HS paikalla venäläisten tuhoamassa Butšassa: ”Edes saksalaiset eivät tehneet tällaista”

HS:n toimittaja Petteri Tuohinen ja kuvaaja Kalle Koponen raportoivat Butšan kaupungista Kiovan liepeiltä. Venäläisten sotilaiden epäillään surmanneen siellä satoja siviilejä.

4.4. 14:11 | Päivitetty 4.4. 18:20

Ukrainan Butšassa paljastuneet siviilien joukkomurhat ovat järkyttäneet maailmaa. Paikallisten viranomaisten mukaan ainakin 300 siviiliä löytyi joukkohaudoista sen jälkeen, kun Venäjän joukot vetäytyivät kaupungista. Ruumiita lojui myös kaduilla.

Helsingin Sanomien toimittaja Petteri Tuohinen ja kuvaaja Kalle Koponen raportoivat paikan päältä Butšasta, jonne he pääsivät alkuiltapäivästä maanantaina.

Matkalla etelän suunnasta Butšaan kaduilla näkyi Tuohisen mukaan paljon tuhoutuneita venäläisiä panssareita ja muita ajoneuvoja. Samoin asuinrakennuksia ja muita siviilikohteita oli tulitettu erittäin rankasti, ja useat talot olivat palaneet, Tuohinen kertoi paikan päältä puhelimitse.

Butšassa näky oli sama: siviilikohteiden tuho on valtavaa.

Tuohinen jutteli Butšassa iäkkään eläkeläisen kanssa, joka sanoi muistavansa vuodet 1941 ja 1942, jolloin natsi-Saksa hyökkäsi ja miehitti Kiovan aluetta.

”Hän sanoi, etteivät edes saksalaiset tehneet tällaista”, Tuohinen kertoi.

Eläkeläisen kertoman mukaan siviilit lähinnä piileskelivät asunnoissaan niin kauan kun Venäjän joukot olivat paikalla. Ihmiset piileskelivät myös pienten lasten kanssa päivätolkulla.

Mikäli ulos uskaltautui, riskinä oli tulla ammutuksi välittömästi ja kyselemättä, eläkeläinen kertoi Tuohisen mukaan.

Tietoliikenneyhteydet Butšassa ovat laajalti tuhoutuneet. HS julkaisee lisää tietoja ja kuvia Butšasta sitä mukaa kun niitä saadaan.

Kansainvälisten kuvatoimistojen kuvamateriaalia Butšasta sunnuntailta.

Ruumiita lojui Butšan kaduilla sunnuntaina.

Ukrainalaiset vapaaehtoiset siirsivät Butšan kadulle jääneitä ruumiita pois pakettiautolla sunnuntaina.

Tuhoutuneiden panssariajoneuvojen vierellä kerrottiin olevan venäläissotilaiden jäännäksiä.

Butšan ortodoksikirkon edustalle oli kaivettu joukkohauta. Kuva sunnuntailta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat