Burkina Fason ex-presidentti sai elin­kautisen osallisuudesta edeltäjänsä ”Afrikan Che Guevaran” murhaan

Karismaattisena marxistijohtajana tunnettu Thomas Sankara ammuttiin kuoliaaksi vuonna 1987. Keskiviikkona Sankaran tukijat ja perhe saivat päätökseen yli 30 vuoden oikeustaistelun.

Burkina Fason entisen presidentin Blaise Compaorén uskotaan elävän nykyisin maanpaossa Norsunluurannikolla. Arkistokuvassa Compaoré vuonna 2014.

6.4. 18:01

Burkina Fason entinen presidentti Blaise Compaoré on tuomittu poissaolevana elinkautiseen vankeuteen osallisuudesta edeltäjänsä Thomas Sankaran murhaan.

Sotarikos­tuomioistuin antoi tuomionsa keskiviikkona murhasta, joka tapahtui Burkina Fason vallankaappauksen yhteydessä lokakuussa vuonna 1987. Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Reuters ja AFP.

Karismaattisena marxistijohtajana tunnettu Sankara ammuttiin kuoliaaksi pääkaupunki Ouagadougoussa vain 37-vuotiaana.

Oikeuden päätöksessä Compaorén todettiin syylliseksi hyökkäyksestä valtion turvallisuutta vastaan, osallisuudesta murhaan ja ruumiin kätkemisestä. Elinkautisen saivat myös kaksi Compaorén liittolaista, upseeri Hyacinthe Kafando ja kenraali Gilbert Diendere.

Kaikki kolme ovat kiistäneet syytteet. Myös yhtätoista muuta henkilöä syytettiin osallisuudesta murhaan. Heistä kolme todettiin syyttömiksi ja loput joutuivat 3–20 vuodeksi vankilaan.

Compaoré hallitsi Burkina Fasoa 27 vuotta kunnes hänet syrjäytettiin vallasta uudessa vallankaappauksessa vuonna 2014. Sen jälkeen Compaoré pakeni Norsunluurannikolle, missä hänen uskotaan edelleen olevan.

Presidentti Thomas Sankara tuli tunnetuksi ”Afrikan Che Guevarana”, joka lupasi tehdä lopun korruptiosta ja kolonialismin jälkeisistä vaikutuksista. Hän muun muassa piti ulkomaanapua hallinta­mekanismina.

Neljä vuotta vallassa ollut Sankara toteutti Burkina Fasossa massarokotukset poliota vastaan ja kielsi naisten sukuelinten silpomisen. Hän myös kielsi moniavioisuuden ja oli ensimmäisiä afrikkalaisjohtajia, jotka julkisesti tunnustivat aids-epidemian uhan.

Arvostelijoiden mukaan Sankaran uudistukset rajoittivat ihmisten vapautta ja eivätkä vaurastuttaneet tavallista kansaa. Sankaraa kuitenkin yhä ihaillaan maassa ja hänen perheensä sekä tukijansa ovat odottaneet oikeuden toteutumista jo vuosikymmenet.

”Uskon, että burkinafasolaiset tietävät nyt, kuka Thomas Sankara oli, mitä hän halusi ja myös sen, mitä hänet salamurhanneet ihmiset halusivat”, presidentin leski Mariam Sankara sanoi oikeudenkäynnissä.

”Tätä me pyysimme – oikeutta ja totuutta.”

Thomas Sankaran tukijat kerääntyivät muistamaan entistä presidenttiä, jonka murhasta hänen seuraajansa Blaise Compaoré tuomittiin keskiviikkona.

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat