Venäjä väittää keskittyvänsä taisteluihin Donbasissa – lännen mukaan on merkkejä venäläis­joukkojen pysähtymisestä muilla alueilla

Britannian puolustusministeriön perjantaina julkaiseman tiedustelu­raportin mukaan Venäjän joukot kuitenkin jatkavat hyökkäyksiään ympäri Ukrainaa.

Separatistejen joukkoja Luhanskin alueella 27. helmikuuta.

25.3. 19:43 | Päivitetty 25.3. 20:47

Venäjän puolustusministeriö väittää Venäjän muuttavan suuntaa suur­hyökkäyksessään Ukrainassa ja aikovan keskittyä jatkossa Donbasin alueen ”täydelliseen vapauttamiseen”. Väitteistä kertovat muun muassa uutistoimisto Reuters ja Britannian yleisradio BBC.

Venäläisministeriön mukaan sillä oli alun perin kaksi vaihtoehtoa sen ”erityis­operaatiolle” eli sodalle ja suurhyökkäykselle Ukrainaan, joista toinen koski koko Ukrainaa ja toinen vain Donbasin aluetta. Sergei Rudskoi, Venäjän asevoimien yleisesikunnan operationaalinen päällikkö, väittää Venäjän hallussa olevan jo 93 prosenttia Luhanskin ja 54 prosenttia Donetskin alueesta.

Reutersin mukaan Yhdysvaltain puolustus­viranomaiset sanoivat myös myöhemmin perjantaina, että Venäjän joukot näyttävät nyt priorisoivan Donbasia pääkaupunki Kiovan sijasta. Viranomaisten mukaan syynä voisi olla neuvottelu­valttien luominen ja ukrainalais­joukkojen maan itäosissa eristäminen muusta maasta.

Suomen ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola kommentoi Venäjän puolustusministeriön ilmoitusta perjantai-illalla. Aaltolan mukaan se on merkki siitä, että Venäjä joutuu vetäytymään Ukrainan edetessä, vaikka alkuperäisiä tavoitteita ei olekaan saavutettu.

”Tämä tärkeää koko Euroopalle, myös Suomelle”, Aaltola lisäsi.

BBC:n mukaan venäläisministeriön väitteet voisivat kieliä venäläis­joukkojen sotatavoitteiden alenemisesta, mahdollisesti johtuen Ukrainan puolustusvoimien vahvasta vastarinnasta maan pohjoisosissa ja Kiovan alueella.

Viime päivinä Ukrainan joukot ovat myös tehneet enenevissä määrin vastahyökkäyksiä maan eteläosissa, raportoi esimerkiksi Maan­puolustus­korkea­koulu perjantaisessa tilannekatsauksessaan.

Venäläisministeriö ei kuitenkaan sanonut, ettei se enää jatkossa hyökkäisi saartamiinsa ukrainalais­kaupunkeihin. Ministeriön mukaan Venäjä myös ”reagoisi välittömästi” jos Ukrainan ylle asetettaisiin lentokieltoalue.

Venäjän mukaan se myös jatkaa hyökkäystä ”kunnes [Venäjän presidentti Vladimir] Putinin tavoitteet on saavutettu” selkiyttämättä sitä, mitä tavoitteet ovat.

Rudskoi myös väitti, että Venäjä olisi jo saavuttanut hyökkäyksen ”ensimmäisen vaiheen” tavoitteensa ja ”vähentänyt Ukrainan joukkojen taisteluvoimaa” niin merkittävästi, että se voi keskittyä Donbasiin, jota Rudskoi brittilehti The Guardianin mukaan väitti Venäjän päätavoitteeksi.

Esimerkiksi Britannian puolustusministeriön perjantaina julkaiseman tiedusteluraportin mukaan Venäjän joukot kuitenkin jatkavat hyökkäyksiään ympäri Ukrainaa.

Suomen Maanpuolustuskorkeakoulun (MPKK) perjantaisessa tilanne­katsauksessa ja Yhdysvaltain puolustusministeriön torstaisessa raportissa huomioitiin, että erityisesti Kiovan alueella on merkkejä Venäjän joukkojen kaivautumisesta eli poteroitumisesta. Joukot eivät siis aktiivisesti etenisi.

Pentagonin torstaisen raportin mukaan taistelut Donbasissa ovat kiihtyneet, mutta hyökkäysvaara Kiovassa ei ole poistunut.

MPKK:n mukaan venäläisjoukkojen hyökkäykset Mariupolissa jatkuvat, ja Venäjä yrittää valloittaa sen jatkaakseen hyökkäystään sieltä pohjoiseen ja kohti Donbasia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat