Viron pääministeri: Putin ei saa edes ajatella, että hän on voittanut, ettei hänen ruokahalunsa kasva

Viron pääministeri Kaja Kallas vaatii lisää tukea Ukrainalle, lisää rahaa Nato-maiden puolustusmenoihin ja Venäjän öljy- ja kaasutulojen tyrehdyttämistä The New York Timesin vierasesseessä.

Viron pääministeri Kaja Kallas ja Saksan liittokansleri Olaf Scholz keskustelivat Brysselissä torstaina 24. maaliskuuta.

26.3. 15:36

”Natossa meidän päämäärämme tulee olla yksinkertainen: herra [Vladimir] Putin ei saa voittaa tätä sotaa. Hän ei edes saa ajatella, että hän on voittanut, ettei hänen ruokahalunsa kasva.”

Näin kirjoittaa Viron pääministeri Kaja Kallas Venäjän presidentistä The New York Timesin torstaina julkaistussa vierasesseessä.

Kallas kertoo, että Viro on tukenut Ukrainaa jo 250 miljoonalla dollarilla (noin 228 miljoonalla eurolla). Kallaksen mukaan ”vapaan maailman” eli lännen ase-, ruoka- ja muun tarviketuen tulisi nousta uudelle tasolle.

Keskiviikkona ilmoitettiin, että Nato-maat todennäköisesti kaksinkertaistavat taistelujoukkojensa määrän lähellä Venäjää. Kallas vaatii myös esimerkiksi lisää Nato-aluksia Itämerelle.

Hän kirjoittaa, että jatkossa vähintään kaksi prosenttia jokaisen jäsenmaan bruttokansantuotteesta tulee käyttää puolustukseen. Virossa taso on nyt 2,3 prosenttia, ja se nostetaan 2,5 prosenttiin.

Venäjään kohdistuvien pakotteiden tulee Viron pääministerin mukaan koventua ja tyrehdyttää Venäjän öljystä ja kaasusta saamat tulot.

Kallas muistuttaa, että hänen äitinsä ja isovanhempansa siirrettiin Siperiaan Josif Stalinin määräyksestä vuonna 1949. Nyt Venäjä on tehnyt ukrainalaisten pakkosiirtoja Venäjälle alueilta, joihin se on hyökännyt.

Miljoonat ihmiset ovat kuitenkin päässeet pakolaisiksi länteen, ja Kallaksen mukaan Virossa tällä hetkellä asuvista 1,6 prosenttia on Ukrainan pakolaisia.

”Jokaisen maan tulee tehdä niin paljon kuin ne voivat tarjotakseen ukrainalaisille turvaa, kunnes he pääsevät palaamaan kotiin”, Kallas tähdentää.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat