Kanada on valitsemassa F-35-hävittäjät uusiksi koneikseen – Samaan päätökseen ovat aiemmin päätyneet niin Suomi kuin Sveitsi

Kanada on korvaamassa vanhenevat Hornet-koneensa 88 yhdysvaltalaishävittäjällä. Muut valinnat kuin F-35 olisivat Kanadalle erikoisia, mutta maa on silti kipuillut hankinnan kanssa jo pitkään.

Yhdysvaltain ilmavoimien käytössä olevia F-35 -hävittäjiä Eielsonin lentotukikohdassa Alaskan Fairbanksissa 25. maaliskuuta.

29.3. 10:58

Kanadan hallitus on valitsemassa Lockheed Martinin F-35-hävittäjät korvaamaan ilmavoimiensa vanhenevat Hornet-hävittäjät.

Asiasta kertoo esimerkiksi Kanadan yleisradioyhtiö CBC. F-35 on häiveominaisuuksiensa ja edistyneen sensoritekniikkansa vuoksi niin sanottu viidennen polven hävittäjäkone.

Kanadan on tarkoitus tilata 88 hävittäjää. Hankinnan arvo on noin 13,7 miljardia euroa.

Virallisesti Lockheed Martin ei ole vielä saanut Kanadan konetilausta. Kanadassa hankintamenettely kulkee siten, että ensin valitaan konetoimittaja ja sen jälkeen sen kanssa ryhdytään neuvottelemaan.

Mikäli neuvotteluissa ei päästä sopimukseen kustannuksista ja aikatauluista, Kanada siirtyy seuraavaksi neuvottelemaan ruotsalaisen Saabin kanssa. Saab ja sen Gripen-hävittäjät olivat yhtenä ehdokkaana myös Suomen valitessa Ilmavoimille seuraavaa hävittäjää.

Kanada harkitsi pitkään venyttävänsä edellisten hävittäjiensä elinkaarta. Uusien monitoimihävittäjien on tarkoitus korvata 86 Hornet-hävittäjää, joita Kanada käyttää vielä vuoteen 2032 saakka.

Suomalaisen Lentoposti-lehden mukaan Kanada on ollut mukana investoimassa JSF-ohjelmaan (Joint Strike Fighter), jonka myötä F-35-hävittäjät saivat alkunsa, ja kehittämässä näitä hävittäjiä vuodesta 1997 lähtien. Kanadalainen ilmailuteollisuus on myös osa F-35-hävittäjän tuotantoketjua.

Muut valinnat kuin F-35 olisivat tämän takia Kanadalle erikoisia. Maa on silti kipuillut hankinnan kanssa jo pitkään. Liberaaleja edustava pääministeri Justin Trudeau ilmoitti vaalikampanjassaan vuonna 2015, ettei F-35A:n valinta tule kysymykseen. Trudeau kuitenkin muutti kantaansa.

Myös Sveitsi valitsi viime kesänä uudeksi hävittäjäkalustokseen amerikkalaisen F-35:n. Suomi valitsi F-35-hävittäjät joulukuussa.

Suomi ottaa ensimmäiset F-35-hävittäjät käyttöön vuonna 2025 osana Yhdysvalloissa järjestettävää suomalaisen henkilöstön koulutusta. Koneet toimitetaan Suomeen seuraavana vuonna.

Suomessa F-35-järjestelmä korvaa Hornet-kaluston hävittäjälennostoissa vuosina 2028 ja 2030.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat