EU valmistautuu kertomaan Kiinalle viestin: tuki Venäjälle Ukrainan sodassa kannattaa harkita huolella

EU-Kiina -huippukokous käydään etäyhteydellä eivätkä valtionpäämiehet EU:sta ole mukana.

Kiinan ja Venäjän lähentyminen on huolestuttanut Euroopassa. Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasi kiinalaisen kollegansa Wang Yin keskiviikkona Huangshanissa Kiinassa.

31.3. 21:06

Bryssel

”Kiina ymmärtää kyllä, että sen talouden tulevaisuus on monin verroin enemmän sidoksissa länteen kuin Venäjään”, Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi Brysselissä viime viikolla.

Tämä on se viesti, jonka myös Euroopan unioni toistaa, kun sen huippukokousten sarja jatkuu perjantaina kokouksella Kiinan kanssa.

Tällä kertaa kyseessä ei ole valtionpäämiesten ja -naisten kokoontuminen Brysselissä, vaan proosallisesti videokokous, jossa EU:n puolelta jäsenmaita edustavat komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen, Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkosuhteiden korkea edustaja Josep Borrell.

Kiinan puolelta ruudun ääreen tulevat presidentti Xi Jinping ja pääministeri Li Keqiang.

Kiinan ja EU:n suhteet ovat heikommassa tilassa kuin aikoihin, minkä lisäksi EU ja muu länsi tarkkailevat nyt, kenen joukoissa Kiina aikoo seistä Ukrainan sodassa.

Lue lisää: Yhdysvallat ja EU etsivät uutta asentoa Venäjän kylkeen jumittuneeseen Kiinaan – ”Näkemys Kiinasta on järisyttävässä muutoksessa”

Xi Jinping ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat helmikuun alussa Kiinassa muutamaa viikkoa ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan. Yhteisessä lausunnossaan ne muun muassa tuomitsivat Naton laajenemisen.

Myöhemmin Kiina pidättäytyi äänestämästä, kun YK:n yleiskokouksessa enemmistö jäsenmaista vaati Venäjää vetäytymään Ukrainasta.

Keskiviikkona Kiinan ulkoministeri Wang Yi ja Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov tapasivat Kiinassa. Tapaaminen sujui eräänlaisessa kahden suurvallan omassa rinnakkaistodellisuudessa, jossa Kiina muun muassa kiitteli Venäjän ponnistuksia humanitäärisen kriisin välttämiseksi Ukrainassa.

Lue lisää: Niin paksua, että tekee jo kipeää: Näin Venäjän ulkoministeri Lavrov markkinoi Kiinassa ”uutta, oikeuden­mukaista maailman­järjestystä”

Kiina on tukenut Venäjää poliittisesti, mutta ei selvästikään ole valmis maksamaan siitä liian kovaa hintaa vaarantamalla taloussuhteensa EU:n ja Yhdysvaltain kanssa. Raja todennäköisesti ylittyisi, jos Kiina olennaisesti lisäisi sotilaallista apuaan Venäjälle. Tämän EU aikoo tehdä selväksi.

EU-parlamentin Kiina-valtuuskunnan puheenjohtaja, vihreiden Reinhard Bütikofer sanoi mediatilaisuudessaan tällä viikolla, että EU-johtajien olisi tärkeä saada Kiina ymmärtämään, miten yhtenäisenä EU on lähtenyt Venäjää vastaan – ja että sama yhtenäisyys pätisi tarpeen tullen myös Kiinaan.

”Heidän pitää kyetä kertomaan, että tämä ei ole mikään ohimenevä asia”, Bütikofer sanoi.

Ukrainan sota on EU-Kiina -huippukokouksen pääaihe, mutta paljon on muutakin puhuttavaa.

Kiina muun muassa rankaisee EU-maa Liettuaa, joka antoi Taiwanille luvan perustaa oma edustusto Vilnaan ja nimetä se Taiwanin eikä Taipein edustustoksi – mitä Kiina ei hyväksy, koska sen mielestä Taiwan on osa Kiinaa. Rangaistukseksi Kiina asetti erilaisia kaupan esteitä Liettuassa tehdyille tuotteille.

Myös uiguurialue Xinjiangin ihmisoikeustilanne hiertää suhteita. Kiina ja EU asettivat toisilleen pakotteita sen takia keväällä 2021. Kiinan ja EU:n välinen investointisopimus ei ole samasta syystä edennyt.

EU:lla ei ole ollut illuusioita Kiinan voimapolitiikan suhteen. Tuoreimmassa Kiina-strategiassa maa on määritelty EU:n ”systeemiseksi kilpailijaksi”, mikä on ärsyttänyt Kiinaa.

Ukrainan sodan myötä illuusiot ovat karisseet entisestään. Sota on ollut hyvä muistutus, että liiallinen riippuvuus Venäjän ja Kiinan kaltaisista itsevaltaisista maista on vaarallista ja sitä kannattaisi vähentää mieluummin ajoissa kuin myöhässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat