”Suomen-syöjänä” tunnettu Vladimir Žirinovski on kuollut, duuman puhe­mies vahvistaa – erikoisia kommentteja laukonut Žirinovski myös ”ennusti” Ukrainan sodan

Žirinovskin uutisoitiin kuolleen jo maaliskuun lopussa, mutta silloin tieto pyörrettiin. Nyt Žirinovskin kuoleman vahvistaa sama henkilö, joka aikaisemmin kertoi tämän olevan vielä hengissä.

6.4. 13:34 | Päivitetty 6.4. 20:28

Venäjän liberaali­demokraattisen puolueen pitkäaikainen kansanedustaja Vladimir Žirinovski on kuollut, kertoo duuman puhemies Vjatšeslav Volodin. Asiasta uutisoivat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Žirinovskin terveydentilan tiedettiin olevan huono jo pidemmän aikaa. Venäläinen uutistoimisto Ria Novosti ehti uutisoida jo maaliskuun lopussa, että Žirinovski olisi kuollut. Volodin kumosi väitteen, mutta kertoi Žirinovskin olevan vakavassa tilassa sairaalassa.

Žirinovski oli sairaalahoidossa 2. helmikuuta lähtien. Eri uutislähteiden mukaan hänellä oli koronaviruksen omikron­muunnoksen aiheuttama keuhkokuume ja keuhkovaurioita. Uutistoimisto Interfax on esimerkiksi kertonut, että yli puolet Žirinovskin keuhkoista oli tuhoutunut.

Žirinovskin on kerrottu saaneen koronavirus­rokotteen peräti kahdeksan kertaa, uutistoimisto AFP kertoo.

Lue lisää: Uutistoimisto kertoi Vladimir Žirinovskin kuolleen, duuman puhe­mies korjasi tämän olevan vakavassa tilassa

Lue lisää: Mediat: Venäjän duuma­edustajalla Vladimir Žirinovskilla on pahoja korona­viruksen aiheuttamia keuhko­vaurioita – ottanut ainakin seitsemän venäläistä rokotetta

Puhemies Volodin ilmoitti Žirinovskin kuolemasta Telegram-viestisovelluksessa ja kuvasi sitä ”korvaamattomaksi menetykseksi meille kaikille”.

”Valoisa, lahjakas poliitikko. Mies, jolla oli syvä ymmärrys siitä, miten maailma toimi ja joka ennakoi monia asioita”, Volodin kirjoitti.

Žirinovski syntyi neuvostoaikaisessa Kazakstanissa vuonna 1946. Hän tuli politiikkaan opiskeltuaan turkin kieltä, filosofiaa ja lakia.

Hän oli mukana perustamassa Venäjän liberaalidemokraattista puoluetta. Žirinovski ei ollut varsinainen Venäjän hallinnon kannattaja tai vastustaja. Häntä voi luonnehtia osaksi systeemi­oppositiota eli näennäis­oppositiota, joka pysyy Kremlille uskollisena.

Puolue muistetaan useista erikoisista aloitteistaan. Se esimerkiksi ajoi Venäjän menettämien alueiden, kuten Alaskan palauttamista Venäjälle. Venäjä myi Alaskan Yhdysvalloille vuonna 1867.

Žirinovski tunnettiinkin laajentumishaluisista puheistaan. Hän esimerkiksi sanoi toivovansa, että vielä jonakin päivänä venäläiset sotilaat voisivat ”pestä saappaansa Intian valtameressä”.

Žirinovski vaikutti myös ”ennustaneen” Venäjän sotatoimet Ukrainassa duumalle pitämässään puheessa viime joulukuussa. Hän jopa mainitsi päivämäärän 22. helmikuuta eli päivän, jolloin presidentti Vladimir Putin tunnusti Luhanskin ja Donetskin ”kansantasavaltojen” itsenäisyyden. Venäjän suurhyökkäys Ukrainaan alkoi kaksi päivää myöhemmin.

”Tämä on vuosi, jolloin Venäjästä lopultakin tulee jälleen suuri maa ja kaikkien täytyy pitää suunsa kiinni.”

Viime vuoden huhtikuussa Žirinovski sanoi, että vain Venäjän johtaja päättää, mitä tapahtuu maailmassa seuraavan 10–15 vuoden aikana.

SUOMESSA Žirinovski muistetaan ultranationalistisista puheistaan. Esimerkiksi syksyllä vuonna 2020 Ilta-Sanomat kertoi, että Žirinovskin mukaan Suomi olisi pitänyt miehittää vuonna 1939. Lausuntojensa vuoksi Žirinovskia on kutsuttu ”Suomen-syöjäksi”.

Žirinovski olikin suosittu Neuvostoliittoa kaiholla muistelevien sekä kommunismiin, demokraatteihin ja Putiniin pettyneiden venäläisten keskuudessa.

Hänet tunnettiin myös paatoksellisista Yhdysvaltoja, liberalismia ja kommunismia vastustavista puheistaan. Ajoittain hän esitti juutalaisvastaisia lausuntoja, vaikka hänen isänsä oli juutalaistaustainen.

Hänen käytöksensä oli usein arvaamatonta. Hän esimerkiksi heitti lasillisen mehua liberaalin Boris Nemtsovin päälle duuman televisioidussa istunnossa.

Vuonna 2006 Žirinovski vaati, että kaikki Venäjälle saapuvat muuttolinnut pitää ampua lintuinfluenssan vuoksi. Vaalipuheessaan vuonna 1991 hän muun muassa lupasi alentaa vodkan hintaa.

Liberaalidemokraattisen puolueen Vladimir Žirinovski käväisi laskemassa seppeleitä Hietaniemen sankarihaudalla vierailullaan Helsingissä huhtikuussa 1994.

Vladimir Žirinovski vieraili Suomen-vierailullaan myös helsinkiläisessä yökerhossa.

Vuoden 1999 vaaleissa Vladimir Žirinovski kirjoitti nimikirjoitustaan kannattajansa ranteeseen Moskovan keskustassa pidetyssä kampanjatilaisuudessa.

Helsingin Sanomat haastatteli LDPR-puolueen puheenjohtajaa Vladimir Žirinovskia hänen toimistossaan Moskovassa huhtikuussa 2007.

Venäjän presidentti Vladimir Putin antoi kunniamerkin Žirinovskille Kremlissä syyskuussa 2016.

LDPR -puolueen puheenjohtaja Vladimir Žirinovski kampanjoi suunniteltua eläkeiän nostoa vastaan Moskovan keskustassa syksyllä 2018.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat