EU varoitti Kiinaa osallistumasta Venäjän-vastaisten pakotteiden vesittämiseen

EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan Kiina ottaa ison maineriskin, jos se tukee Venäjää. ”Kukaan Euroopassa ei ymmärtäisi sitä.”

Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel osallistui EU:n puolelta EU:n ja Kiinan väliseen, huippukokoukseksi nimettyyn videoneuvotteluun.

1.4. 16:10 | Päivitetty 1.4. 17:18

Bryssel

EU:n ja Kiinan välisiin keskusteluihin perjantaina osallistunut EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoo kertoneensa Kiinalle, että kukaan Euroopassa ei ymmärtäisi, jos Kiina tukisi Venäjän sodankäynnin jatkumista Ukrainassa.

Von der Leyenin mukaan Kiina ottaa valtavan maineriskin Euroopassa, jos se toimisi niin. Erityisesti eurooppalaiset yritykset seuraavat tilannetta nyt huolella pitkän aikavälin investointiensa näkökulmasta, komission puheenjohtaja sanoi tiedotustilaisuudessa EU-Kiina -huippukokouksen jälkeen.

EU:n ja Kiinan johtajat keskustelivat koko perjantaipäivän videon välityksellä Ukrainan sodasta ja muista EU-maiden ja Kiinan välillä hiertävistä kysymyksistä.

Yhteistä julkilausumaa ei keskusteluista syntynyt.

EU:ta edustivat von der Leyenin lisäksi EU-neuvoston puheenjohtaja Charles Michel ja EU:n ulkoasioiden korkea edustaja Josep Borrell. He keskustelivat ensin aamupäivällä Kiinan pääministerin Li Keqiangin kanssa. Iltapäivällä vuorossa oli Kiinan presidentti Xi Jinping.

EU-Kiina -huippukokouksia on pidetty 22 kertaa aiemminkin, mutta Ukrainan sota on muuttanut asetelmat täysin.

Lue lisää: EU valmistautuu kertomaan Kiinalle viestin: tuki Venäjälle Ukrainan sodassa kannattaa harkita huolella

EU:ssa päätarkoituksena oli saada Kiinalle läpi viesti, että länsi toimii yhtenäisesti Venäjää vastaan maan hyökättyä Ukrainaan ja että Kiinan olisi syytä tarkkaan miettiä, kenen puolella se aikoo olla.

Von der Leyenin mukaan keskustelu Kiinan kanssa oli ”avointa ja rehellistä”.

EU:ssa on seurattu tuskastuneena Kiinan tasapainoilua, kun se yrittää maksimoida oman etunsa Venäjän ja lännen välissä. Kiinan toivottaisiin käyttävän vaikutusvaltaansa Venäjään sodan lopettamiseksi, mutta toistaiseksi tästä ei ole merkkejä.

Kiinalle korostettiin sen erityistä vastuuta YK:n turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenenä. Von der Leyenin mukaan hyvin selvästi sanottiin myös, että Venäjää kohtaan asetetut pakotteet ovat EU:n vastaus Venäjän hyökkäykseen, eikä EU tule hyväksymään pakotteiden kiertämistä tai vesittämisyrityksiä.

Charles Michelin mukaan EU seuraa ”valppaasti” myös mahdollista taloudellista tai sotilaallista apua Venäjälle.

EU:n valttikorttina on se, että taloudellisesti EU ja länsi ovat Kiinalle huomattavasti tärkeämpiä kuin Venäjä.

”EU:n ja Kiinan välillä käydään kauppaa lähes kahden miljardin euron arvosta joka päivä. Kiinan ja Venäjän välisen kaupan arvo on 330 miljoonaa euroa päivässä”, von der Leyen sanoi.

”Sota tuo häiriöitä kansainväliseen talouteen eikä sodan pitkittäminen ole siksi kenenkään intressissä, kaikkein vähiten Kiinan.”

EU:n Kiina-suhteet ovat viime vuoden aikana heikentyneet monin tavoin, kun Kiina on väläyttänyt voimapolitiikkaansa muun muassa EU-maa Liettuaa kohtaan. Liettuan kauppa Kiinan kanssa vaikeutui, kun maahan avattiin Taiwanin edustusto, jota myös kutsuttiin Taiwanin eikä Taipein edustustoksi.

EU:ssa on moitittu Kiinaa uiguurivähemmistön kohtelusta Xinjiangin maakunnassa. Vuosi sitten EU asetti pakotteita neljää kiinalaisviranomaista kohtaan, joiden tiedettiin osallistuneen paikallisten keskitysleirien organisointiin.

Kiina asetti saman tien omat pakotteensa ja nosti listalle muun muassa useita EU-parlamentaarikkoja. EU-johto vaati Kiinaa purkamaan pakotteet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat