Venäjä kieltää ulkomaiset ohjelmistot ja laitteistot

Venäjän kriittisen infrastruktuurin toimijat, kuten sähkölaitokset tai teleoperaattorit, eivät saa enää hankkia ulkomaisia ohjelmistoja, jos venäläinen vastike on tarjolla. Täyskielto astuu voimaan vuonna 2025.

Venäjän ”Piilaakso” Skolkovo sijaitsee Moskovan liepeillä. Kuva on vuodelta 2014.

31.3. 9:48

Venäjän presidentti Vladimir Putin allekirjoitti keskiviikkona määräyksen, jonka mukaan Venäjän valtion kriittisen infrastruktuurin toimijat eivät voi enää torstaista alkaen hankkia ulkomaisia ohjelmistoja ilman erillistä hyväksyntää.

Käytännössä lupa ulkomaisten ohjelmistojen hankkimiseen voidaan siis myöntää, jos ohjelmisto on välttämätön, selventää esimerkiksi venäläinen Vedomosti.

Tarkoituksena on kieltää ulkomaiset ohjelmistot kokonaan vuoden 2025 alusta. Perusteluna on se, että Venäjä haluaa vähentää riippuvuuttaan länsimaisesta teknologiasta ja turvata kriittisen infrastruktuurinsa.

Kriittisellä infrastruktuurilla tarkoitetaan yhteiskunnan toimivuuden kannalta tärkeitä toimintoja. Tällaisia ovat esimerkiksi energian tuotanto-, siirto- ja jakelu­järjestelmät, liikenne ja logistiikka, tieto- ja viestintäjärjestelmät sekä vesi- ja jätehuolto.

Käytännössä uusi määräys tarkoittaa, että esimerkiksi venäläinen vesilaitos ei voi enää loputtomiin käyttää vaikkapa Windowsia käyttöjärjestelmänä. Ulkomaisia ohjelmistoja ovat esimerkiksi myös Applen käyttöjärjestelmät, Microsoftin Office-paketti Word- ja Powerpoint-ohjelmineen sekä monelle kovin tuttu Outlookin sähköposti.

Venäjän virallisilla lakisivuilla julkaistun pdf-tiedoston mukaan laki koskee myös ulkomaisia laitteistoja.

Länsimaisesta laitteistosta mainittakoon esimerkkinä Nokia, joka on vuosien saatossa toimittanut venäläisille operaattoreille matkapuhelinverkkoja. Jos uutta lakia noudatetaan tarkalleen ja kaikki ulkomaiset ohjelmistot ja laitteistot kielletään, myös kiinalaiset laitteistot ja ohjelmistot, kuten verkkovalmistaja Huawei, olisivat kiellettyjen listalla.

Venäläiseen IT-sektoriin kohdistuu nyt huomattava paine. Korvaavien ohjelmistojen kehittämiselle ei ole kovin montaa vuotta aikaa. IT-alaa on pyritty jo tukemaan ja tekemään houkuttelevaksi erilaisin verohelpotuksin.

Aiemmin maaliskuussa Venäjä käytännössä laillisti piratismin, kertoi tuoreeltaan esimerkiksi Kommersant. Euractiv-julkaisun mukaan mukaan tämä tapahtui ratkaisulla, jossa immateriaalioikeuksista eli tekijänoikeuksista ja patenteista ei enää tarvitse maksaa, jos oikeuksien haltija on ”epäystävällisessä maassa”.

Vihamielisten maiden lista sisältää EU:n jäsenmaat, Yhdysvallat, Britannian, Australian, Kanadan, Japanin, Etelä-Korean, Sveitsin ja Monacon.

Venäjän kansallisen turvallisuuden strategian mukaan riippuvaisuus läntisestä teknologiasta on Venäjälle uhka. Samoista syistä Venäjä on jo useiden vuosien ajan pyrkinyt kehittämään tietoverkoistaan sellaisia, että ne voidaan tarvittaessa irrottaa kansainvälisen internetin rakenteista.

Lue lisää: Voiko Venäjä irrottaa itsensä internetistä ja meneekö koko verkko silloin rikki? Asiantuntijat vastaavat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat