Komissio esittää kivi­hiilen tuonti­kieltoa Venäjältä, kieltää venäläis­laivojen pääsyn EU-satamiin

Uusia pankkeja tulee pakotteiden piiriin, myös toiseksi suurin pankki VTB.

EU-parlamentin täysistuntoviikko alkoi maanantaina Strasbourgissa Ranskassa. Tiistaina mepeille puhui EU:n sisäasioista vastaava komissaari Ylva Johansson.

5.4. 12:53 | Päivitetty 5.4. 16:31

Bryssel

EU-komissio esittää, että EU-maat lopettavat kivihiilen tuonnin Venäjältä. Lisäksi venäläisten meri- ja maantiekuljetusten pääsy EU:n alueelle estetään.

Komissio julkisti esityksensä uusista lisäpakotteista Venäjää kohtaan tiistaina iltapäivällä.

Neljä uutta pankkia tulee pakotteiden piiriin, joukossa toiseksi suurin pankki VTB.

Komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen kertoi pakotteista Twitterissä. Hänen mukaansa kivihiilen tuontikielto tarkoittaa Venäjälle neljän miljardin vientitulojen menetystä vuosittain.

Noin 45 prosenttia EU:n käyttämästä kivihiilestä on tullut Venäjältä. Suurimmat käyttäjät ovat Saksa, Hollanti ja Puola.

Öljyn ja kaasun tuonnin arvo Venäjältä Eurooppaan on yli 100 miljardia euroa vuodessa, joten hiilen merkitys on siihen nähden vaatimaton. Von der Leyenin mukaan komissio kuitenkin valmistelee jo lisäpakotteita, jotka koskisivat myös öljyä.

Maantiekuljetusten kielto koskee myös valkovenäläisiä liikennöijiä. Energiatuotteet, ruoka ja lääkkeet eivät ole kuljetuskiellon piirissä.

EU on jo aiemmin kieltänyt lentoliikenteen Venäjän ja EU:n välillä.

Lisäksi komissio asettaa uusia vientikieltoja Venäjälle. Ne koskevat muun muassa puolijohteita ja koneita. Vientikiellon piirissä olevia tuotteita on viety Venäjälle vuosittain noin 10 miljardin euron arvosta.

Tuontia Venäjältä rajoitetaan: uudet tuontikiellot koskevat muun muassa puuta, sementtiä, alkoholia ja kalatuotteita. Tämän tuonnin arvo on yli viisi miljardia euroa vuodessa.

Myös uusia henkilöpakotteita on tulossa. Uutistoimisto Reutersin mukaan 36 uutta henkilöä lisätään listalle.

Pakotteet menevät seuraavaksi jäsenmaiden edustajien käsittelyyn. He pyrkivät saamaan lisäpakotteet valmiiksi keskiviikkona, jolloin ne tulisivat voimaan mahdollisesti jo torstaina.

Lisäpakotteet eivät ole vielä niin laajoja kuin esimerkiksi parlamentissa toivotaan. Maakaasun tuonti Venäjältä ei ole vielä kohteena.

Hiilen lisäksi parlamentissa on toivottu, että myös öljyn tuonti lopetettaisiin, jos maakaasua ei vielä maiden erimielisyyksien takia saada pakotelistalle.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron kertoi tiistaina radiohaastattelussa kannattavansa öljyn ja hiilen tuonnin lopettamista Venäjältä.

Vaikutusvaltainen belgialaismeppi Guy Verhoftstadt laittoi maanantaina liikkeelle kirjeen, jonka allekirjoitti hetkessä yli 200 meppiä. Suomesta mukana ovat kokoomuksen, keskustan, vihreiden ja Rkp:n edustajat.

Sdp:n edustajat Miapetra Kumpula-Natri ja Eero Heinäluoma kertovat kannattavansa koko energiatuonnin lopettamista Venäjältä, vaikka eivät ehtineetkään mukaan kaikille mepeille lähetetyn yhteiskirjeen allekirjoitukseen. Samoin sanovat perussuomalaisten Laura Huhtasaari ja vasemmistoliiton Silvia Modig.

Komissiolle ja jäsenmaille suunnatussa kirjeessä mepit haluavat, että EU lopettaa täysin kaasun, öljyn ja hiilen tuonnin Venäjältä. Sen lisäksi he vaativat, että EU sulkee satamansa venäläisiltä laivoilta ja tavaroilta.

Lisäksi mepit haluavat kaikkien venäläispankkien sulkemista ulos pankkien viestintäjärjestelmästä Swiftistä ja henkilöpakotteiden laajentamista. Verhofstadtin kirjeen mukaan henkilöpakotteita voisi laajentaa Aleksei Navalnyin säätiön tekemien nimilistausten mukaisesti.

Kirjeessä vaaditaan EU:ta tukemaan Ukrainaa myös aseellisesti.

Parlamentti valmistelee tälle viikolle samansisältöistä julkilausumaa.

Kirjeen allekirjoittanut suomalaismeppi Henna Virkkunen (kok) sanoo, että jos EU:ssa ei saada aikaan kattavaa energian tuontikieltoa Venäjältä, jostain pitäisi silti aloittaa, esimerkiksi kivihiilestä ja öljystä.

Ne ovat monille jäsenmaille helpommin hyväksyttävissä kuin maakaasun tuonnin totaalikielto, jonka vaikutuksista muun muassa Saksa on varoittanut.

Kivihiilen merkitys on vähentynyt EU-maiden energiahuollossa. Se ja öljy on kaasua helpommin korvattavissa kääntymällä muiden myyjien kuin Venäjän puoleen. Tosin ainakin öljyssä kävisi todennäköisesti niin, että tuontikielto Venäjältä johtaisi merkittävään hinnan nousuun.

Suomessa kivihiiltä Venäjältä on tuonut Helsingin energiayhtiö Helen, joka ilmoitti maaliskuun alussa lopettavansa tuonnin. Venäjältä tulee yhtiölle yhä muutamia kuormia.

Lue lisää: Osmo Soininvaara: Helsinki on lopettanut venäläisen maakaasun ostamisen – Viimeiset hiilikuormat Venäjältä Ruoholahteen saapunevat kevään aikana

Viidennen pakotepaketin tarkkaa sisältöä on varjeltu julkisuudelta, etteivät esimerkiksi mahdollisten uusien henkilöpakotteiden kohteeksi joutuvat ehtisi järjestellä omaisuuttaan.

Viidettä erää pakotteita on valmisteltu viikkojen ajan, sillä tähän tuli toimeksianto jo äskettäisessä EU-johtajien kokouksessa.

Alun perin tarkoitus oli tukkia tähänastisten pakotteiden ilmeisiä aukkoja, vaikeuttaa pakotteiden kiertämistä sekä laajentaa henkilöpakotteita. Viikonvaihteessa paljastuneet hirmuteot Butšassa Kiovan lähellä muuttivat tilanteen saman tien ja johtivat lisäpakotteisiin.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat