Venäjän on nyt pakko valita taistelunsa Ukrainassa, sillä sen voimat on käytetty, arvioi erikois­tutkija

Venäjän tavoitteiden kehystäminen uudelleen voi auttaa Putinia säilyttämään kasvonsa ja julistamaan osavoiton. Venäjän on pakko valita painopisteensä sodassa, sanoo MPKK:n erikoistutkija Pentti Forsström.

Ukraina ei ole myöntynyt Venäjän antautumiskäskyyn Mariupolissa. Venäjän-mieliset joukot ajoivat panssariajoneuvoilla Mariupolissa paikallisten ihmisten ohi maaliskuun 24. päivänä.

26.3. 13:49 | Päivitetty 26.3. 18:46

Venäjä vaikuttaa muuttavan suuntaa suurhyökkäyksessään Ukrainassa. Venäjän puolustusministeriö kertoi perjantaina, että Venäjä aikoo jatkossa keskittyä Itä-Ukrainassa Donbasin alueen ”täydelliseen vapauttamiseen”.

Donbasissa sijaitsevat Luhanskin ja Donetskin maakunnat, jotka Venäjän presidentti Vladimir Putin tunnusti itsenäisinä ”kansantasavaltoina” ennen hyökkäyksen alkua.

”Ukrainan asevoimien taistelu­potentiaali on merkittävästi vähentynyt, mikä mahdollistaa keskittymisen ydinpyrkimyksiimme saavuttaa päätavoitteemme: Donbasin vapauttaminen”, Venäjän pää­esikunnan operatiivisen osaston päällikkö Sergei Rudskoi väitti.

Lausunnot on tulkittu lännessä niin, että Kiovan valtauksesta ja uuden nukkehallinnon perustamisesta olisi Venäjällä luovuttu ainakin väliaikaisesti. Toisaalta Yhdysvaltain presidentti Joe Biden toppuutteli lauantaina arvoita, että Venäjä olisi edes muuttanut taktiikkaansa.

Kun Bidenilta kysyttiin Venäjän taktiikan muutoksesta, presidentti vastasi, ettei ole varma, onko näin tapahtunut.

Maanpuolustuskorkeakoulu (MPKK) arvioi perjantaisessa tilanne­katsauksessaan, että Venäjän toimet Kiovan itäpuolella viittaavat siihen, että sen hyökkäykset pohjoisessa ovat seisahtuneet. BBC:n mukaan myös korkea yhdysvaltalainen virkamieslähde arvioi, ettei Venäjä enää valmistaudu hyökkäämään Kiovaan.

Venäjän tavoitteiden kehystäminen uudelleen voi auttaa Putinia säilyttämään kasvonsa ja julistamaan osavoiton esimerkiksi Mariupolissa, joka ei ole tähän mennessä suostunut Venäjän antautumiskäskyyn.

Venäjä ei ole kuitenkaan sulkenut Kiovan valtausta kokonaan pois, juuri nyt siihen ei vain ole miesvoimaa, arvioi MPKK:n erikoistutkija Pentti Forsström HS:lle.

Pentti Forsström

”Venäjän voimat on nyt käytetty ja käytössä, joten on pakko luoda paino­piste johonkin. Joka puolella ei voi koko ajan toteuttaa operaatioita, vaan keskitytään pala kerrallaan sodan edistämiseen.”

Myös Forsström uskoo, että tämä tarkoittaa maayhteyden perustamista Krimiltä Venäjälle. Se ei kuitenkaan voi toimia turvallisena huoltoreittinä ilman Mariupolia.

”En tiedä, voiko Ukraina elää sen jälkeen, jos tällaiseen mennään.”

Maayhteys sinetöisi Ukrainan ulkomaanyhteyksien katkaisemisen. Merisaarto Venäjällä jo on, ja ainoa väylä rannikolta länteen kulkee Odessan kautta.

”Ukraina taistelee itsenäisyydestään. Vaikka Mariupol menisi, maayhteys Krimille onnistuisi ja Venäjä saisi Donetskin ja Luhanskin hallintaansa, niin uskon, ettei Ukraina vielä sen takia antaudu.”

Olisiko maayhteys Krimiltä Venäjälle kuitenkin Ukrainalle liian kallis hinta rauhasta?

”En tiedä, voiko Ukraina elää sen jälkeen, jos tällaiseen mennään. On vaikea sanoa, mikä kompromissin hinta on.”

Hänen mukaansa sodassa ei ole toistaiseksi kuitenkaan tapahtunut ratkaisevaa käännettä, jonka vuoksi Ukraina olisi nyt polvillaan tai joutuisi antautumaan.

Forsströmin mukaan presidentti Volodymyr Zelenskyi on antanut ymmärtää olevansa valmis keskustelemaan Krimistä ja Donbasista, mutta toisaalta hän on vaatinut vuoden 1991 rajojen palauttamista.

Ukrainan ja Venäjän neuvottelut Valko-Venäjän rajalla eivät ole johtaneet läpimurtoihin. Forsströmin mukaan Venäjäkään ei ole vielä saavuttanut sodassa haluamaansa, jotta se olisi valmis neuvottelupöytään.

Forsström pitää selvänä, että Etelä-Ukrainassa pitäisi ensin syntyä tulosta, jotta Venäjä voi kääntää katseensa takaisin pohjoiseen ja Kiovaan.

”Mariupolia tullaan varmasti pommittamaan kaikennäköisillä aseilla, jotta sen tilanne saadaan ratkaistua.”

Tyystin eri asia on, kuinka kauan Venäjä voi jatkaa sotaa ilma- ja ohjusiskuin. Forsströmin mukaan Venäjän maajoukot myös ovat ”ihan oikeasti kortilla”.

Huhtikuussa on Venäjällä alkamassa kutsunnat, jolloin olisi tilaisuus kotiuttaa nykyisiä joukkoja ja ottaa palvelukseen uusia. Heidän komentamisensa sotatantereelle ei silti ole aivan yksinkertaista.

”Se edellyttää lainsäädännöllisiä muutoksia. En usko, että Venäjä on yhteiskuntana valmis siihen, että varusmiehiä aletaan enenevissä määrin siirtää operaatioon. Se kääntyisi Venäjän johtoa vastaan.”

Nyt Venäjä voi vain odottaa joukkojensa täydentymistä ja pyrkiä voittoihin Mariupolin ja Donbasin alueella, MPKK:n katsauksessa arvioitiin perjantaina.

”Mariupolin valtaaminen avaisi maayhteyden Krimin ja Donbasin välille ja vapauttaisi joukkoja hyökkäyksen jatkamiseen pohjoiseen Zaporižžaan tai Donetskin rintaman selustaan.”

Venäjä ei ole kuitenkaan onnistunut murtamaan Mariupolin suojausta. Myöskään Donbasissa Venäjän ja separatistien joukot eivät ole saavuttaneet ratkaisevaa menestystä, MPKK arvioi.

MPKK:n mukaan ukrainalaisten onnistuneet vastahyökkäykset Mykolajivissa ja Mariupolissa ovat ennestään heikentäneet Venäjän edellytyksiä hyökätä Kiovan tai Odessan suuntaan.

Hyökkäyslinja kohti Odessaa ei ole edennyt kahteen viikkoon.

”Maihinnousu Odessaan on epätodennäköinen niin pitkään, kun maahyökkäys ei etene.”

Venäjän puolustusministeriön perjantaisessa katsauksessa ministeriön tiedottaja Igor Konašenkov sanoi, että Venäjän ”erikoisoperaatio sujuu hyväksyttyjen suunnitelmien mukaisesti.”

Puolustusministeriö kertoi venäläisen uutistoimisto Interfaxin mukaan perjantaina, että Ukrainassa olisi kuollut 1 351 venäläissotilasta ja haavoittunut 3 825.

Luvut ovat huomattavasti alakanttiin Ukrainan ja lännen arvioista, joiden mukaan venäläisiä olisi kuollut sodassa jopa 15 000.

Lue lisää: Mariupolista tulee tulitettuja autoja ja särkyneitä ihmisiä, jotka kertovat nälästä, pelosta, kuolemasta – ”Helvetti, jota ei voi koskaan antaa anteeksi Venäjälle”

Lue lisää: Sodan keskeiset käänteet perjantaina: Venäjä väittää keskittyvänsä nyt Donbasiin, Yhdysvaltain arvio tukee väitettä

Lue lisää: Venäjä yrittää vaihtaa taktiikkaa lennosta, kun Kiovan valtaus ei onnistunutkaan – sotilas­asian­tuntija arvioi Putinin vara­suunnitelmia B, C ja D

Lue lisää: Voiko hakkeroiduiksi väitetyissä Venäjän tappio­luvuissa olla perää? Keitä ovat kuolleet venäläis­kenraalit? Grafiikka esittelee arvion tappioista

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat