Ruotsin ilma­tilaa loukanneissa venäläis­hävittäjissä ei ilmeisesti sittenkään ollut ydin­aseita

”Jos olisimme arvioineet, että Ruotsiin kohdistuva uhka on kasvanut, olisimme tiedottaneet asiasta”, Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström kommentoi Dagens Nyheter -lehdelle.

Venäläinen Su-24 -hävittäjä Syyriassa lokakuussa 2015.

31.3. 16:49

Ruotsin ilmatilaa maaliskuun alussa loukanneita venäläishävittäjiä ei ilmeisesti sittenkään ollut varustettu ydinasein, ruotsalaislehti Dagens Nyheter (DN) kertoo. Myös SVT kertoo, että asiantuntijat epäilevät väitteitä ydinaseista vääriksi.

Ilmatilan loukkaus tapahtui 2. maaliskuuta ja kesti noin minuutin. Neljä konetta lensi Ruotsin ilmatilaan Gotlannin itäpuolella, jolloin Ruotsi lähetti Jas Gripen -hävittäjiään niitä vastaan.

Loukkauksen tekivät kaksi Su-27-hävittäjää ja kaksi Su-24-rynnäkkö­konetta.

Ruotsin TV4 uutisoi keskiviikkona, että Su-24-koneet oli varustettu ydinohjuksin. Myös HS kertoi asiasta TV4:n uutiseen nojaten.

Asiantuntijoiden parissa ydinaseväite herätti tuoreeltaan epäilyksiä. Tutkija Johan Wiktorin totesi Twitterissä, että Su-24-koneet voidaan kyllä varustaa ydinasein, mutta pommeilla eikä ohjuksin.

DN puolestaan kertoi torstaina, että sen saamien tietojen mukaan ydin­aseväite ei pidä paikkaansa.

DN:n haastattelema Ruotsin ilmavoimien komentaja Carl-Johan Edström totesi, ettei ilmavoimat tapaa kommentoida vieraiden valtioiden hävittäjien aseistusta. Hän antoi kuitenkin ymmärtää, ettei ydinaseita ollut mukana.

”Jos olisimme arvioineet, että Ruotsiin kohdistuva uhka on kasvanut, olisimme tiedottaneet asiasta”, Edström sanoi.

Ilmatilaloukkaus tapahtui samana päivänä, kun Suomi ja Ruotsi järjestivät yhteisen harjoituksen Gotlannin länsipuolisella merialueella.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat