BBC: Venäjä vaihtaa sotilasjohtajaa Ukrainassa – hyökkäys­sodan uudella komentajalla kokemusta muun muassa Palmyran taisteluista

Britannian yleisradioyhtiön mukaan Venäjän hyökkäyssodan johtoon Ukrainassa nousee kenraali Aleksandr Dvornikov.

Aleksandr Dvorinkov vuonna 2014.

9.4. 11:12

Venäjän asevoimissa vastuun hyökkäyssodan johtamisesta Ukrainassa ottaa asevoimien eteläiseen piirin komentaja Aleksandr Dvornikov. Asiasta kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC:n venäjänkielinen palvelu omien lähteidensä perusteella.

Komentajavaihto on tarpeen, sillä Venäjän joukkojen hyökkäyksen koordinointi on ollut luokattoman heikkoa. Tätä ovat sanoneet useat sotilasasiantuntijat niin maailmalla kuin Suomessa.

Dvornikov on 60-vuotias maavoimien kenraali. Vuosina 2015–2016 hän johti Venäjän asevoimien toimintaa Syyriassa. Yhdeksi keskeiseksi voitoksi tuona aikana tavataan laskea Palmyran kaupungin vapauttaminen terroristijärjestö Isisin hallinnasta maaliskussa 2016. Palmyran taistelussa Venäjä tuki Syyrian diktaattori Bashar al-Assadin asevoimia ilmaiskuin.

Venäläisen uutissivusto RBK:n mukaan ajanjaksolla syyskuusta 2015 kesäkuuhun 2016, jolloin Dvornikov johti Venäjän sotaa Syyriassa, Venäjän ilmavoimat teki Syyriassa noin 9 000 ilmaiskua. RBK mainitsee, että tänä aikana Isisin hallusta vapautettiin jopa 400 kylää, kaupunkia ja muuta asutuskeskusta.

Ajanjaksolle sijoittuvat myös Deir Ezzorin ja Latakian taistelut sekä hyökkäys Aleppoon.

Maaliskuussa 2016 Venäjän presidentti Vladimir Putin myönsi Dvornikoville Venäjän sankarin arvomerkin, ja kesällä 2016 hänet nimitettiin Venäjän eteläisen sotilaspiirin johtoon.

Vuonna 2019 Euroopan unioni määräsi Dvornikovia vastaan pakotteita. Dvornikov oli yksi kahdeksasta pakotteiden kohteiksi määrätystä henkilöstä tapauksessa, joka liittyi ukrainalaisten sotilaiden laittomaan kiinniottoon Kertšinsalmella.

Ennen Syyrian-komennustaan Dvornikov on toiminut esimerkiksi Venäjän asevoiminen keskisen sotilaspiirin apulaiskomentajana. Hän on syntyisin Ussurijskin kaupungista Primoski Krain alueelta Kaakkois-Venäjältä.

Sotilasurallaan hän on kerryttänyt kokemusta erityisesti moottoroidun jalkaväen johtamisesta.

BBC:n lähteen mukaan juuri Dvornikovin johtamiskokemus Syyrian sodassa on syy uuteen vastuuseen. Lähde odottaa BBC:n mukaan, että komento Ukrainassa paranee. Menestyksellä on kiire, sillä Venäjä tarvitsee onnistumisistaan näyttöjä, joita se voisi esitellä suurena kansallisena juhlapäivänään toukokuussa.

Toukokuun yhdeksäntenä Venäjällä vietetään juhlapäivää toisessa maailmansodassa saavutetun voiton kunniaksi. Sekä BBC että useat suomalaiset asiantuntijat ovat arvioineet, että juuri tämä voitonpäiväksi kutsuttu päivä on Venäjän Ukrainassa käymän hyökkäyssodan kannalta keskeinen.

Venäjä keskittää nyt joukkojaan Itä-Ukrainaan. Aiemmin huhtikuussa HS:n haastattelema eversti evp. Martti J. Kari arvioi, että Donbasin alueen ”vapauttaminen” voisi olla tarina, joka riittäisi Venäjän tarpeisiin toukokuun juhlapäiväksi.

Samalla yliopistonopettaja ja pääesikunnan sotilastiedustelun apulaispäällikkönä aiemmin toiminut Kari arvioi, että suuri syy Venäjän sotatoimien epäonnistumisiin on ollut komentajan puuttuminen.

Tämä on voinut Karin mukaan hankaloittaa sitä, miten tapahtumat kentällä ymmärretään päätöksentekokoneistossa Kremlissä.

”Ukrainan sodalta puuttuvat kasvot”, Kari sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osaston uusimmat

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat