Naton laajenemista vastustava Kiina ei ottanut kantaa Suomen ”hypoteettiseen” jäsen­hakemukseen mutta kehotti varovaisuuteen

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja, että Kiinan kannan mukaan Nato on menneen ajan organisaatio.

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian päivittäisessä tiedotustilaisuudessa, jossa kerrotaan Kiinan kantoja maailman tapahtumiin.

7.4. 11:35

Peking

Helsingin Sanomat kysyi Kiinan ulkoministeriön päivittäisessä tiedotustilaisuudessa Pekingissä torstaina, miten Kiina reagoi, jos Suomi hakee Naton jäsenyyttä.

”En vastaa hypoteettisiin kysymyksiin”, sanoi ulkoministeriön tiedottaja Zhao Lijian.

Hän ei halunnut ottaa kantaa asiaan, jota ei ole vielä tapahtunut. Yleistä linjausta hän sen sijaan antoi:

”Me neuvomme eri maita, että kun ne kehittävät suhteitaan Natoon, niiden pitäisi olla varovaisia.”

Zhao muistutti Kiinan kannasta Natoon: ”Kiinan kanta Naton itälaajenemiseen on sangen selvä. Nato on kylmän sodan tulos, jonka olisi pitänyt olla historiaa jo kauan sitten.”

Ulkoministeriön tiedottajien lausumia pidetään Kiinan kantana, mutta niillä ei kuitenkaan ole yhtä suurta painoarvoa kuin vaikkapa Kiinan ulkoministerin lausunnoilla.

Kiina ilmoitti helmikuun alussa yhdessä Venäjän kanssa vastustavansa Naton laajenemista. Naton laajenemisen vastustus liittyi julistukseen, jossa Kiinan ja Venäjän johtajat vannoivat yhteistyötä ja ymmärrystä toistensa monille tavoitteille.

Kiina toistaa jatkuvasti, että se pitää Yhdysvaltoja ja Naton aiempaa laajentumista suurena syynä sotaan Ukrainassa.

Suomesta saattaa tulla ensimmäinen maa, joka hakee Naton jäsenyyttä Kiinan ja Venäjän julistuksen jälkeen. Samalla tulisi testattua, kuinka tärkeä Naton laajenemisen vastustaminen Kiinalle oikeasti on vai onko kyse lähinnä Venäjän tukena seisomisesta. Sen näkee Kiinan kannanotoista tai kantaaottamattomuudesta.

Nato on Pohjois-Atlantin puolustusliitto, joten Kiinalla ei ole maantieteellisesti lähistöllään Nato-maita.

Tähän mennessä Suomen Nato-pohdinnat eivät ole olleet isoja uutisia Kiinassa.

Sunnuntaina pari kiinalaislehteä uutisoi pääministeri Sanna Marinin (sd) puheesta, jossa hän toivoi päätöksiä Nato-jäsenyydestä kevään mittaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat