Venäjä väittää Ukrainan iskeneen poltto­aine­varastoon Venäjän puolella – Ukraina ei kiistä eikä vahvista tapahtunutta

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Ukraina tekee ilmaiskun Venäjän maaperälle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Belgorodin polttoainevaraston tulipaloa sammutettiin. Kuvakaappaus videolta.

1.4. 17:30

Venäjä syytti perjantaina Ukrainaa ilmaiskusta Venäjällä Belgorodin kaupungissa sijaitsevaan polttoainevarastoon.

Väitetyistä tapahtumista kuvatun videon perusteella näyttää siltä, että useita ohjuksia osuisi kohteeseen aiheuttaen räjähdyksen. Uutistoimisto Reuters ei pystynyt heti vahvistamaan videon aitoutta.

Kyseessä olisi ensimmäinen kerta, kun Ukraina tekee ilmaiskun Venäjän maaperälle sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuun lopulla.

Uutistoimisto AFP:n mukaan iskun kohteena ollut varikko oli yksi Venäjän joukkojen tärkeimpiä huoltokeskuksia.

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleba sanoi, ettei hän pysty vahvistamaan tai kiistämään Ukrainan osuutta iskuun, sillä hänellä ei kertomansa mukaan ollut asiasta sotilaallista tietoa.

Ukrainan puolustusministeriö ei suostunut kommentoimaan iskua Reutersille suoraan, mutta sanoi, että Ukraina suorittaa ”puolustusoperaatiota”, eikä se voi olla vastuussa ”jokaisesta virhearviosta, katastrofista tai tapahtumasta Venäjän maaperällä”.

”En vahvista näitä syytöksiä”, ministeriön tiedottaja Oleksandr Motuzjanyk sanoi lehdistötilaisuudessa.

Ukrainalaismedioiden mukaan isku tehtiin kahdella ukrainalaisella Mi-24-taisteluhelikopterilla.

Belgorodin alueen kuvernöörin Vjatšeslav Gladkovin mukaan kaksi ukrainalais­helikopteria iski varikolle, joka sijaitsee noin 35 kilometrin päässä Ukrainan rajasta. Gladkovin mukaan kaksi ihmistä olisi haavoittunut iskussa ja alueelta evakuoitiin ihmisiä.

Sen sijaan polttoainevaraston omistaja, venäläinen öljy-yhtiö Rosneft sanoi tiedotteessa, ettei kukaan loukkaantunut tulipalossa.

Reutersin ja AFP:n silminnäkijöiden mukaan myös toinen räjähdys tai räjähdyksiä tapahtui perjantaina Belgorodin alueella.

Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov luonnehti Ukrainan väitettyä iskua kiusalliseksi, koska se vaarantaa rauhanneuvottelut maiden välillä. Peskovin mukaan presidentti Vladimir Putinia on informoitu iskusta.

Peskov puhui toimittajille puhelimitse järjestetyssä tiedotustilaisuudessa perjantaina.

Ukrainan ulkoministeri Kuleba muistutti Ukrainan odottavan Venäjän vastausta Ukrainan tekemiin ehdotuksiin rauhanehdoista.

Venäjän ja Ukrainan delegaatiot neuvottelivat rauhan ehdoista tiistaina Istanbulissa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat