Jemenin presidentti luopui vallastaan: Verisen sisällis­sodan repimää maata johtaa nyt uusi neuvosto

Hallitus on käynyt sisällissotaa Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan vuodesta 2014. Jemenissä alkoi tulitauko viime lauantaina.

Saudi-Arabian uutistoimiston torstaina julkaisemassa kuvassa kättelevät Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman (vas.) ja Jemeniä johtavaa neuvosta edustava Aidarus al-Zubaidi.

7.4. 20:05

Jemenin presidentti Abedrabbo Mansour Hadi ilmoitti torstaina luovuttavansa kaikki valtaoikeutensa uudelle maata johtavalle neuvostolle, kertoi Jemenin media.

Kahdeksanhenkistä neuvostoa johtaa entinen sisäministeri Rashad al-Alimi. Puolet neuvoston edustajista tulee Jemenin pohjoisosista ja puolet Etelä-Jemenistä, joka oli oma sosialistinen valtionsa vuoteen 1990 saakka.

Asiantuntija-arvion mukaan kaikilla neuvoston jäsenillä on sotilastaustaa ja suuri osa heistä on suoraan osallistunut taisteluihin Iranin tukemia huthikapinallisia vastaan, uutistoimisto AFP kertoo.

YK:n avulla neuvoteltu tulitauko alkoi maassa lauantaina. Aselepoon tähtäävät neuvottelut ovat alkamassa Saudi-Arabian pääkaupungissa Riadissa, mutta ilman hutheja, jotka kieltäytyivät osallistumasta neuvotteluihin "vihollismaassa".

Presidentti Hadi ei onnistunut kymmenessä vuodessa vakiinnuttamaan valta-asemaansa. Hänet valittiin presidentiksi vuonna 2012.

Hadin poliittiset vastustajat ovat syyttäneet häntä korruptiosta.

Hadin kansainvälisesti tunnustettu ja Saudi-Arabian tukema hallitus on käynyt veristä sisällissotaa huthikapinallisia vastaan vuodesta 2014. YK on kuvaillut Jemenin konfliktia maailman pahimmaksi humanitaariseksi kriisiksi.

Sanaan strategisen tutkimuksen keskuksen johtaja Maged al-Madhaji luonnehti AFP:lle, että vallansiirto edustaa ”Hadin aikakauden päättymistä”.

”Hadin hallitus oli heikko, epäpätevä ja siltä puuttui legitimiteetti”, Oxfordin yliopiston tutkija Elizabeth Kendall puolestaan kuvaili.

Kendall myös arvioi, että uuden neuvoston yhteistyö tulee olemaan haastavaa. Hänen mukaansa Jemenin ainoa vaihtoehto tulee kuitenkin olemaan eri poliittisten ryhmien muodostama hallinto­järjestelmä, jos se haluaa pysyä yhtenäisenä valtiona.

International Crisis Group -ajatushautomon Peter Salisbury kuvasi valtaoikeuksien luovuttamista Twitterissä merkittävimmäksi muutokseksi huthikapinallisten vastaisessa liittoumassa sitten sisällissodan alkamisen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat