Oklahoman osavaltio hyväksyi lähes täyden abortti­kiellon ylivoimaisella enemmistöllä

Mikäli osavaltion kuvernööri hyväksyy lain, sen olisi määrä astua voimaan elokuun lopulla.

Lääkäri tekee ultraäänitutkimusta ennen kirurgista raskaudenkeskeytystä Austinista Texasista saapuneelle asiakkaalle klinikalla Oklahomassa joulukuussa 2021.

6.4. 9:50

Yhdysvaltain Oklahomassa hyväksyttiin tiistaina lähes täydellistä aborttikieltoa ajava lakiesitys. Osavaltion lainsäätäjät äänestivät ylivoimaisella enemmistöllä republikaanien tekemän lakiesityksen puolesta. Asiasta uutisoivat muun muassa yhdysvaltalaismediat The New York Times ja Washington Post.

Lakiesitys hyväksyttiin äänin 70–14. Oklahomasta tuli samalla viimeisin republikaanien johtama osavaltio, jonka aborttilainsäädäntö tiukkenee.

Oklahomassa hyväksytty lakiesitys tekisi raskauden­keskeytyksestä laitonta, ja siitä voitaisiin tuomita jopa 10 vuoden vankeuteen ja 100 000 dollarin sakkoihin.

Aborttia ei katsottaisi rikokseksi tapauksissa, joissa raskaana olevan henki on vaarassa. Lakiehdotuksen mukaan poikkeuksia ei kuitenkaan tehtäisi insesti- tai raiskaus­tapauksissa.

Mikäli osavaltion kuvernööri hyväksyy lain, sen olisi määrä astua voimaan elokuun lopulla. Washington Postin mukaan kuvernööri Kevin Stitt on jo aiemmin ilmoittanut olevansa valmis allekirjoittamaan abortinvastaisen lain.

Monet raskaudenkeskeytyksen haluavat naiset ovat matkustaneet Oklahomaan

Oklahomasta on tullut suosittu kohde monille raskaudenkeskeytyksen haluaville naisille sen jälkeen, kun Texasin osavaltio sääti lain, joka kielsi abortin raskauden varhaisessa vaiheessa.

Lue lisää: Texasiin tuli USA:n tiukin abortti­laki, ja raskauden keskeyttämistä haluaville naisille jää kolme vaihto­ehtoa – Raskauden voi keskeyttää turvallisesti myös itse, sanoo tutkija

Monet republikaanijohtoiset osavaltiot ovat tiukentaneet aborttilain­säädäntöään tänä vuonna, kun Yhdysvaltain korkeimman oikeuden uskotaan kaventavan liittovaltion perustuslain takaamaa oikeutta aborttiin.

Viime vuoden lopulla korkein oikeus aloitti merkittävän aborttilain­säädäntöä koskevan oikeusjutun käsittelyn. Mississippin osavaltio haluaa kieltää abortit 15. raskausviikon jälkeen, mikä on ristiriidassa liittovaltion voimassa olevan lainsäädännön kanssa. Vastakkaisena osapuolena on osavaltion ainoa raskauden­keskeytyksiä tarjoava klinikka Jackson Women’s Health.

Lue lisää: ”Tässä on kyse naisten oikeudesta vapauteen” – Yhdysvaltain korkein oikeus aloitti historiallisen abortti­oikeus­jutun käsittelyn

Korkeimman oikeuden päätöstä odotetaan kesäkuussa, mutta yhdysvaltalais­mediassa on pidetty todennäköisenä, että oikeus pitää Mississippin lain voimassa. Tämän puolestaan uskotaan avaavan portin abortti­oikeuden merkittävälle rajoittamiselle tai jopa kieltämiselle osassa maata. Lisäksi hyväksyntä siirtäisi päätösvallan asiasta entistä voimakkaammin osavaltioille.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat