Biden tavoitteli historiallista suurpuhetta, mutta päätyi poikkeamaan käsi­kirjoituksesta – sillä voi olla arvaamattomia seurauksia

”Tämä mies ei voi pysyä vallassa”, Biden sanoi Putinista. Lause jää elämään, mutta sen tarkoitusperät ovat osin epäselvät, kirjoittaa HS:n Washingtonin-kirjeenvaihtaja Elina Väntönen.

27.3. 8:48 | Päivitetty 27.3. 9:23

Washington

Kun Yhdysvaltain presidentti Joe Biden asteli pitämään Euroopan-matkansa päättävää puhettaan lauantaina, kaikki oli pedattu valmiiksi suurpuhetta varten.

Sen merkittävyydestä oli vihjailtu jo etukäteen. Pitopaikaksi oli valittu historiallinen ja näyttävä Varsovan linna, yleisöön oli koottu Puolan johtavat poliitikot ja ukrainalaisia pakolaisia.

Ennakoitiin, että presidentti pitäisi puheen, jonka hän toivoo jäävän historiaan – sellaisen, joka onnistuessaan rinnastuisi John F. Kennedyn (”Ich bin ein Berliner!”) ja Ronald Reaganin (”Tear down this wall!”) kuuluisiin puheisiin Berliinissä kylmän sodan vuosina.

Painavan puheen oli määrä myös sinetöidä Yhdysvaltain presidentin keskiviikkona alkanut Euroopan-matka.

Sellaisen puheen hän piti, mutta kaikki ei mennyt ihan suunnitelmien mukaan.

Bidenin intohimoinen puhe päättyi ajatukseen, jonka analysointi alkoi kiivaana välittömästi ja sai Kremlin reagoimaan minuuteissa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui Euroopan-matkansa päätteeksi Puolan pääkaupungissa Varsovassa lauantaina.

"Luoja paratkoon. Tämä mies ei voi pysyä vallassa”, Biden sanoi Vladimir Putinista puheensa lopussa.

Biden oli kutsunut Venäjän presidenttiä jo aiemmin teurastajaksi, sotarikolliseksi ja diktaattoriksi. Olisi silti selvä eskalaatio ja muutos aiempaan, jos Yhdysvallat alkaisi vaatia toisen suurvallan vallanvaihtoa.

Viesti tulkittiin kaikissa Yhdysvaltojen päämedioissa välittömästi siten, että Putinista olisi päästävä eroon tavalla tai toisella. "Merkittävä suunnanmuutos", esimerkiksi uutiskanava CNN:n ensikommenteissa todettiin. Sama tulkinta tehtiin Fox-uutiskanavalla.

Kreml reagoi Bidenin sanoihin salamannopeasti todeten, ettei ole tämän asia päättää, kuka Venäjää johtaa.

Ei kestänyt kauan, kun Valkoinen talo riensi selittämään lausuntoa. Sen mukaan Biden ei tarkoittanut esittää vallanvaihtoa.

"Presidentin viesti oli, ettei Putinin voi antaa käyttää valtaansa naapureihin. Hän ei ottanut kantaa Putinin valtaan Venäjällä tai hallinnon vaihtamiseen."

Virallinen linja on siis pysynyt ennallaan. Ulkoministeri Antony Blinken totesi aiemmin maaliskuussa, ettei Yhdysvallat tavoittele vallanvaihtoa.

”Venäjän kansalaisilla on oikeus päättää, kenet he haluavat johtajakseen”, hän sanoi – joskaan Venäjällä ei järjestetä vapaita demokraattisia vaaleja.

Kyseessä ei olisi Bidenin ensimmäinen lipsahdus, jota on pikaisesti jouduttu paikkailemaan.

Ilmeisesti kyse oli Bidenin sooloilusta. Valkoisen talon viranomaisen mukaan valmistellussa puheessa ei ollut kohtaa, jossa olisi sanottu, että ”Putin ei voi pysyä vallassa”.

Toisaalta tuntuu hieman erikoiselta, että presidentti epähuomiossa poikkeaisi käsikirjoituksesta näin merkittävässä puheessa. Niinpä voi kysyä myös, oliko puheen lopetus Bidenilta todella lipsautus – vai halusiko hän tietoisesti välittää Putinille suoran viestin.

Tällä spekuloitiin Yhdysvalloissakin.

Politico-lehden haastattelussa Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan keskittyvän CFR-ajatushautomon puheenjohtaja Richard Haass totesi, että lausunto voi joka tapauksessa lietsoa presidentti Vladimir Putinin pelkoa ja saada hänet ajattelemaan, ettei hänellä ole enää mitään menetettävää.

Haassin mukaan se vain pahensi asiaa, että kommentin selitettiin olleen spontaani.

”Se voidaan lukea Bidenin aidoksi uskoksi hänen käsikirjoitettujen sanojensa vastakohtana.”

Kyseessä ei olisi Bidenin ensimmäinen lipsahdus, jota on pikaisesti jouduttu paikkailemaan. Näin kävi ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan, kun Biden erehtyi lehdistötilaisuudessa pyörittelemään sitä, miten eri tavalla ”vähäiseen tunkeutumiseen” ja laajamittaiseen hyökkäykseen reagoitaisiin.

Jos sivuutetaan tämä viestinnällinen sotku, Biden esiintyi Varsovassa itsevarmasti ja suorastaan raivokkaasti.

Hänen keskeinen tavoitteensa niin puheessa kuin koko Euroopan-matkalla oli yhtenäistää vapaiden demokratioiden rivit ja varmistaa, että ne myös pysyvät yhtenäisinä.

"Tätä taistelua ei voiteta päivissä tai kuukausissa. Meidän on valmistauduttava pitkään taistoon", Biden sanoi.

Hän kuvasi nykytilannetta "kaikkien aikojen koetukseksi" vuosikymmenten taistelussa niitä voimia vastaan, jotka ovat pyrkineet murskaamaan demokratiat.

Biden varoitti hyvin aggressiivisesti Putinia etenemästä Nato-maiden maaperälle.

Presidentin puhe tulvi historiallisia viittauksia. Hän muisteli, miten rautaesirippu purettiin ja Neuvostoliitto pantiin palasiksi suurilta osin siksi, että rohkeat ihmiset ympäri Eurooppaa uskalsivat nousta taistelemaan vapauden ja demokratian puolesta.

Hän puhui Puolan Solidaarisuus-liikkeestä ja muiden entisen itäblokin maiden kansannousuista. Hän totesi Varsovan olevan "pyhä paikka" Euroopan historiassa ja ihmiskunnan loputtomassa pyrkimyksessä vapauteen.

Biden varoitti hyvin aggressiivisesti Putinia etenemästä Nato-maiden maaperälle.

"Älkää edes miettikö sitä!" hän huusi. "Meillä on pyhä velvollisuus puolustaa jokaista tuumaa yhteisten joukkojemme täydellä voimalla."

Varoitus tuli vain tunteja sen jälkeen, kun Venäjän joukot olivat iskeneet Ukrainan Lviviin, lähelle Nato-maa Puolan rajaa.

Jos tästä puheesta jokin lentävä lause jää elämään, se kuuluu näin:

”Tämä mies ei voi pysyä vallassa.”

On ironista, että juuri tämä on se lause, jonka merkitystä Valkoinen talo pyrki selittämään toiseksi kuin se laajalti tulkittiin.

Toisaalta jos tavoitteena oli jäädä historiaan, siinä Biden ehkä onnistui.

Ainakin puhetta arvioitiin paikoin merkittävimmäksi, jonka Biden on presidenttikaudellaan pitänyt.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat