Kysely: Joe Bidenin suosio on Yhdysvalloissa matalampi kuin koskaan aikaisemmin

Erityisesti talouspolitiikka ja elinkustannusten nousu huolettavat yhdysvaltalaisia, vaikka Bidenin korona- ja ulkopolitiikan suosio jopa nousi tammikuusta.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden puhui lauantaina Puolan pääkaupungissa Varsovassa.

27.3. 19:35

Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin suosio on ennätyksellisen matala, kertoo yhdysvaltalaisen uutiskanava NBC Newsin tekemä mielipidemittaus.

Vain 40 prosenttia yhdysvaltalaisista hyväksyy Bidenin politiikan täysin. 55 prosenttia pitää Bidenin linjaa jossain määrin epähyväksyttävänä.

Vielä tammikuussa 43 prosenttia hyväksyi Bidenin politiikan, ja huhtikuussa 2021 vastaava luku oli 53 prosenttia.

Bidenin politiikan suosio laski kaikissa ihmisryhmissä. Suhteellisesti eniten se laski latinalaisamerikkalaisten ja naisten keskuudessa. Verrattuna tammikuun mittaukseen Bidenin suosio laski latinojen keskuudessa 48 prosentista 39 prosenttiin ja naisten keskuudessa 51 prosentista 44 prosenttiin.

Tammikuussa jopa 71 prosenttia vastaajista arvioi, että suunta johon Yhdysvaltoja johdetaan, on väärä. 22 prosenttia uskoi, että suunta on oikea. Tulos oli sama myös tammikuun mittauksessa.

Eniten vastaajat karsastivat kyselyssä Bidenin talouspolitiikkaa. Vain kolmannes piti Bidenin linjaa taloudessa hyvänä: maaliskuun mittauksessa talouspolitiikan hyväksyntä laski tammikuun 38 prosentista 33 prosenttiin.

Samalla kuitenkin tyytyväisyys koronaviruksen torjuntatoimiin nousi tammikuusta 7 prosenttiyksikköä ja oli nyt 51 prosenttia. Myös Bidenin ulkopolitiikan hyväksyntä kasvoi viidellä prosenttiyksiköllä. Siihen oli nyt tyytyväisiä 42 prosenttia vastaajista.

Vastaajia huolettaa esimerkiksi elinkustannusten nousu. Kun vastaajille annettiin mahdollisuus valita, tulisiko Bidenin ennemmin kiinnittää huomiota talouteen ja inflaatioon vai Ukrainan sotaan, 68 prosenttia vastasi talouteen ja 29 prosenttia sotaan.

83 prosenttia vastaajista kertoi olevansa huolissaan siitä, että sota nostaa elinkustannuksia. 82 prosenttia oli huolissaan siitä, että sodassa käytettäisiin ydinaseita, ja 74 prosenttia oli huolissaan siitä, että Yhdysvallat lähettäisi joukkojaan sotaan.

Kyselyyn vastasi tuhat yhdysvaltalaista aikuista, joista 750 haastateltiin puhelimitse. Kyselyn virhemarginaali oli 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa. Kysely tehtiin 18.–22. maaliskuuta eli ennen Bidenin Euroopan-matkaa.

Matkallaan Biden piti lauantaina Puolan Varsovassa puheen, joka säikäytti monet kuulijat. Bidenin avustajat olivat juuri kertoneet hänelle Lviviin kohdistuneista iskuista. Tietojen ilmeisesti järkyttämä Biden käveli vain muutaman tunnin kuluttua varsovalaisen linnan pihalle julistamaan, että Venäjän presidentti ei voi pysyä vallassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat