Ukraina kertoo tutkivansa yli 4 600:aa venäläis­joukkojen tekemää sotarikosta

Sotarikoksista on epäiltynä ainakin 353 eri venäläistahojen edustajaa.

Poliisi ja kaupungin työntekijät laittoivat osittain palaneita ruumiita ruumispusseihin Butšassa tiistaina.

6.4. 10:15

Ukrainan valtakunnansyyttäjän toimisto kertoi keskiviikkoaamuna tutkivansa 4 684:aa venäläisjoukkojen tekemää sotarikosta. Uusia tutkittavia tapauksia listataan syyttäjän mukaan päivittäin joitakin satoja.

Ukrainan kansallisen turvallisuuden vastaisia tapauksia tutkinnassa oli tiistaina 2 400.

Valtakunnansyyttäjän toimiston mukaan ainakin 167 ukrainalaislasta on kuollut ja 279 loukkaantunut Venäjän hyökkäyksen seurauksena.

Sotarikoksista oli keskiviikkona epäiltynä ainakin 353 eri venäläistahojen edustajaa.

Ukrainan valtakunnansyyttäjän Iryna Venediktovan mukaan Venäjän joukot ovat esimerkiksi käyttäneet seksuaalisesti hyväkseen ukrainalaisia naisia, lapsia, miehiä ja vanhuksia. Venediktova sanoo viranomaisten saaneen tietoja tutkittavista rikoksista muun muassa sosiaalisen median kautta.

”Mutta uhrit vaikenevat. Se on heidän valintansa, ja se on ymmärrettävää: pelko, kipu, epätoivo ja täydellinen epäluottamus kaikkea kohtaan. Kehitämme tehokkaita keinoja uhrien auttamiseksi fyysisesti, henkisesti ja oikeudellisesti. Kansalaisjärjestöt ovat tässä erittäin hyödyllisiä, –– koska uhrit luottavat heihin”, Venediktova sanoi tiistai-iltana julkaistussa lausunnossa.

Venediktova muistuttaa lukujen muuttuvan päivittäin, mutta sanoo niiden kuitenkin antavan jonkinasteisen kuvan siitä, mikä tilanne esimerkiksi siviileihin kohdistuvien väkivallantekojen osalta on.

Osa rikoksista saattaa silti jäädä pimentoon.

”Meidän on jaettava uhreille selkeät ohjeet rikosten kirjaamisesta”, Venediktova sanoo.

Hänen mukaansa rikoksia jää kuitenkin ilmoittamatta myös muista syistä. Joillain alueilla esimerkiksi verkkoyhteydet ovat huonot tai niitä ei ole ollenkaan.

”Jos yhteyttä ei ole, meille ei todennäköisesti ilmoiteta, vaikka uhri niin haluaisikin”, Venediktova sanoo.

Valtakunnansyyttäjä kommentoi myös viikonloppuna maailmaa järkyttäneitä kuvia Butšan kaupungista. Venediktovan mukaan Kiovan läheiset kaupungit ovat kuin ”kidutettuja alueita helvetistä”, brittilehti The Guardian kertoo.

”Venäjä tulee vastaamaan Butšan tapahtumista Haagissa”, Venediktova sanoi The Guardianin mukaan.

Haagissa sijaitsee Kansainvälinen rikostuomioistuin (ICC), jossa käsitellään muun muassa sotarikoksia.

Lue lisää: Navalnyi: Vihaa kylväneellä venäläis­medialla vastuu venäläis­joukkojen kauheuksista

Lue lisää: Siviileihin kohdistuvia raakuuksia tulee nyt ilmi ympäri Ukrainaa: Silminnäkijöiden mukaan hirmutekoihin ovat syyllistyneet niin Venäjän kuin Tšetšenian sotilaat

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat