Yhdysvallat lisää ohjusten tuotantoa Ukrainan sodan takia

Ukrainan sota on lisännyt panssarintorjunta- ja ilmatorjuntaohjusten kysyntää.

Ukrainan asevoimien sotilaat ottivat vastaan Liettuan valtion lähettämiä FIM-92 Stinger -ilmatorjuntaohjuksia Kiovan kansainvälisellä Boryspilin lentokentällä 13. helmikuuta.

29.3. 9:59 | Päivitetty 29.3. 11:35

Yhdysvaltojen aseteollisuus lisää ohjusten tuotantoa Ukrainan sodan takia. Useita erilaisia ohjuksia tuotetaan nyt aiempaa enemmän: esimerkiksi aseyhtiö Raytheon on käynnistänyt Stinger-ohjusten tuotannon uudelleen, kertoo yhdysvaltalaiskanava CNN.

Kun Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan oli maaliskuun 7. päivänä kulunut kaksitoista päivää, Yhdysvallat ja muut Nato-maat olivat lahjoittaneet Ukrainalle 17 000 panssarintorjuntaohjusta ja 2 000 ilmatorjuntaohjusta. Luku on kasvanut tästä huomattavasti.

Maaliskuun puolivälissä Yhdysvaltain presidentinhallinto julkaisi uuden tukipaketin Ukrainalle. 800 miljoonan dollarin eli noin 729 miljoonan euron tukipaketti sisältää 2 000 Javelin-panssarintorjuntaohjusta ja 800 Stinger-ilmatorjuntaohjusta.

Yhdysvaltain puolustusministeriön budjettiasiakirjojen mukaan Javelineja pystytään valmistamaan vuodessa 6 000.

Javelin on ollut käytössä asevoimilla eri puolilla maailmaa 1990-luvun puolivälistä alkaen. Ne valmistetaan Yhdysvalloissa Floridan ja Arizonan osavaltioissa asejättien Raytheonin ja Lockheed Martinin yhteistyönä.

Myös Stinger-ohjuksien valmistamisesta vastaa Raytheon.

Stinger on olkapäältä laukaistava, infrapunahakuinen ilmatorjuntaohjus. Niiden tuotanto oli jo lopetettu, mutta käynnistettiin uudelleen – ulkomaisen kysynnän vuoksi, sanoi Yhdysvaltain puolustusministeriö CNN:lle.

Oikaisu 29.3. klo 11.35: Artikkelissa kerrottiin erheellisesti, että Javelin-ohjuksia valmistetaan Orlandon ja Arizonan osavaltioissa. Ohjuksia valmistetaan Floridan ja Arizonan osavaltioissa. Orlando on kaupunki Floridassa.

Oikaisu 30.3. klo 16.28: Artikkelissa kerrottiin erheellisesti, että 7. maaliskuuta Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut 9 päivää. Venäjän hyökkäyksen alkamisesta oli kulunut 12 päivää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat