Venäjän väitettiin jo vallanneen Mariupolin, mutta puolustus onkin pitänyt: ”Jos kolmesti tai neljästi haavoittunut taistelija tarttuu yhä aseeseen, ei voi sanoa, että hän pelkäisi”

Mariupolin varapormestarin mukaan Venäjä kuljettaa ihmisiä valtaamiltaan alueilta väkisin ”siirtoleirille”.

1.4. 19:04 | Päivitetty 1.4. 20:48

Asovanmeren rannalla sijaitsevan Mariupolin satama- ja teollisuuskaupungin keskusta on edelleen Ukrainan joukkojen hallussa, vaikka venäläisten väitettiin vallanneen keskustan jo 12 vuorokautta sitten. Asiasta kertoi Venäjän ylläpitämän Donetskin separatistihallinnon miliisipäällikkö Eduard Basurin Venäjän ykköskanavan haastattelussa.

”Vastustajalla on hallussaan kolme tärkeää kohdetta”, Basurin sanoi sanomalehti Izvestijan mukaan. ”Ne ovat keskusta, Azovstalin terästehdas ja satama.”

Basurinin mukaan ukrainalaisia joukkoja on kaupungissa yhä noin 3 000–4 000 taistelijan verran. Eversti Basurin on syntyperäinen donetskilainen mutta suoritti asepalveluksensa Permin alueella Venäjällä. Hän toimi aiemmin Donetskin ”kansantasavallan” asevoimien tiedotusupseerina.

Venäjän joukot hyökkäsivät Mariupoliin sekä etelästä Krimin suunnasta että Donetskin suunnasta heti Venäjän hyökkäyksen alussa. Mukaan tuotiin pian myös maihin­nousu­joukkoja, ja Mariupol joutui täydelliseen mottiin 1.–2. maaliskuuta.

Venäjä on moukaroinut kaupunkia piirityksen aikana niin ilmavoimin, merivoimin kuin tykistöllä ja ohjuksillakin. Venäjä haluaa Mariupolin haltuunsa hinnalla millä hyvänsä saadakseen suoran maayhteyden Donetskin alueelta Krimin niemimaalle.

Pormestari Vadim Boitšenko arvioi viime maanantaina, että 40 prosenttia kaupungin rakennuksista on tuhoutunut ja 90 prosenttia vaurioitunut. Kuolonuhreja Mariupolin taistelu on vaatinut tähän mennessä arviolta 5 000.

Piirityksen sulkeuduttua saarroksiin jääneet siviilit ovat onnistuneet pakenemaan kaupungista satunnaisesti henkilöautoilla. Pormestarin mukaan kaupungissa on yhä noin 160 000 asukasta ilman vettä, sähköä, lämpöä ja ruokaa. Juomavettä on kerätty muun muassa tyhjentämällä keskuslämmityspattereita.

Kaupungin puolustusta johtaa sisäministeriön alaisuudessa toimivan Azovin rykmentin komentaja, majuri Denis Prokopenko. Hän antoi torstaina ukrainalaistoimittaja Dmitro Hordonille videohaastattelun mariupolilaisesta kellarista generaattorin tuottaman sähkön turvin. Gordonin arvion mukaan kaupunkia piirittää tällä hetkellä noin 14 000 Venäjän sotilasta.

”Venäjä on ilmoittanut keskittävänsä painetta Donetskin ja Luhanskin alueille, joten odotamme, että tänne suunnataan valtava keskitys”, Prokopenko sanoi. ”Mutta me taistelemme loppuun asti. Jos kolmesti tai neljästi haavoittunut taistelija tarttuu yhä aseeseen, ei voi sanoa, että hän pelkäisi.”

Puolustuksen pitäminen näin pitkään on varsinainen ihme. Prokopenkon mukaan rykmentti on kyennyt jakamaan yhä muonaa taistelijoille kerran päivässä. Kuinka ammukset riittävät, sitä Prokopenko ei kerro. Huoltoyhteyttä ei ole, lähimmät Ukrainan joukot ovat vähintään kymmenien kilometrien päässä Zaporožžijan suunnassa.

Prokopenkon mukaan hänen joukkonsa ehti kuitenkin tyhjentää ja miinoittaa kasarminsa ja siirtyä puolustusasemiin ennen Venäjän hyökkäyksen alkua.

Mariupolin varapormestari Serhi Orlov kertoi uutissivusto Nastojaštšeje Vremjan haastattelussa perjantaina, että Venäjän joukot pakkosiirtävät siviileitä valtaamistaan kortteleista Venäjälle.

”Sotilaat tulevat kellarin ovelle ja huutavat että pommitus on tulossa, teillä on kymmenen minuuttia aikaa”, Orlov kuvaa. Tämän jälkeen siviilit kulkevat Orlovin mukaan jalan Ljapinon lähiöön keskustan itäpuolelle ja sieltä heidät kuljetetaan edelleen Sopinon, Bezymennojen ja Novoazovskin kaupunkeihin.

Näistä siviilit kootaan Orlovin mukaan ”siirtoleireille” tai ”suodatusleireille”, jossa matkapuhelimet ja miesten tatuoinnit tutkitaan ja tulijat kuulustellaan.

”Heille annetaan kaksi vaihtoehtoa: mene Donetskiin tai mene Venäjälle”, Orlov sanoo. Venäjältä evakuoidut pääsevät hänen mukaansa pois vain piilottamalla ukrainalaisen passin.

Mariupolin taistelun pahin yksittäinen isku tapahtui kaksi viikkoa sitten, kun ilmeisesti venäläinen ohjus tuhosi kaupungin keskustassa sijaitsevan Draamateatterin.

Prokopenkon mukaan teatteria käytettiin siviilien majoituspaikkana ja siellä oli iskun aikana 800 ihmistä. Heistä 500 pelastettiin raunioista ja 300 kuoli. Venäjän propagandassa on väitetty, että Azovin rykmentti räjäytti teatterin itse voidakseen syyttää Venäjää.

”Ei meillä tuollaisia aseita ole”, Prokopenko sanoo teatterin tuhosta.

Lue lisää: Mariupolin valloittaminen parantaisi Venäjän asemia idässä ja etelässä – Maa­yhteys Donetskin ja Krimin välille voi syntyä päivissä

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat