Pakotelistalle joutuneet Putinin tyttäret ovat tehneet uraa ja rahaa Moskovassa – tämä kaikki heistä tiedetään

Venäjän presidentti on kommentoinut lapsiaan kerran sanomalla ettei kommentoi mitään.

Presidentti Putinin nuorempi tytär Katerina Tihonova osallistui Pietarin talousfoorumiin viime kesänä.

7.4. 12:28

Yhdysvaltain valtiovarainministeriö lisäsi keskiviikkona pakotelistalleen Venäjän presidentin Vladimir Putinin molemmat aikuiset tyttäret. Päätöstä perusteltiin Venäjän sotilaiden Ukrainassa tekemillä ”järkyttävillä julmuuksilla”.

Putin itse joutui sekä Yhdysvaltain että Euroopan unionin pakotteiden kohteeksi heti Venäjän hyökättyä Ukrainaan helmikuussa.

Putin on vaiennut tyttäristään presidenttikausillaan täysin. Hän vastasi asiaa koskevaan kysymykseen vuotuisessa suuressa tiedotustilaisuudessaan 2015 sanomalla, ettei hän kerro perheasioistaan kenelläkään.

Samalla Putin kuitenkin sanoi, että tyttäret tekevät omaa uraansa eivätkä ole millään tavalla tekemisissä liike-elämän tai politiikan kanssa. Kumpikaan väite ei pidä paikkaansa.

Putin ja tyttärien äiti Ljudmila Putina kertoivat avioerostaan televisiolähetyksessä vuonna 2013. Putinit olivat poistumassa Bolšoi-teatterin esityksestä Moskovassa, kun aiheesta kysynyt tv-toimittaja sai pariskunnalta vahvistuksen erosta.

Vladimir Putin ja Ljudmila Putina kertoivat avioerostaan Rossija-kanavalla kesäkuussa 2013.

Tyttärien olemassaolo ja heidän kuulumisensa ovat taas selvinneet venäläisten toimittajien tutkimusten ansiosta.

Putinin esikoinen Marija Vorontsova, 36, on koulutukseltaan hormoneja tuottavien elinten sairauksia tutkiva endokrinologi.

Hän liittyi vuonna 2019 moskovalaisen Kortšakovin instituutin tutkimusohjelmaan neuvonantajaksi. Instituuttia johtaa Putinin sisäpiiriin kuuluva pietarilaistutkija Mihail Kovaltšuk.

Marija Vorontsova kertoi lasten liikalihavuudesta ja lapsuusajan diabeteksesta videohaastattelussa Pietarin talousfoorumissa 2019.

Geenitutkimus onkin isä-Putinille tärkeä asia. Uutissivusto The Bellin mukaan Putin myönsi ”ydinpommiin” vertaamansa geenitekniikan tutkimukseen vuonna 2018 peräti 1,7 miljardin dollarin määrärahat.

Vorontsova on naimisissa hollantilaisen liikemiehen Jorrit Faassenin, 42, kanssa.

Pariskunta asui vuosia Amsterdamin seudulla mutta muutti Moskovaan 2014. Paikallisten asukkaiden mukaan pariskunta koki naapuruston ilmapiirin ahdistavaksi, koska Venäjää syytettiin malesialaisen matkustajakoneen ampumisesta Itä-Ukrainassa heinäkuussa 2014.

Brittilehti Daily Mail väitti äskettäin Vorontsovan ja Faassenin eronneen. Lehden mukaan pari olisi suunnitellut kalliin lääkärikeskuksen avaamista Pietarin seudulle mutta hankkeesta olisi jouduttu luopumaan pakotteiden vuoksi.

Putinin äidiltä etunimensä perineen Maria Vorontsovan pikkusisko Jekaterina käyttää nykyisin nimeä Katerina Tihonova. Tihonovan, 35, etunimi on peräisin äidinpuoleiselta isoäidiltä. Sukunimen hän on muuntanut isoäitinsä isännimestä Tihonovna.

Tihonova syntyi Dresdenissä tuolloisessa Itä-Saksassa 1986 Putinin vakooja­komennuksen alussa. Molempien tytärten väitetään viettäneen pitkän ajan Saksassa 1990-luvulla, kun Pietarin varapormestarina toiminut Putin yritti kehittää Pietarin satamaprojektia.

Varapormestari ajautui riitoihin satamaa kupanneen mafian kanssa ja lähetti tyttärensä turvaan. Heistä huolehti väitetysti Putinin itäsaksalainen vakoojatoveri Matthias Warnig, joka johtaa nykyisin Nord Stream 2 -kaasuputkifirmaa.

Tihonova on koulutukseltaan fyysikko ja matemaatikko. Hän on johtanut Moskovan yliopiston Innopraktika-nimistä tiedekeskusprojektia. Kaksi vuotta sitten hänen kerrottiin ryhtyneen johtajaksi yliopiston keinoälyprojektissa.

Tihonova on harrastanut kilpatanssia. Hän avioitui vuonna 2013 liikemies Kirill Šamalovin, 40, kanssa. Aviomiehen isä Nikolai Šamalov on presidentti Putinin pitkäaikainen ystävä.

Tytärten tänä vuonna 64 täyttänyt äiti on nykyisin nimeltään Ljudmila Otšeretnaja, sillä hän avioitui 2016 itseään kaksikymmentä vuotta nuoremman liikemiehen Artur Otšeretnyin kanssa. Julkisuudessa on viime aikoina liikkunut huhuja pariskunnan erosta.

Oikaisu 8.4. kello 9:30: Korjattu Katerina Tihonovan syntymävuosi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat