikeaksi todentamasta lennokkivideosta. Niissä näkyy savua nousemassa pommitetuista kerrostaloista ja valtavasta Azovstalin terästehtaasta.

”Näyttää siltä, että venäläisjoukot pyrkivät idästä ja lännestä kaupungin keskustaan”, satelliittikuva­paikannuksen asiantuntija Veli-Pekka Kivimäki sanoo.

Lue lisää: Mariupolissa raunioina asuintalot ja Azovstalin terästehdas – lennokkivideo näyttää asuinkortteleiden tuhot

Asiantuntijat eivät pidä palatsivallankumousta Venäjällä todennäköisenä

Venäjältä on kuluvalla viikolla tihkunut hajanaisia tietoja presidentti Vladimir Putinin hallinnon rivien rakoilusta Ukrainan hyökkäyksen pitkittyessä ja sotaonnen käännyttyä Venäjää vastaan. Ne ovat antaneet vauhtia arveluille palatsivallankumouksen mahdollisuudesta. Asiantuntijat eivät pidä tätä kuitenkaan todennäköisenä.

”Totta kai vallankaappaus on mahdollinen, mutta ei tässä kannata tuolilta hyppiä”, sanoo vanhempi tutkija Jussi Lassila Ulkopoliittisesta instituutista. ”Eliitti on riippuvaisempi Putinista kuin Putin eliitistä, eikä mitään kilpailevaa instituutiota ole.”

Yhdysvaltalainen tutkija Adam Casey huomautti Foreign Policy -lehdessä tällä viikolla, että Putin on rakentanut valtakoneistonsa pitkälti niin, että kaappausaikeet jäävätkin aikeiksi. Keskeistä on Caseyn mukaan, että turvallisuuspalvelu FSB valvoo myös Venäjän asevoimia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat