Tiedustelu­tiedot: Putinia on johdettu harhaan siitä, miten huonosti hyökkäys Ukrainassa on edennyt – Kreml kiistää väitteet

Yhdysvaltalaiset ja brittiläiset tiedustelulähteet kertovat, että Putinin neuvonantajat ovat johtaneet häntä harhaan Venäjän sotamenestyksen puutteesta Ukrainassa. Pentagon pitää tilannetta huolestuttavana.

Venäjän hallinnon julkaiseman kuvan väitetään esittävän presidentti Putinia tapaamassa Ingušian tasavallan johtoa keskiviikkona Kremlissä.

31.3. 9:06 | Päivitetty 31.3. 15:43

Venäjän presidentin Vladimir Putinin neuvonantajat pelkäävät kertoa hänelle totuutta, väittävät yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot.

Valkoisen talon viestintäpäällikkö Kate Bedingfield sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan, että Yhdysvalloilla on tietoja siitä, että presidentti Putin on tuntenut itsensä Venäjän armeijan harhaanjohtamaksi.

Putinia johdetaan amerikkalaislähteiden mukaan harhaan esimerkiksi siinä, miten huonosti hyökkäys Ukrainaan on edennyt ja kuinka haitallisia länsimaiden pakotteet tosiasiassa ovat Venäjän taloudelle.

Putin ei myöskään ole amerikkalaislähteiden mukaan ollut tietoinen siitä, että Venäjän joukoissa Ukrainassa on kuollut varusmiehiä.

Tiedot perustuvat uutistoimisto Reutersin mukaan Yhdysvaltain turvaluokiteltuihin tiedustelutietoihin. Reutersin eurooppalaiset diplomaattilähteet vahvistivat, että tiedustelutiedot ovat linjassa sen kanssa, mitä Euroopassa ajatellaan.

Uutistoimisto AP:n mukaan Putin olisi tietoinen saamansa tiedon puutteellisuudesta ja nyt hänen ja joidenkin Venäjän armeijan viranomaisten välille on kehittynyt jatkuva jännite.

Myöhemmin torstaina Kreml kiisti tiedot Putinin harhaanjohtamisesta.

"Tämä osoittaa, ettei ulkoministeriöllä tai Pentagonilla ole todellista tietoa siitä, mitä Kremlissä tapahtuu", Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi tiedotustilaisuudessa torstaina uutistoimistojen mukaan.

Peskovin mukaan ei ole vain "sääli", että tällaisia väitteitä esitetään. Väitteet herättävät hänen mukaansa huolta, sillä "tällainen täydellinen ymmärtämättömyys johtaa virheellisiin ja hätäisiin päätöksiin, joilla on erittäin huonot seuraukset".

Venäjän armeijan sotilasajoneuvo maantiellä Mariupolin ulkopuolella.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin tiedottaja John Kirby sanoi Pentagonin olevan tiedustelun arviosta samaa mieltä. Kirby kutsui tilannetta huolestuttavaksi, kertoi Britannian yleisradioyhtiö BBC.

”Se on hänen [Putinin] armeijansa. Hänen sotansa. – – se fakta, ettei hän välttämättä täysin ymmärrä, kuinka pahasti hänen joukkonsa epäonnistuvat Ukrainassa, se on hieman huolestuttavaa.”

Kirbyn mukaan se, ettei Putin ole tietoinen tilanteesta Ukrainassa, tekee rauhanneuvotteluista vaikeaa.

”Jos hän ei ole tietoinen siitä, miten huonosti hänellä menee, miten hänen neuvottelijansa voivat tehdä sovinnon?”

Myös brittiläisen tiedustelu- ja turvallisuuspalvelun GCHQ:n (Government Communications Headquarters) johtaja Jeremy Flemingin mukaan läntiset tiedustelutiedot viittaavat siihen, että Putinin neuvonantajat ovat johtaneet tätä harhaan Venäjän sotamenestyksen puutteesta Ukrainassa.

Flemingin mukaan on silti varmaa, että Venäjän hallinnon täytyy tietää virhearvionsa suuruus.

Fleming sanoi puheessaan Australian kansallisessa yliopistossa torstaina aamulla paikallista aikaa, että vaikuttaa enenevissä määrin siltä, että Putin on arvioinut tilanteen Ukrainassa täysin väärin.

”On selvää, että hän arvioi väärin Ukrainan kansan vastarinnan. Hän aliarvioi sen liittouman vahvuuden, jonka hänen toimintansa herättäisi. Hän aliarvioi pakote­järjestelmän taloudellisia seurauksia. Hän yliarvioi armeijansa kyvyt varmistaa nopea voitto”, Fleming totesi.

Lisäksi Fleming puhui Venäjän joukkojen vähäisestä taistelutahdosta Ukrainassa.

”Olemme nähneet venäläisten sotilaiden – joilla on pulaa aseista ja moraalista – kieltäytyvän toteuttamasta käskyjä, sabotoivan omia varusteitaan ja jopa ampuvan vahingossa alas omia lentokoneitaan.”

Fleming sanoo Putinin saavuttaneen tavoitteidensa vastakohdat: Ukrainan kansan kasvaneen kansalaistunteen, aiempaa yhtenäisemmän Naton sekä kansainvälisen yhteisön, joka on yhdessä tuominnut Putinin hallinnon sotatoimet.

Hän kuitenkin varoittaa, että sotilaallisen menestyksen puute entisestään pahentaa Venäjän informaatio­sodankäyntiä erityisesti Venäjän sisällä, jossa media ja internet ovat joutuneet tiukkaan valtionkontrolliin.

Yhdysvaltalainen viranomainen sanoi AFP:n mukaan, että myös Putinin ja Venäjän puolustusministeriön välillä on nyt jatkuvasti jännitteitä, sillä Putin ei luota ministeriön johtajuuteen.

Aiemmin maaliskuussa useissa raporteissa epäiltiin Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:n joutuneen tarkastelun kohteeksi. AFP:n mukaan FSB:n johtajia olisi kuulusteltu ja mahdollisesti jopa laitettu kotiarestiin, mutta väitteitä ole pystytty tarkistamaan riippumattomista lähteistä.

Viikko sitten uutisoitiin, että Putinin riski joutua FSB:n syrjäyttämäksi kasvaa sitä mukaa, mitä kauemmin sota jatkuu. Näin väitti sisäpiiriläinen Venäjän tiedustelusta brittilehti The Timesin mukaan.

Ilmiantaja väitti, että kaaos ja tyytymättömyys ovat vallanneet turvallisuuspalvelun sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyksen Ukrainaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat