Alina Bubulik ja Vlad Bolobjetenko kertoivat istuvansa ensimmäistä kertaa yli kuukauteen katukahvilassa Kiovassa.

Kiovassa hapuillaan paluuta arkeen

Vain vähän aikaa sitten vielä arvuuteltiin, saavatko venäläisjoukot haltuunsa Kiovan. Vihollisjoukot ovat nyt kaupungin liepeiltä lähteneet ja merkkejä normaalin paluusta näkyy.


9.4. 2:00 | Päivitetty 9.4. 7:36

Kiova

Kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta, yksi suurimmista kysymyksistä oli se, aikovatko venäläiset yrittää pääkaupunki Kiovan valloitusta. Pian selvisi, että tämä oli Venäjän suunnitelmissa.

Maailmalla jännitettiin, kaatuuko Kiova. Nyt tiedetään, että ei kaatunut.

Kiovan kevätauringossa kulki lapsiperheitä ja koiranulkoiluttajia torstaina 7. huhtikuuta.

Pizzeria oli täynnä asiakkaita.

Natalia ja Maksim Koliadenko kävelivät kadulla etsien ravintolaa, johon poiketa.

Venäjän suunnitelmat epäonnistuivat täydellisesti. Venäjä yritti saartaa Kiovan pohjoisesta, idästä ja lännestä, mutta ei koskaan päässyt kaupungin eteläpuolelle. Lähimmillään venäläisjoukot olivat alle 20 kilometrin päässä Kiovan keskustasta. Etäisyys kuitenkin riitti mainiosti Kiovan pommittamiseen monilla eri aseilla. Ilmahälytyssireenit soivat ja kiovalaiset juoksivat turvaan kellareihin.

Nyt venäläisjoukot ovat vetäytyneet Valko-Venäjälle, Venäjälle ja ryhmittyneet mahdollisesti uudelleen keskittääkseen voimansa Itä- ja Etelä-Ukrainan taisteluihin. Ukraina voitti tämän taistelun, vaikka sota vielä jatkuu.

Kiovalaisessa lasten leikkipuistossa Natalia Horska juoksee kaksivuotiaan tyttärensä perässä kun tämä säntäilee kiipeilytelineestä toiseen. Jos tilanteesta näytettäisiin vain kuva ilman taustatietoja, olisi mahdotonta kuvitella että tapahtumapaikka on sotaa käyvän maan pääkaupungista, vain parisensataa kilometriä hyökkääjävaltion rajasta.

Natalia Horska auttoi Ivanka-tytärtä kiipeilytelineeseen.

Ivankan isoveli, nelivuotias Gleb leikkii "ruki verh” eli kädet ylös -leikkiä. Taustalla äiti Natalia Horska.

Kaupungin traktori toi leikkipuistoon lisää hiekkaa.

Puisto-osaston työntekijä siivosi keskustan puistoa lehtipuhaltimella.

”Tänään täällä puistossa on nyt ensimmäistä kertaa selvästi enemmän ihmisiä kuin aiemmin. Osa sotaa paenneista on varmaankin jo tullut takaisin. Ihmiset ovat nyt vähemmän peloissaan”, Horska kertoi torstaina aurinkoisessa kiovalaispuistossa.

”Enää ilmahälytyssireenejä ei kuule yhtä usein kuin aiemmin. Ihmiset kokevat olevansa vapaampia”, Horska sanoo.

Merkkejä Kiovan avautumisesta kohti normaalia näkyy pääkaupungissa siellä täällä. Ravintoloita ja kahviloita avataan hiljalleen, tiesulkuja puretaan ja niiden miehitystä vähennetään. Kaupungin puistotyöntekijät ovat aloittaneet työnsä ja vuokrattavat sähköpotkulaudat on otettu jälleen käyttöön.

”Eihän tämä ole lähellekään vielä sitä, kuinka kaupunki oli ennen Venäjän hyökkäyksen alkamista. Eikä tule olemaan vielä pitkään aikaan. Meidän täytyy nyt hengähtää tämän tilanteen kanssa pitkä tovi”, Horska sanoo leikkipuistossa.

Hänen mukaansa kiovalaiset eivät enää jaksa puhua sodasta, vaan kaipaavat normaalia arkea.

”Alussa emme tietysti muusta puhuneetkaan. Piti esimerkiksi miettiä, lähteekö kaupungista vai ei tai mistä saa apua. Nyt moni sanoo, ettei katso edes uutisia”.

Monet kaupunkilaiset kertovat, että he kaipaavat normaaleja aikoja mutta ymmärtävät samalla, että Ukraina jatkaa ankaraa puolustussotaa maan itä- ja eteläosissa. Kaupungin pormestari Vitali Klitško onkin vedonnut kaupungista sotaa paenneisiin, että eivät tulisi vielä takaisin.

”Ne kaupunkilaiset jotka eivät ole vielä tulleet takaisin: odottakaa vielä vähän. Kaupungin pommittaminen on edelleen todennäköistä”, pormestari Klitško viestitti Telegram-tilillään.

Kiovan kuuluisalla Maidanin aukiolla Kiovan yliopiston ekologianlaitoksen apulaisjohtaja Georhi Finin kantaa kahta ostoskassia. Hän tulee ruokakaupasta, joka on ollut auki läpi sodan.

Georhi Fininin matka ruokakauppaan kulkee läpi Maidanin aukion.

”Tietysti pelkään sitä, tulevatko venäläiset vielä takaisin. Minun on kuitenkin vain uskottava parasta. Olen pormestarin kanssa samaa mieltä siitä, että kaupungista paenneiden ei kannata tulla vielä takaisin. Kiovan infrastruktuuri ei ole siihen valmis”, Finin sanoo.

Maidanin alikulkutunnelissa on jo yksi kaupoista auki: matkamuistomyymälä.

”Koska en asu tästä kaukana ajattelin, että miksen pitäisi samalla kauppaakin auki. Onpahan jotain tekemistä”, kaupan pitäjä Oksana Ribalkina sanoo.

Oksana Ribalkina myy matkamuistomyymälässään myös sotaa kommentoivia t-paitoja.

Kauppakin on alkanut hänen mukaansa käydä jo ihan mukavasti. Kaupaksi käyvät muun muassa ”Putin on mulkku” -teepaidat. Ne ovatkin olleet kestosuosikkeja jo vuodesta 2014 lähtien. Tuolloin Venäjä valtasi Ukrainalle kuuluvan Krimin niemimaan ja alkoi tukea kapinallissotaa Itä-Ukrainassa.

Toiseksi suosituimmassa t-paidassa lukee ”sota on perseestä”.

Maidanilla on vielä panssariesteitä, mutta liikennettä alkaa olla päivä päivältä enemmän.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat