Pietarilaiset hamstrasivat Prismat tyhjiksi etuajassa – Viimeisenä päivänä riitti ostajia vielä muovikasseille ja muovihenkareille

Pietarin kuudestatoista Prismasta oli torstaina auki enää kaksi hypermarkettia. 80 prosentin alennus valikoimasta tyhjensi Prismat etuajassa.

Pietarilaiset ostivat viimeisiä tuotteita, kuten muovihenkareita, kauppakeskus Europoliksen Prismasta torstaina. Perjantaina Prismat eivät avanneet oviaan.

1.4. 11:20

Pietari

Mitkä tuotteet kelpaavat kuluttajille vain 80 prosentin alennuksella loppuunmyynnin viimeisenä päivänä, kun muutakaan ostettavaa ei ole?

Pietarissa oli torstaina auki enää kaksi Prisma-hypermarkettia, joiden tavaroita on myyty loppuun 80 prosentin alennuksella tiistaista lähtien. S-ryhmä ilmoitti maaliskuun alussa sulkevansa Pietarin Prismat ja Sokos-hotellit. Prismoja on ollut 16, hotelleja kolme.

Pitkät hyllyrivistöt kumisivat torstaina tyhjyyttään kauppakeskus Europoliksen Prismassa, joka sijaitsee lähiössä Pietarin keskustasta pohjoiseen. Jäljellä olevat harvat tuotteet oli rajattu hypermarketin etuosaan kassojen lähelle.

Jättivalikoimasta oli jäljellä enää pääsiäisen munakoristeita, erilaisia käsidesejä, kasvomaskeja, pikkukoiran läpinäkyviä sadetakkeja, naistenpäivän kortteja, lasten sisätossuja ja viiden kilon sankoja grillimarinadia.

Prisman biohajoavia muovikasseja myytiin 90 kopeekan kappalehintaan ja muovihenkareita 99 kopeekalla eli sentillä. Niillekin löytyi ostajia.

Kauppakeskus Europoliksen Prismassa ei ollut torstaina enää paljon mitään jäljellä. Tavaroita oli myyty tiistaista lähtien 80 prosentin alennuksella.

Pietarilainen teknikko Larisa Polivanova kertoi tulleensa katsomaan, mitä kantakaupassa oli viimeisenä aukiolopäivänä jäljellä. Hänen siskonsa oli ehtinyt loppuunmyyntiin jo edellisenä päivänä, jolloin kassajonot olivat kuulemma yltäneet myymälähallin peräseinään asti.

”Näiden muovikassien lisäksi ei ole juuri muuta löytynyt”, Polivanova esitteli ostoskoriaan. Muovikassien alta pilkotti muutama aikakauslehti.

Polivanova oli monien muiden asiakkaiden tavoin pahoillaan Prisman lähdöstä. Hän oli ehtinyt mieltyä laadukkaina pitämiinsä tuotteisiin. Prisman sulkeuduttua hän aikoo siirtyä venäläisen O’kei-kauppaketjun asiakkaaksi.

Larisa Polivanova osti Prisman muovikasseja, joita myytiin sentin kappalehintaan, sekä muutaman aikakauslehden.

Lääkäri Kirillille oli ehtinyt muodostua Prisman Venäjän-vuosien aikana tavaksi piipahtaa myymälässä monta kertaa viikossa kotimatkalla töistä. Hän ei halunnut esiintyä jutussa sukunimellään.

Viimeisen päivän kunniaksi hän osti kissoilleen halloween-koristeen näköisen karvaisen hämähäkin ja pienen pullon vodkaa, joka oli merkkiä Russkaja valjuta eli ”venäläinen valuutta”.

Alkoholia ja tupakkatuotteita 80 prosentin ale ei koskenut, mutta alkoholikin oli ehditty myydä loppuun muutamia vodkalaatuja lukuun ottamatta.

Kirill kertoi käyneensä edellisenä päivänä hamstraamassa varastoon saksalaista glühweinia ja suomalaisia perunalastuja.

Lääkäri Kirillillä oli tapana piipahtaa Prismassa monta kertaa viikossa. Keskiviikkona hän kävi ostamassa varastoon glühweinia ja perunalastuja. Viimeisenä päivänä hän löysi vielä kissoilleen leluhämähäkin.

Europoliksen Prismassa oli esillä kylttejä, joiden mukaan sen oli määrä olla auki tämän viikon sunnuntaihin.

Kaksi viimeistäkin Pietarin Prismaa – kauppakeskusten Europolis ja Žemtšužnaja plaza hypermarketit – sulkeutuivat kuitenkin jo torstai-iltana, koska niiden valikoimat myytiin loppuun etuajassa.

Tavaralaaria lajitellut Prisman myyjä ei osannut sanoa, mitä hänelle tapahtuu työpaikan sulkeuduttua.

”En tiedä, en tiedä”, hän hoki eikä halunnut kommentoida enempää.

S-ryhmän mukaan Prisman työntekijöille maksetaan palkkaa liiketoiminnan lopettamiseen asti. Lopettamisprosessi on edelleen kesken, vaikka viimeisetkin myymälät sulkeutuivat torstaina.

S-ryhmän Venäjän-liiketoiminnasta vastaavan SOK Liiketoiminnan markkinointi- ja viestintäjohtaja Pekka Haverinen sanoi puhelimitse Helsingistä, että palkanmaksu työntekijöille jatkuu toistaiseksi vielä myymälöiden sulkeuduttuakin.

”Meille on todella tärkeää pitää huolta henkilöstöstä omien arvojemme ja paikallisen lain mukaan.”

Liiketoiminnan lopettaminen on edelleen kesken. Haverisen mukaan lopettamisprosessi on monimutkainen eikä sen etenemisestä pysty vielä sanomaan mitään.

Pietarin Prismojen valikoimat myytiin loppuun etuajassa.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat