Venäjän ampumat Ukrainan helikopterit herättivät kysymyksen: Onko Mariupolin puolustusta huollettu hurjilla lennoilla öisen meren yllä?

Toista kuukautta jatkuneen piirityksen sitkeyttä on hämmästelty jo pitkään.

Ukrainan armeijan kuljetushelikopteri kuvattuna harjoituksissa marraskuussa Kiovan lähistöllä.

7.4. 16:17

Ensimmäinen uutinen Venäjän alas ampumasta ukrainalaisesta helikopterista Mariupolissa tuli maaliskuun 29. päivänä. Venäjän asevoimat kertoi tuolloin ampuneensa alas ukrainalaisen Mi-8-kuljetushelikopterin, joka oli ollut ”matkalla kohti Mariupolia”.

Jatkoa tuli jo kahden päivän kuluttua. Tuolloin niin sanotun Donetskin kansantasavallan asevoimien tiedotuspäällikkö Eduard Basurin kertoi separatistijoukkojen ampuneen alas kaksi Ukrainan helikopteria Mariupolissa. Toinen ammutuista koptereista oli Basurinin mukaan iskeytynyt maahan Rybatskessa, joka on ensimmäinen merenrantakylä Mariupolin kaupunginrajan lounaispuolella.

”Kiovan poliittinen johto teki uuden yrityksen evakuoida Ukrainan nationalistien koplanjohtajia Mariupolista”, Basurin sanoi uutistoimisto Tassin mukaan. ”Helikopterin murskautumispaikkaa ja eliminoitujen nationalistien lukumäärää selvitetään.”

Kolmas samanlainen uutinen tuli viime tiistaina, kun Venäjän puolustusministeriö kertoi Venäjän joukkojen ampuneen kaksi helikopteria Mariupolissa.

”Kaksi Ukrainan Mi-8-helikopteria yritti lähestyä kaupunkia mereltä, kun ne ammuttiin alas kannettavalla ilmatorjunta-aseella”, puolustusministeriön tiedotuspäällikkö, kenraalimajuri Igor Konašenkov kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan.

Venäjä on siis oman kertomansa mukaan ampunut viikon kuluessa alas viisi Ukrainan Mi-8-kuljetuskopteria Mariupolissa, joka on ollut maaliskuun 2. päivän aamusta lähtien täysin Venäjän joukkojen saartama.

Basurinin mainitsema Rybatske on ollut koko ajan Krimiltä tulleiden Venäjän joukkojen hallussa. Kaupungin vastapäisellä laidalla piirityksessä ovat mukana Donetskin separatistien joukot. Lähimmät Ukrainan joukot ovat 80–100 kilometrin päässä Mariupolista.

Kaikissa tapauksissa Venäjän selitys on ollut sama: Ukraina on yrittänyt evakuoida Mariupolin keskustaa puolitoista kuukautta puolustaneen Azovin prikaatin johtoa karkuun hyökkääjän jaloista.

Venäläinen taisteluhelikopteri kierteli Mariupolin satamakaupunkia viime perjantaina. Kaikki öinen kopterin ääni ei kuitenkaan ole ollut peräisin venäläisistä laitteista.

Basurinin aiemmin antaman arvion mukaan Mariupolin keskustassa, satamassa ja Azovstal-tehtaan alueella on yhä 3 000–4 000 Ukrainan taistelijaa. Siviileitä on motissa edelleen vähintäänkin kymmeniä tuhansia, ja sekä Ukrainan että Punaisen ristin evakuointiyritykset ovat epäonnistuneet.

Kaupunginhallinnon saamien tietojen mukaan Venäjän armoton pommitus maalta, mereltä ja ilmasta on vaatinut ainakin 5 000 asukkaan hengen. Jäljellä olevat ovat kaupungissa ilman puhdasta vettä, sähköä, lääkkeitä ja ruokahuoltoa.

Mariupolin sitkas vastarinta on herättänyt ihmetystä. Kuinka ammukset ja ruoka riittävät?

Venäläissotilaat nostivat siviiliuhrin kuljetukseen ruumishuoneelle Mariupolissa viime maanantaina.

Kaupungin puolustusta johtava ukrainalainen majuri Denis Prokopenko antoi viikko sitten ukrainalaistoimittaja Dmitro Hordonille videohaastattelun Mariupolin keskustasta generaattorin tuottaman sähkön turvin. Hänen mukaansa kaupunkia piiritti tuolloin yhteensä noin 14 000 Venäjän sotilasta.

Hordonin kysymykseen puolustajien huollosta Prokopenko vastasi melko ylimalkaisesti. Hänen mukaansa Azovin taistelijat ehtivät evakuoida varastonsa parakeiltaan ja ryhmittyä puolustukseen ennen kuin Venäjä saarsi kaupungin. Taistelijoille on Prokopenkon mukaan pystytty jakamaan muona-annokset joka ilta.

Lue lisää: Venäjän väitettiin jo vallanneen Mariupolin, mutta puolustus onkin pitänyt: ”Jos kolmesti tai neljästi haavoittunut taistelija tarttuu yhä aseeseen, ei voi sanoa, että hän pelkäisi”

Ukrainan sotaa tiiviisti seurannut nuori venäläistutkija, yhdysvaltalaisen Wilson Centerin stipendiaatti Kamil Galejev tarjosi yhteisöpalvelu Twitterissä keskiviikkona toisen selityksen, joka perustuu hänen nimettömien venäläisten lähteidensä kertomaan.

”Ukrainalaiset ovat huoltaneet saarrettua kaupunkia järjestelmällisesti ilmateitse ilman, että venäläiset ovat huomanneet mitään”, Galejev twiittasi. Hänen mukaansa ukrainalaiset kopterit ovat lentäneet Asovanmeren yllä yöllä vain kymmenen metrin korkeudessa ja kääntyneet sitten suoraan Mariupolin satamaan.

Kaupunkiin on viety elintarvikkeita ja ammuksia yhden lähteen mukaan parhaimmillaan 12 tonnia kerralla, paluukyydissä kaupungista on viety haavoittuneita sairaalahoitoon.

Jos väite 12 000 kilon kuljetuksesta kerralla pitää paikkansa, olisi Mariupoliin lennetty neljän MI-8-kopterin parvissa. Paluukyyteihin olisi voitu ottaa kerralla vähintäänkin kymmeniä haavoittuneita.

Alas ammuttujen koneiden myötä ukrainalaisten huoltomenetelmän olisi joka tapauksessa pitänyt paljastua venäläisille. Galejevin lähteen mukaan asia valkeni piirittäjille kuitenkin vasta viime tiistaina, jolloin sattumalta partioveneessä olalta laukaistavan ilmatorjunta-aseen kanssa ollut venäläissotilas havaitsi satamaa mereltä lähestyvän kopterin.

Tarina on kuin suoraan seikkailuromaanista muttei mahdoton. MI-8-kopterin lentomatka on 450 kilometriä, joten Ukraina voisi lentää Mariupoliin meren yllä hallitsemiltaan alueilta.

Kaiken kukkuraksi tällaisia lentoja on ilmeisesti harjoiteltu pitkään. Uutissivusto Segodnja Ukraina julkaisi heinäkuussa 2018 jutun, jossa uimarannalla vapaa-aikaa viettäneet mariupolilaiset valittivat vesirajan tuntumassa lentävistä sotilaskoneista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat