Putinin toimintaa kannattaa riippumattoman kyselyn mukaan peräti 83 prosenttia venäläisistä – HS kysyi tutkijalta ja pietarilaisilta, miksi

Tutkimuskeskus Levadan johtajan, sosiologi Leonid Volkovin mukaan lännen sanktiot Venäjää vastaan ovat nostaneet Putinin kannatusta. Kansalaisten tuki on vankkaa, muttei varauksetonta.

Pilatesohjaaja Tatjana Linovitskaja sanoi kannattavansa presidentti Vladimir Putinia ja äänestäneensä häntä. ”Hänen tulonsa jälkeen elämäni on parantunut huomattavasti.”

1.4. 16:31 | Päivitetty 1.4. 21:43

Pietari

Pietarista ei ole vaikeaa löytää presidentti Vladimir Putinin kannattajia, eikä se ole ihme, sillä presidentin kannatus on Venäjällä nyt huipussaan.

Katuhaastattelusta kieltäytyi torstaina kolme ohikulkijaa, mutta kolme haastattelun antanutta osoittautuivat eritasoisiksi Putinin kannattajiksi.

Puolisonsa kanssa päiväkävelyllä ollut eläkeläinen, puolustusministeriön entinen työntekijä Juri Baranov sanoi itsekin huomanneensa presidentin kannatuksen kasvaneen.

”Kaikista sisäisistä vaikeuksista huolimatta presidentti kuitenkin ilmaisee ulkopolitiikkaa. Monet venäläisistä ovat samaa mieltä ulkopolitiikastamme, koska päämentaliteetti on tietysti oikeudenmukaisuus ja totuus.”

”Ihmiset vain tuntevat niin. Sitä on vaikea selittää sanoilla, koska se perustuu intuitioon, alitajuntaan.”

Eläkeläinen Juri Baranov arveli venäläisten tukevan presidentti Vladimir Putinin ulkopolitiikkaa. ”Mitä tulee muuhun, kuten pieniin eläkkeisiin tai pieniin palkkoihin – ne ovatkin jo aivan toinen juttu.”

Riippumattoman tutkimuskeskus Levadan tuoreen mielipidetutkimuksen mukaan Putinin toimintaa kannattaa 83 prosenttia venäläisistä.

Kyselytuloksiin täytyy kuitenkin suhtautua hienokseltaan epäillen, vaikka Levada on omalla alallaan Venäjän tunnetuin tutkimuslaitos. Venäjän nykyisessä ilmapiirissä kaikki kansalaiset eivät välttämättä uskalla vastata kyselyn tekijälle, etteivät kannata Putinia.

Levadan johtaja, sosiologi Leonid Volkov tosin sanoo Levadan tutkineen tätäkin asiaa. Valtaosa ihmisistä sanoi pystyvänsä ilmaisemaan mielipiteensä vapaasti. Volkov kertoo kuunnelleensa tutkijoiden tekemiä haastatteluja ja hänestä ne vaikuttavat siltä, että kaikki ovat vastanneet vapaasti vakaumuksensa mukaan.

”Toistaiseksi emme ole huomanneet mitään sellaisia suuria muutoksia, joista oppositiopoliitikot puhuvat. Meille ihmiset puhuvat toistaiseksi vapaasti poliittisista aiheista. Mutta tämä voi muuttua.”

Putinin ja muun valtiojohdon kannatusta koskeva kyselytutkimus toteutettiin ovelta ovelle tehdyin haastatteluin.

Kyselyissä Putinin kannatus on ollut nousujohteista joulukuusta lähtien, mutta maaliskuussa se otti selvän harppauksen ylöspäin. Presidentin lisäksi kannatustaan kasvattivat niin pääministeri Mihail Mišustin kuin koko hallituskin.

Kyselyssä kansalaiset ilmoittivat myös olevansa entistä tyytyväisempiä suuntaan, johon maa on menossa. Venäjän suuntaa piti oikeana 69 prosenttia vastaajista.

Lännessä oli ajateltu, että Venäjää vastaan asetetut pakotteet tekisivät kansan tyytymättömäksi valtionjohtoonsa, mutta näin ei ole tutkimuksen perusteella käynyt.

Levadan johtajan Volkovin mukaan pakotteet ovat päinvastoin saaneet kansalaiset ryhmittymään johtajansa taakse.

”Kyse on yhteenoton kehittymisestä lännen kanssa. Tuki on kasvanut sen myötä. Sanktiot otetaan vahvistuksena kaikelle sille, mitä Putin ja hallinto ovat puhuneet meitä vastaan olevasta lännestä.”

Volkov sanoo, että tuki ei ole täysin varauksetonta, vaan siinä on eri sävyjä. Kyselyssä Putinia kannatti ehdoitta 45 prosenttia vastaajista, kun taas 38 prosenttia ilmoitti ”jokseenkin” kannattavansa presidentin toimia.

”Olen kuunnellut joitakin haastatteluja. Ihmiset ovat itse kysymättä kommentoineet vastauksiaan. Eräskin nainen selitti: ’No, yleisesti ottaen en oikein tue Putinia, mutta nyt olisi väärin olla tukematta. Se ei olisi isänmaallista.’”

Volkovin mukaan kannatuksen kasvu johtuu nimenomaan Venäjän ja läntisen maailman vastakkainasettelusta eikä niinkään tapahtumista Ukrainassa.

”Toisessa haastattelussa vastaaja sanoi, että kaikki on huonosti, hinnat ovat korkeat, mutta Vladimir Vladimirovitš tekee kaiken oikein ja ilman häntä meidät olisi syöty jo kauan sitten.”

”Hyvin monet ihmiset toivovat rauhaa ja että kaikki tämä loppuisi, mutta jos hallitus on kerran näin päättänyt, niin sille on varmaan hyvät perusteet. Tässä nousevat jälleen kerran esiin Naton tukikohdat rajoillamme ja niin edelleen.”

Suunnittelija-muotoilija Andrei suhtautui luottavaisesti tulevaisuuteen pakotteista huolimatta.

Pietarilainen suunnittelija-muotoilija Andrei suhtautui luottavaisesti Venäjän tulevaisuuteen pakotteista huolimatta. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään.

”Kulutusmyönteisyyden aikakaudella ylipäätään pitäisi ostaa vähemmän ja syödä vähemmän roskaa. Vastaavasti ihmiset sairastaisivat vähemmän ja muuttaisivat tapojaan. Olemme nyt vaikeassa tilanteessa. Jos joku ostaa sen vuoksi vähemmän sokeria, se on mielestäni vain hyvä.”

Putinin suosion kasvua hän kuvasi sananlaskulla: ”Hevosia ei pidä vaihtaa keskellä virtaa.”

Hän sanoi pitävänsä Putinia enemmänkin mielikuvana kuin ihmisenä, josta vaalitaan lännessä kielteistä ja Venäjällä myönteistä käsitystä.

”Minä varmaankin vastustan sotilaallista operaatiota, kuten monet muutkin. Mutta ennen sitä ehti kehittyä tilanne, joka piti korjata. Ei ole hyvä, että ihmiset joutuvat kärsimään, jos he yrittävät säilyttää perinteensä tai puhua heille sopivinta kieltä. Sitä oli kestänyt jo pitkään. Nyt ei nähtävästi ollut enää muita vaihtoehtoja.”

Pilatesohjaaja Tatjana Linovitskaja ei ole vielä juuri huomannut pakotteiden vaikutusta omassa elämässään.

Äitiyslomalla oleva pilatesohjaaja Tatjana Linovitskaja sanoi kunnioittavansa presidenttiä syvästi ja äänestäneensä häntä, eivätkä kuluneen kuukauden tapahtumat ole muuttaneet mieltä suuntaan tai toiseen.

”Hänen tulonsa jälkeen elämäni on parantunut huomattavasti. Muistan ajat, jolloin perheemme käytännössä näki nälkää. Ilman isoäidin ja isoisän kasvimaata olisimme varmaan kuolleet nälkään.”

Linovitskaja sanoi, että ei ainakaan vielä erityisesti tunne lännen Venäjää vastaan asettamien pakotteiden vaikutusta omassa elämässään. Hän toivoi maan oman tuotannon ja teollisuuden kasvavan niiden seurauksena.

”Toivon, että tilanne ratkeaa ja kaikki saavat elää rauhassa, matkustaa vapaasti ja pitää yhteyttä. Loppujen lopuksi ihmiset ja politiikka ovat eri asioita. Ihminen on ihmiselle pohjimmiltaan ystävä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat