Venäjä vetäytyi Kiovan läheltä, Itä-Ukrainassa sota kiihtyy –  Mitä Venäjä seuraavaksi tavoittelee?

Tuhannet siviilit pakenevat Donbasin alueelta Venäjän hyökkäyksen pelossa. Seuraavaa suurta taistelua odotetaan Slovjanskin hallinnasta.

Siviilit nousivat junaan Kramatorskin asemalla tiistaina.

6.4. 17:32 | Päivitetty 7.4. 7:12

Izjumin kaupungin Harkovan ja Donetskin alueiden rajalla vallanneet Venäjän maavoimat yrittivät keskiviikkona edetä Izjumista etelään, kertoo Ukrainan pääesikunta tilannekatsauksessaan. Pääesikunnan mukaan Venäjän tavoite on Barvinkovan pikkukaupunki vajaat 50 kilometriä Izjumin eteläpuolella.

Kohde on tärkeä, sillä Kramatorskista länteen johtava rautatie kulkee Barvinkovan kautta. Jos Venäjä onnistuu yrityksessään, käy entistä Minskin tulitaukolinjaa puolustavien ukrainalaisjoukkojen huolto todella hankalaksi.

Samalla katkeaisi Kramatorskista pakoon pyrkivien siviilien reitti länteen. Pelkästään tiistain aikana Kramatorskista lähti Kyiv Independent -lehden mukaan rautateitse yli 8 000 siviiliä Venäjän suurhyökkäyksen pelossa. Matkustajajunien pääteasemat olivat Zaporižžjassa ja Länsi-Ukrainan Lvivissä.

Kramatorskin ja Kiovan välillä liikennöi luotijuna useiden vuosien ajan ennen Venäjän hyökkäystä.

Ukrainan varapääministeri Iryna Vereštšuk puolestaan kertoi keskiviikkona 11 evakuointikäytävän avaamisesta Itä- ja Etelä-Ukrainan kylistä, jotka ovat jääneet taisteluiden jalkoihin. Näille reiteille ei ole tarjolla julkisia kulkuneuvoja mutta osapuolet ovat sopineet henkilöautoliikenteen sallimisesta. Sopimukset tulitauoista ovat aiemmin pitäneet vaihtelevasti. Asiasta kertoi uutistoimisto Ukrinform.

Jos Venäjä saa Barvinkovan haltuunsa, on seuraava hyökkäys odotettavissa Izjumista kohti Slovjanskia, arvioivat BBC:n haastattelemat asiantuntijat. Kaupungit yhdistää Harkovan ja Venäjän Rostovin välinen valtatie, jonka hallinnasta on jo taisteltu.

Kramatorsk ja Slovjansk muodostavat lähes 300 000 asukkaan melkein yhteen kasvaneen kaksoiskaupungin. Kramatorsk on Ukrainan alueellinen esikuntakaupunki.

Slovjansk puolestaan nousi maailman uutisiin keväällä 2014, kun venäläisen tiedustelu-upseerin Igor Girkinin johtama muutaman kymmenen venäläissotilaan joukko saapui Krimiltä sen miehityksen jälkeen tähän risteyskaupunkiin. Girkinin joukko miehitti keskustan, vangitsi pormestarin ja ryhtyi värväämään paikallisia nuoria miehiä riveihinsä.

Girkin vetäytyi Ukrainan vastahyökkäyksen alettua kesällä 2014 separatistien hallitsemaan Donetskiin mukanaan yhteensä noin tuhat taistelijaa. Girkinistä tuli hetkeksi ”Donetskin kansantasavallan” puolustusministeri, kunnes hän riitautui separatistikomentajien kanssa ja palasi kotiinsa Moskovaan.

Slovjanskilla oli kahdeksan vuotta sitten tärkeä osa Venäjän propagandassa ja valeuutisissa, joten kaupungin valtaamista pidettäisiin Venäjällä varmasti merkittävänä voittona.

Ukrainan asevoimien mukaan taisteluita käytiin keskiviikkona muun muassa Solodken pikkukaupungissa Donetskin alueen länsipuolella. Venäjän Solodkessa taistelevat joukot eivät luultavasti ole kuitenkaan työntyneet länteen Donetskin suunnasta, vaan nämä joukot ovat tulleet Ukrainaan Krimiltä ja edenneet ensin pohjoiseen ja sitten itään.

Ukraina on aiemmin kertonut taisteluista Huljaipolessa, joka sijaitsee Solodken länsipuolella Zaporižžjan alueella.

Jos etelästä etenevät venäläisjoukot saavat yhteyden Izjumista etelään hyökkääviin Venäjän joukkoihin, jää merkittävä osa Ukrainan taistelijoista suureen mottiin entiselle tulitaukolinjalle ja sen länsipuolelle. Tämän tavoitteen saavuttaminen kestäisi Venäjän nykyisellä etenemisvauhdilla kuitenkin pitkään.

Ukrainan pääesikunnan mukaan Venäjän joukot Kiovan pohjoispuolella olivat keskiviikkona vetäytyneet käytännössä kokonaan Valko-Venäjän puolelle. Venäjän joukkoja oli pääesikunnan mukaan vetäytynyt Harkovan suunnalta Belgorodin alueelle Venäjälle. Toistaiseksi näitä joukkoja huolletaan ja täydennetään, eikä merkittävistä siirtymisistä Itä-Ukrainan separatistialueille ole kerrottu.

Venäjä ilmoitti aiemmin siirtävänsä hyökkäyksen painopisteen itään Donetskin ja Luhanskin maakuntiin, jotka se aikoo kertomansa mukaan vallata kokonaan. Ennen sotaa näistä maakunnista oli Venäjän ja sen tukemien separatistien hallussa noin kolmannes.

Venäjä väitti kuukauden sodankäynnin jälkeen hallitsevansa 90 prosenttia Luhanskin alueesta ja hieman yli puolta Donetskin alueesta. Tässä saattaa olla jonkin verran liioittelua, sillä Ukraina on raportoinut jatkuvasti taisteluista kylissä ja kaupungeissa entisellä Minskin tulitaukolinjalla tai sen läheisyydessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat