Viro kieltää venäläisen Yandexin taksipalvelun – taustalla huoli Venäjän turvallisuuspalvelu FSB:sta

Latvia ja Liettua ovat kieltäneet Yandexin taksisovelluksen jo aiemmin. Suomessa Yandexin taksipalvelu toimii nimellä Yango.

Yandexin logo Moskovassa 21. maaliskuuta.

1.4. 8:49

Viron hallitus päätti torstaina kieltää venäläisen taksipalvelun Yandexin toiminnan Virossa. Yandexin kyytisovellus toimii Suomessa nimellä Yango.

Virossa kielto astuu voimaan huhtikuun 11. päivänä, kertoo Viron yleisradioyhtiö ERR.

Toimintakiellolla viedään Yandex-taksiyhtiöltä toimilupa. Internetoperaattorien tulee estää pääsy taksiyhtiön sivuille ja sovelluskauppojen kuten Google Playn ja App Storen tulee estää taksikyytien toteutumiseen tarvittavan sovelluksen jakelu ja päivittäminen.

Viron pääministeri Kaja Kallas korosti, että kiellon perusteluna on Viron turvallisuus.

”Yandexin toiminnan kieltäminen antaa selkeän signaalin, että Venäjän erikoispalvelujen kanssa yhteistyötä tekevillä yrityksillä ei ole sijaa Virossa. Olemme myös ehdottaneet Euroopan unionille Yandexin asettamista pakotteiden kohteeksi”, Kallas sanoi ERR:n mukaan.

Viron kiellon taustalla on Venäjän liikenneministeriön aiemmin tällä viikolla tekemä lakialoite siitä, että Venäjän sisäisen turvallisuuden palvelun FSB:n tulee päästä käsiksi taksiyhtiöiden matkustajatietoihin.

Viron lähin etelänaapuri Latvia kielsi Yandexin paikallisen taksiyhtiön Yandex Go:n toiminnan aiemmin maaliskuussa. Latvian perusteluna kiellolle on epävarmuus siitä, noudattaako Yandex EU:n tietosuojalakeja. Käytännössä kyse on siitä, ettei Latvia ole voinut varmistua siitä, ettei Yandex jakaisi latvialaisten käyttäjien tietoja Venäjälle, kertoi Latvian yleisradioyhtiö LSM.

Liettua pyysi Applea ja Googlea keskeyttämään Yandexin taksisovelluksen jakelun helmikuun lopulla, joitakin päiviä sen jälkeen kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan.

Suomessa Yandexin taksipalvelu aloitti toimintansa loppuvuodesta 2018. Tuolloin sovellusta tutkineet tietoturvatutkijat havaitsivat, että osa sovelluksen käyttämistä palvelimista sijaitsi Moskovassa ja saattoi näin välittää dataa Venäjälle. Yandex lupasi korjata asian.

Yandexilla on palvelinkeskus Mäntsälässä.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat