Ukraina kertoo vallanneensa perjantaina takaisin kymmeniä kyliä ja kaupunkeja

Suurin menestys oli Kiovan ympärillä, jossa Venäjän joukot vetäytyivät osin takaisin Valko-Venäjän puolelle.

Ammuttu auto ja lelu Irpinissä Kiovan luoteispuolella kaksi viikkoa sitten.

1.4. 20:50 | Päivitetty 1.4. 21:50

Ukraina onnistui valtaamaan maahan hyökänneiltä venäläisiltä joukoilta takaisin yli kolmekymmentä kylää ja kaupunkia perjantain taisteluiden aikana. Eniten alueita Ukraina sai takaisin haltuunsa Kiovan ympäristössä, jossa osa Venäjän joukoista vetäytyi Valko-Venäjän puolelle.

Tärkeä voitto Ukrainalle tuli vielä perjantai-iltana, jolloin viimeiset venäläisjoukot jättivät Butšan esikaupungin Kiovan luoteispuolella. Asiasta kertoi sanomalehti Kyiv Independent. Butša on ollut Kiovan länsi- ja luoteispuolen taisteluiden keskiössä hyökkäyksen alusta lähtien, ja Venäjän joukot valtasivat sen helmikuun 27. päivänä.

Viereisen Irpinin kaupungin ukrainalaiset valtasivat takaisin jo viime maanantaina.

Venäjän Pohjois-Ukrainassa olevien joukkojen osittaisen vetäytymisen syyksi arveltiin joukkojen vaihtoa ja huoltoa, niiden siirtoa tai molempia. Venäjä ilmoitti aiemmin siirtävänsä hyökkäyksen painopistettä itään Donetskin ja Luhanskin alueille. Venäjä vetäytyi jo torstaina hyökkäyksen alussa valtaamaltaan Tšernobylin ydinvoimala-alueelta.

Ukrainan pääesikunnan mukaan ukrainalaisjoukot valtasivat perjantaina yhteensä 27 asutuskeskusta Kiovan länsi-, itä- ja pohjoispuolella. Venäläisjoukot piirittivät kuitenkin edelleen Tšernihivin ja Harkovan kaupunkeja.

Sotamenestystä Ukrainalle tuli myös Etelä-Ukrainassa. Ukrainan joukot ovat onnistuneet torjumaan venäläisten hyökkäyksen etelästä Hersonin suunnasta kohti presidentti Volodymyr Zelenskyin kotikaupunkia Kryvyi Rihiä.

Harkovan suunnasta etelää kohti edenneet Venäjän joukot saivat aiemmin tällä viikolla haltuunsa Izjumin kaupungin Harkovan ja Donetskin alueiden rajalla. Venäjä jatkoi perjantaina yritystään edetä kohti Itä-Ukrainan separatistialueiden rajaa ja siellä puolustavien ukrainalaisten joukkojen selustaa. Eteneminen ei kuitenkaan perjantaina onnistunut.

Ukraina puolestaan valtasi takaisin Popasnan pikkukaupungin entisellä niin kutsutulla Minskin tulitaukolinjalla.

Venäjä ja Ukraina järjestivät perjantaina Zaporožžjassa vankivaihdon, kertoo uutistoimisto Unian. Venäjä luovutti Ukrainalle 86 vangitsemaansa sotilasta, joista 15 oli naisia. Ukrainan luovuttamien vankien määrästä ei kerrottu.

Lue lisää: Venäjän väitettiin jo vallanneen Mariupolin, mutta puolustus onkin pitänyt: ”Jos kolmesti tai neljästi haavoittunut taistelija tarttuu yhä aseeseen, ei voi sanoa, että hän pelkäisi”

Oikaisu kello 21.50: Butšan valtaamisesta kertoi Kyiv Independent, ei Kyiv Post.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat