Nixonin hallinto pohti toimittajan tappamista lsd:llä, mutta Putinin hallinto löysi toisen tien – näin toimii ”työ Führerin hyväksi”

Jo Hitlerin Saksassa kehitetty idea tekee vaikeaksi määrittää, miten korkealta murhakäsky tulee, kirjoittaa HS:n ulkomaantoimittaja Vesa Sirén analyysissään.

Journalisti Jack Anderson (vasemmalla) oli Richard Nixonin hallinnon salamurhasuunnitelmien kohde 50 vuotta sitten. Journalisti Anna Politkovskaja murhattiin Venäjällä vuonna 2006. Kummankaan murhan korkea-arvoisinta tilaajaa ei ole voitu varmistaa.

26.3. 20:16

Tasan 50 vuotta sitten Yhdysvaltain presidentin Richard Nixonin hallinto sai tarpeekseen.

Tutkiva journalisti Jack Anderson oli Nixonin mielestä syypää jo siihen, että Nixon hävisi niukasti John F. Kennedylle vuoden 1960 presidentinvaaleissa.

Sen jälkeen Anderson oli saanut uutisvoiton toisensa jälkeen Washington Merry-go-Round -palstallaan, jota tilasi ja julkaisi lähes tuhat sanomalehteä. Pulitzer-palkinnon hän oli saanut vuonna 1971.

Nixon määräsi salakuunneltavaksi ja halvennettavaksi kriittisiä journalisteja, mutta mormoni-Andersoniin loka ei tarttunut.

”Meidän on tehtävä jotain sille nartunpenikalle”, Nixon raivosi.

Nixonin neuvonantajiin kuulunut Charles Colson kävi toimeen ja otti yhteyden E. Howard Huntiin ja G. Gordon Liddyyn.

Alkoi keskustelu salamurhasta, kuten valaehtoiset todistukset ja perjantaina julkaistu The Washington Postin muistelu kertovat.

Kyseessä olisi ”oikeutettu murha” koska ”mutanttijournalisti” oli mennyt ”liian pitkälle”, Liddy hekumoi.

Mutta miten murhata? CIA:n myrkkyasiantuntijaa Edward T. Gunnia konsultoitiin ensiksi.

Hän sanoi CIA:n käyttäneen menestyksekkäästi lsd:n imeyttämistä auton ohjauspyörään, mikä voisi aiheuttaa liikenneonnettomuuden.

Myös muita auto-onnettomuuden aiheuttamisia mietittiin, mutta niissä voisi kuolla tarkoituksettomasti muitakin.

Drinkkiin ei voinut sujauttaa mitään, koska journalisti oli täysraitis, he tuumivat. Myrkyn sijoittaminen journalistin lääkepurkkiin? Veisi liikaa aikaa – ja mitä jos joku Andersonin yhdeksästä lapsesta ottaisi lääkkeen?

Liddy päätti lopulta murhata journalistin kadulla ja viedä häneltä lompakon, jotta asiaa luultaisiin ryöstöksi.

“Tiedän, että se loukkaa herkkien ja viattomien mieliä”, Liddy kertoi myöhemmin Playboy-lehdelle.

”Mutta todellisessa maailmassa täytyy joskus käyttää äärimmäisiä keinoja säilyttääkseen sen systeemin, jonka lakeja rikkoo.”

Tästä voi jo päätelläkin, että Liddy ja kumppanit olivat vaarallisia hölmöläisiä.

Andersonin salamurhaa he eivät ehtineet toteuttaa, koska väliin tuli murto demokraattien toimistoon Watergate-rakennuksessa Washingtonissa ja pidätys sen johdosta.

Watergate-skandaali kaatoi Nixonin. Jack Anderson jatkoi paljastamalla esimerkiksi Ronald Reaganin hallinnon Iran-Contra-skandaalin ja kuoli vasta vuonna 2005.

Erot ovat melkoiset, jos ajattelee Venäjällä kuolleita journalisteja Vladimir Putinin valtakautena.

Heistä kuuluisin lienee yhä Novaja Gazetan Anna Politkovskaja, joka yritettiin myrkyttää vuonna 2004 ja ammuttiin vuonna 2006 Putinin syntymäpäivänä. Murhasta tuomittiin vuonna 2014 kolme tšetšeeniveljestä, heidän setänsä ja entinen poliisivirkailija.

Mutta on tapauksissa jotain yhteistäkin. Murhasuunnitelman tilaaja jäi epäselväksi.

Colson ei sanonut, että se olisi juuri Nixon. Hän sanoi, että hänellä on ”täydet valtuudet” tehdä mitä tahansa journalistin pysäyttämiseksi.

Ei myöskään tiedetä, tilasiko juuri Putin Politkovskajan murhan.

Molemmissa tapauksissa kyse on voinut olla työskentelystä ”Führerin hyväksi” hänen ”ohjeitaan ja käskyjään odottamatta”, kuten virkamies Werner Willikens muotoili ”jokaisen kolmannen valtakunnan jäsenen velvollisuuden” vuonna 1934.

Työ Führerin päämäärien hyväksi saisi kyllä ”laillisen vahvistuksen” jonakin päivänä, Willikens lupasi.

Ian Kershaw teki tämän pohjalta kuuluisan Working Towards The Führer -konseptinsa ja käytti sitä myös Hitler-elämäkerrassaan.

Konseptin järjestelyt sopivat diktaattoreille: myöhemmin rasitteeksi muodostuvia tekoja ei voi yhdistää heidän suoriin käskyihinsä.

Putin tuomitsi Politkovskajan murhan julkisuudessa ja väitti samalla, että journalistin ”kapasiteetti vaikuttaa Venäjän poliittiseen elämään oli äärimmäisen vähäpätöinen”.

”Murha aiheuttaa Venäjälle ja sen nykyisille johtajille Venäjällä ja Tšetšenian tasavallassa, jossa hän viime aikoina työskenteli, enemmän haittaa kuin mitä hänen julkaisunsa tekivät”, Putin päätteli.

Syytettyjen saama tuomio saattoi olla myös varoitus: jos murhaatte, älkää yhdistäkö asiaa häneen kömpelönä ”syntymäpäivälahjana”.

Hänellä itsellään on kyllä muitakin keinoja vaientaa kriittinen journalismi.

Lista Putinin valtakaudella tapetuista journalisteista on pitkä ja pitenee yhä.

Yksi uusimmista uhreista on Oksana Baulina, joka työskenteli Latviassa päämajaansa pitävälle The Insider -julkaisulle. Hän kuoli Kiovan pommituksissa.

Oksana Baulina työskenteli The Insider -julkaisulle ja kuoli Kiovan pommituksissa.

Osan journalisteista on tappanut Venäjän mafia tai muut rikollistahot. Mutta jälleen on vaikea osoittaa, että Putin olisi murhan suora tilaaja, vaikka murha palvelisi hänen intressejään.

Urheita venäläisjournalisteja on yhä elossakin. Heihin kuuluvat esimerkiksi Denis Korotkov, jota HS haastatteli marraskuussa 2019, ja muut Novaja Gazetan journalistit.

Nyt heidätkin on suitsittu tiukemmin. Silti he yrittävät kertoa sellaisia totuuksia, jotka eivät uuden lain mukaan kuitenkaan veisi heitä viideksitoista vuodeksi vankilaan.

Lue lisää: Novaja Gazeta jatkaa ainoana riippu­mattomana mediana Venäjällä – sota on lehdessä nyt ”se, mitä ei saa mainita”

Hyvin pitkään Putinille riitti se. että hänellä oli kontrollissaan kaikki suuret venäläisviestimet.

Mutta vuosikymmenten valta-asema taitaa tehdä vainoharhaiseksi. Siksi jopa internetiä suitsitaan, ja mediaa on rajoitettu yhä ihmeellisimmin tavoin. Sotaa ei esimeriksi saa sanoa sodaksi, kun Venäjä hyökkää.

Lähivuodet kertovat riittääkö vankilan uhka ja vankilatuomiot tälle hallinnolle vapaan sanan rajoittamiseksi.

Vai yleistyvätkö palkkamurhat entisestään.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat