Venäjä väittää, että USA:n presidentin poika Hunter Biden olisi sotkeutunut bio­aseiden rahoitukseen Ukrainassa – syytöksissä ei näytä olevan perää

Myös yhdysvaltalaiset konservatiivi­mediat ovat innostuneet presidentin pojan väitetyistä Ukraina-kytköksistä. Syytökset ovat kuitenkin hataralla pohjalla.

Hunter Biden on useasti päätynyt julkisuuteen erilaisten Ukraina-kytkösten vuoksi. Kuvassa Hunter Biden CBS-kanavan haastateltavana viime vuonna.

1.4. 13:32

Venäjän puolustusministeriö on viime aikoina levittänyt olettamia, joiden mukaan Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin poika Hunter Biden olisi tukenut bioaseiden kehittämistä Ukrainassa.

Venäjän biologisten uhkien torjunnasta vastaava johtaja Igor Kirillov on väittänyt, että nuoremman Bidenin yritys olisi rahoittanut Yhdysvaltain puolustus­ministeriön Pentagonin ”sotilaallis-biologista ohjelmaa” Ukrainassa.

Huhut Bidenin roolista ovat herättäneet myös yhdysvaltalaisten konservatiivi­medioiden kiinnostuksen. Epäilyksiä on levittänyt muun muassa televisiojuontaja Tucker Carlson suositussa ohjelmassaan Fox-kanavalla.

Yhdysvaltalais­lehti The Washington Post on tutkinut väitteitä, jotka eivät sen mukaan pidä paikkaansa.

Lehden mukaan Biden ei ollut mukana tekemässä päätöstä sijoittaa Venäjän syytösten keskiössä olevaan yritykseen. Hän ei myöskään hyötynyt siitä rahallisesti, koska hänet erotettiin sijoitusyrityksestä huume-epäilyjen vuoksi. Biden on tunnustanut kärsineensä kokaiini­riippuvuudesta.

Usein biologiset aseet ovat infektiotauteja, joiden tarkoitus on vahingoittaa tai tappaa ihmisiä, eläimiä tai kasveja. On esitetty, että Venäjä viljelisi väitteitä Ukrainan bioaseista siksi, että se hakee tekosyytä käyttääkseen niitä itse.

Jo aiemmin on käynyt selväksi, että mitään ”bioaselaboratorioita” ei ole Ukrainassa. Tiedetään, että Yhdysvallat rahoittaa tavallisten epidemiologisten tutkimus­laboratorioiden toimintaa Ukrainassa.

Professori Simo Nikkari kiisti aiemmin jyrkästi väitteet bioaseiden kehittelystä Ukrainassa HS:lle antamassaan haastattelussa. Nikkari oli itse paikalla Ukrainassa johtamassa terveysturvallisuutta arvioinutta kansainvälistä ryhmää vuonna 2015. Ryhmän tekemä raportti on julkinen.

Myös Britannian yleisradioyhtiö BBC:n faktantarkistajat ovat kumonneet väitteitä ukrainalaisista bioaseista.

Lue lisää: Voisiko Venäjä käyttää joukko­tuho­asetta Ukrainassa? ”Kulku­tauti aseena on yhtä järjetön kuin ydinase”

Jäljelle jää enää Hunter Bidenin huhuttu rooli laboratorioiden rahoittajana. The Washington Postin mukaan se on hyvin vähäinen.

Väitteiden keskiössä on Pentagonin pitkäaikainen hanke muuttaa Ukrainassa neuvostoaikaiset laboratoriot tavallisiksi epidemiologisiksi laboratorioiksi. Pentagonin alihankkijana oli yhdys­valtalainen tutkimusyritys Metabiota, joka toimi Ukrainassa vuosina 2014–2020.

Metabiota sai Hunter Bidenin perustamalta Rosemont Seneca -nimiseltä sijoitus­rahastolta miljoonien dollarien investointeja vuonna 2014. Ne eivät tosin liittyneet ukrainalaisiin laboratorioihin vaan yritys­vakuutuksiin.

Sijoitus myös tuli rahaston erilliseltä teknologia­investointeihin keskittyneeltä haaralta, jossa Biden ei ollut mukana tekemässä investointi­päätöksiä.

Bidenin huumeidenkäytön paljastuttua hän sai lähtöpassit Rosemont Senecasta vuonna 2015. Tämän jälkeen hän ei ole saanut taloudellista etua rahaston toiminnasta. Metabiotan vakuutusmyynti ei myöskään ollut kannattavaa.

Useat yhdysvaltalaiset konservatiivimediat näyttävät toistavan sellaisenaan Kremlin väitteitä. Medioiden mukaan Hunter Bidenin osuus olisi todistettavissa vuodettujen sähköpostien avulla.

Myös brittitabloidi Daily Mail on uutisoinut sähköposteista, joissa Metabiota mainitaan. Yhdessä sähköpostissa Biden puhuu Metabiotasta ja ”tiedeprojektista” ukrainalaisen kaasuyhtiön edustajalle.

The Washington Postin mukaan Biden yritti pienimuotoisesti käyttää kontaktejaan Metabiotan auttamiseksi, mutta mitään ei ollut tehtävissä. Yritys keskeytti toimintansa Ukrainassa vuonna 2014 ja jatkoi vasta, kun Biden oli jo jättänyt sijoitusyrityksensä.

Hunter Biden on aiemminkin päätynyt julkisuuteen väitettyjen Ukraina-kytköstensä takia vuonna 2019.

Yhdysvaltain entisen presidentin Donald Trumpin ensimmäinen virka­syyte­skandaali sai alkunsa siitä, kun Trump ilmeisesti pyysi Ukrainan vastavalittua presidenttiä Volodymyr Zelenskyiä kaivamaan tietoa Bidenin liiketoimista. Trumpin epäiltiin siis pyytäneen ulkovaltojen apua oman asemansa parantamiseen presidentinvaaleissa.

Trumpin virkarikossyytteet kaatuivat senaatissa, jossa oli tuolloin presidentin republikaani­puolueen enemmistö.

Donald Trumpin kannattaja pitelee kuvaa Hunter Bidenista odottaessaan Trumpin kampanjatilaisuuden alkamista Pennsylvaniassa lokakuussa vuonna 2020.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat